İşten atılan işçiler geri alınıncaya ve toplu iş sözleşmesindeki talepleri kabul edilinceye kadar mücadelelerini sürdüreceklerini açıklayan liman işçilerine polis saldırısı: 13 kişi gözaltında alındı.
Dün saat 13.00’dan itibaren Mersin Limanı’nda iş durduran işçiler direnişe devam ediyor. İçerideki 700 işçi limanda hayatı durdururken, diğer vardiyalarda çalışan işçiler, işverenin "Bugün işe gelmeyin" çağrısına rağmen, işten çıkarılan arkadaşlarının yanına gelerek onlara destek oldu.
İşçiler vince çıktı
Direnişin başından itibaren vinçlerin üzerine çıkıp slogan atmaya başlayan işçiler, işten atılan arkadaşlarının işe geri alınıp, toplu iş sözleşmesindeki talepleri karşılanana kadar aşağıya inmeyeceklerini ifade etti.
Polis vinçlerin üzerinin boşaltılması için Liman-İş Sendikası yetkilileri ile görüşürken, vinçlerdeki işçilerin inmemesi durumunda müdahale edeceklerini söyledi. Vinç üzerine çıkmayı başaran işten çıkarılan işçilerden bazıları ise yukarıya çıkarken ölümü göze aldıklarını, herhangi bir müdahale karşısında kendileri aşağıya atacaklarını belirtti.
Grev kırıcılara geçit yok
Limana giren sabah vardiyası işçilerinin hiçbiri dışarıya çıkmazken, işveren bir sonraki vardiya işçilerini "İçerideki işçilerin, limana giriş yapacak işçilerin güvenliklerini tehdit edebileceği " gerekçesiyle izinli sayarak limana almadı.
Limana giriş yapamayan işçiler evlerine dönmeyip gece boyunca, dışarıdaki direniş çadırındaki arkadaşlarına destek oldu. Bu arada daha önceden işverenin anlaştığı başka işçiler otobüslere bindirilerek hazır bekletilirken; birçoğu işten çıkarılanların komşusu, akrabası olan bu işçiler tepkiler dolayısıyla limana gelemedi. Direnişteki işçiler otobüste bekleyen diğer işçileri arayarak limana gelmemeleri uyarısında bulunarak, kendileriyle karşı karşıya gelmek istemediklerini dile getirdi.
Liman-İş Genel Başkanı Önder Avcı, limana gelerek işçilere bir konuşma yaptı. Avcı, konuşma sonrası direnişe katılarak, geceyi direniş alanında geçirdi.
Gece işçilere saldıran polis 13 kişiyi gözaltına aldı
Direniş gece boyunca devam ederken sabaha karşı saat 02.00 civarı polis, liman çevresinde "gürültüden rahatsız olacak" yerleşim birimi olmamasına rağmen "çok gürültü oluyor" gerekçesiyle müdahale etti.
Çevik kuvvet ekiplerinin şiddetli saldırısı sonucunda aralarında Liman-İş Genel Sekreteri Ahmet Uçar, Mersin Şube Başkanı Kadir Özçelik, Mersin Şube İdari Sekreteri Ürfet Deveci ve sendika uzmanı Emirali Karadoğan'ın da bulunduğu 13 kişi gözaltına alınırken, 9 işçi de atılan gazın yoğunluğu nedeniyle hastaneye kaldırıldı.
İşçilerin dünden beri vincin üzerinde beklediği ve içeride 600 liman işçisine ek olarak 300 civarı taşeronun iş durdurduğu limanı, bugün saat 12.00'de Emek ve Demokrasi Platformu ziyaret edecek.
(soL- Mersin)
Daha yeni Daha eski