Türkiye'deki onlarca mülteci okulunda okutulan tarih kitaplarında Suriye'nin tarihi yeniden yazılıyor.
New York Times'ın Antakya'dan bildiren muhabiri Raja Abdulrahim'in haberine göre, muhalifler tarafından hazırlanan yeni tarih kitaplarındaki önemli politik değişikliklerden bir tanesi, Hatay'ın Türkiye sınırları dahilinde gösterilmesi oldu.

Eski bir din dersi öğretmeni ve imam olan Mustafa Şaki, “Rejimin kullandığı aynı kitapları kullanıyor olsaydık, devrimin bütün önemini kaçırmış olurduk” diyor.
“Kahraman Müslüman Kardeşler”
“Yeni anlatıda”, Suriye'de faaliyet yürüten gerici Müslüman Kardeşler örgütü de Suriye devlet Başkanı Beşar Esad yönetimine ve “Baas felsefesine” karşı verilen “özgürlük” mücadelesinin kahramanı olarak sunuluyor.
Yeni kitaplarda ülkenin bayrağı muhaliflerin kullandığı üç yıldızlı bayrakla değiştirilirken, Beşar Esad ve babası Hafız Esad'a ait bütün fotoğraflar çıkarılmış.
Yerlerine ise şu anda verilen “özgürlük mücadelesine” ve bu mücadelede hayatını kaybedenlere ait fotoğraflar geçti.
Osmanlı imparatorluğundan ise artık “işgalci Osmanlı” diye bahsedilmiyor. Bir diğer önemli nokta ise, kitaplarda 1973 yılında İsrail'in işgal ettiği Golan Tepeleri'ni geri almak için yapılan savaşı niteleyen “Kurtuluş Savaşı”nın yerine “Ekim savaşı”nın yer alması.
Türkiye'deki bir mülteci okulunda 5'in sınıf öğrencilerine ders veren bir sosyoloji öğretmeni, “Onlara Suriye'nin bir diktatörlük olduğunu anlattım. Ve bir diktatörlüğün nasıl bir şey olduğunu” diye konuşuyor.
Esad yerine ABD bayrağı
Dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise, 5'inci sınıf sosyaloji kitabının 163'üncü sayfasında, Golan Tepeleri için verilen “Kurtuluş Savaşı” anısına Suriye eski Başkanı Hafız Esad'ın yer aldığı fotoğrafın yerinde, II. Dünya Savaşı'nın Pasifik Cephesi'nde Iwo Jima Muharebesi sırasında Suribachi Tepesine ABD bayrağı dikilirken çekilen bir fotoğrafın yer alması oldu.
Daha yeni Daha eski