Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Koç Üniversitesi Taşerona Direniyor

Koç Üniversitesi' nde çeşitli birimlerde ISS taşeron şirketine bağlı çalışan işçilerin sözleşmelerinin feshedilmesine karşı işçile...

Koç Üniversitesi'nde çeşitli birimlerde ISS taşeron şirketine bağlı çalışan işçilerin sözleşmelerinin feshedilmesine karşı işçiler üniversitede dün geceden beri eylemde. Öğrenciler ve öğretim üyeleri de yanlarında.
İşçiler bu gece de eyleme devam edeceklerini açıkladılar.
Sarıyet Taksi durağından taksi şoförleri de eylem yapan işçilere destek amaçlı ziyarette bulundu ve pankart astılar. Çağdaş Hukukçular Derneği'nden avukatlar da işçilere destek veriyor.
Sabah saatlerinde işçiler adına basın açıklamasını okuyan Melahat Erdem, işten çıkarılma kararını kabul etmediklerini belirterek, “Sözleşmemiz 13 Mayıs günü bitecekti, ancak okul yönetimi bize haber vermeden sözleşmemizi aniden iptal etti. Baskılar ve tehditlerle bizi üniversiteden uzaklaştırmak istiyorlar. Bu süreçte öğrenci ve öğretim üyelerinin de desteğiyle ‘Taşeron gitsin, kadrolu istihdam edilmek istiyoruz’ talebimizi tekrarlıyoruz. İşimizi geri alana kadar direnişimize sürdüreceğiz” dedi.
Dört senedir Koç Üniversitesi’nde taşeron işçi olarak çalışan Şenay Kebapçı da, Gece boyunca nöbet tuttuklarını ve burada kalmaya devam edeceklerini ifade ederek, “Yeni taşeron şirketine bağlı işçilerle konuştuk ve onlara durumu anlattık. Onlar da işe başlamak istemediler ve bize destek oldular” diye konuştu.
Öğretim görevlilerinden Çetin Eren ise, öğretim görevlileri olarak 180 imza topladıklarını ve işçilere destek olduklarını belirterek, rektör Ümran İnan’ın “Bizim işçilerle ilgili bir sorumluluğumuz yok. Bu işçiler artık bizim çalışanımız değiller. Okulun içerisine giremezler, dışarıda ne yaparlarsa yapsınlar” dediğini öne sürdü.
İşçilere destek veren öğrencilerden Büşra Ferligül de özetle şunları söyledi:
“Geçtiğimiz hafta işçilerin sözleşmesinin iptal edileceğini duyduk ve aramızda toplanarak, bir koordinasyon komitesi kurduk. Üst işveren Koç’un işçilerin ağır çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve kadro statüsüne geçlemelerine yönelik taleplerimizi belirledik. 1 Nisan günü yaklaşık 500 kişinin katıldığı bir eylem gerçekleştirdik. Öğretim görevlileri, idari personel ve taşeron işçilerin emeklerinin aynı değerde olduğunu söylüyor ve her işçinin emeğinin karşılığını almasını istiyoruz.”
Koç Üniversitesi işçileri pazartesi günü taşerona karşı kadro talebiyle öğrenci ve akademisyenlerle birlikte okulda bir eylem yapmıştı.

Sözleşmeleri bitmeden atıldılar

Bu büyük eylemin ardından dün işbaşı yapan 161 işçiye, paydos saatinden sonra servisleriyle evlerine giderken, yolun ortasında ertesi gün işe gelmemeleri söylenerek iş sözleşmelerinin Koç Üniversitesi tarafından feshedildiği haberi verildi. Aslında sözleşmeleri 14 Mayıs'ta sona eriyordu.
Taşeron şirket, işçileri şirketin genel müdürlüğüne götürmek istedi. Bunu kabul etmeyen Koç Üniversitesi işçileri servisleri terk edip okuldan yanlarına giden öğrenci ve hocalarla buluştular. Hep birlikte Koç Üniversitesi Rumelfeneri Kampüsü ana kapısına sloganlarla yürüdüler. Güvenlik görevlileri paydos saatinin geçtiğini gerekçe göstererek işçilerin kampüse girişine izin vermedi.
Aynı saatlerde Rektör Ümran İnan tarafından gönderilen e-posta da Koç Üniversitesi’nin yeni bir taşeron şirket ile yeni bir kontrat imzaladığı ve bugünden itibaren bu şirketin çalışanlarının Koç Üniversitesi’nde işbaşı yapacakları bildirildi.

Rektör geri adım atmıyor


Bunun üzerine işçiler öğrenciler ve öğretim üyeleri ile birlikte dün geceden beri okulda bekliyor. Sabah saatlerinden itibaren okula gelen minibüslerde yeni taşeron işçiler var mı diye kontrol ediliyor.
Öğretim üyeleri ile rektör arasında yapılan toplantıda rektör geri adam atmayacağını belirtti.
Okula temizlik malzemeleri getiren şirketin aracı da işçilerin eylemini görünce malzemeleri okula götürmeyerek direnişe destek verdi. (NV)

Hiç yorum yok