Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

‘O işi yapmadan önce düşünecektiniz’

AKP’nin fiili olarak sürdürdüğü kürtaj yasağı Çorum’daki kadınların mağduriyetine neden oluyor. Sendika.Org’a ulaşan M.A, kürtaj olmak i...

AKP’nin fiili olarak sürdürdüğü kürtaj yasağı Çorum’daki kadınların mağduriyetine neden oluyor. Sendika.Org’a ulaşan M.A, kürtaj olmak için Çorum’daki devlet hastanesine ve tüm özel hastanelere başvurduğunu ancak indikasyon dışı hallerde kürtaj yapılamayacağı yanıtı aldığını söyledi.
M.A, çocuğuna bakabilecek maddi yeterliliğinin olmadığını bu nedenle yasal sınır olan ilk 10 hafta içinde kürtaj olmak için tüm hastanelerle görüştüğünü ancak olumlu yanıt alamadığını bildirdi. M.A’nın aktardığına göre, M.A ve eşi kürtaj olmak için başvurduğu Çorum Devlet Hastanesi’nden olumsuz yanıt alınca hastanenin “Hasta Hakları Birimi”ni aradılar. Karşılarına çıkan kişi, hastanede indikasyon dışı hallerde kürtaj yapılamayacağını yineledi. M.A, kürtaj hakkı olduğunu söylerek ısrar edince “O işi yapmadan önce düşünecektiniz” yanıtını aldı. Başhekim muavini ile de görüşen M.A ve eşi, onun da konuyla ilgilenmediğini belirtti.
Görüştüğü pek çok hastane “Çocukların yaşaması taraftarıyız” diyerek, M.A’nın kürtaj hakkını kullanmasına izin vermedi. Yaptığı onlarca telefon görüşmesi ya suratına kapatılarak ya da hakarete uğrayarak sonlandı.
M.A, hekimlerin üzerinde de psikolojik bir baskı oluşturulduğunu bu nedenle, yasal olarak hakkı olmasına rağmen, kürtaj hakkının kullandırılmadığını ifade ediyor.
Bir bebek zorla doğurtulamaz
Konuyla ilgili olarak Çorum Tabip Odası Başkanı Ali Yılmaz ile görüştük. Yılmaz, hekimlerin indikasyon dışı hallerde kürtaj yapıp yapmadıkları hakkında bilgi sahibi olmadıklarını ancak anne sağlığı için tehlike oluşturmuyorsa, kadınların kürtaj hakkını kullanabileceklerini ifade etti. Yılmaz, “Bir bebek zorla doğurtulamaz. Hak ve özgürlükler bu şekilde sınırlandırılamaz” diye konuştu.
Çorum Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyon Başkanı Av. Neslihan Boyabatlı da Çorum’da böyle bir durum olduğundan haberdar olmadıklarını ancak 10 haftadan önceki hamileliklerde kürtaj hakkının kullanılabileceğini ifade etti.
‘Hekimler kürtaj yapmak zorunda değil’
Çorum Devlet Hastanesi Hasta Hakları birimi ile yaptığımız görüşmede kürtaj konusunda kadın ve hekimin beraber karar almakla yetkilendirildiği söylendi. Hasta hakları birimi, hekimlerin kürtaj yapma zorunlulukları olmadığını ancak sağlıkla ilgili bir sıkıntı olduğu hallerde hastane hekimlerinin kürtaj yapmaktan kaçınmayacağını savundu.