Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

ÖSO ve PYD omuz omuza savaşıyor

Kürt basınında son günlerde görülen tavır değişikliği dikkat çekerken, net bir Suriye yönetimi düşmanlığı görülüyor. Peki, Suriye yönet...

Kürt basınında son günlerde görülen tavır değişikliği dikkat çekerken, net bir Suriye yönetimi düşmanlığı görülüyor. Peki, Suriye yönetimi ve ordusunu suçlamak için öne sürülen gerekçeler ne kadar gerçek, gözden kaçırılmaya çalışılan PYD ve ÖSO işbirliği ne boyutta? soL gazetesi bugün bu soruları yanıtladı.
Halep’in Şeyh Maksud semtinde yaşanan olaylar, önceki gün Özgür Gündem’de “Esad Kürtleri bombalıyor, kimyasal kullandı” manşetiyle duyuruldu. Gündem’in önceki günkü manşeti, bir süredir hissedilen tavır değişikliğini netleştirmiş oldu.
Suriye devleti, PKK’ye yakın PYD’nin kimi kentleri ve semtleri kontrol etmesine göz yummuş, bunun karşılığında PYD, buralara silahlı muhalif grupların girmesine izin vermemişti. O dönemde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanları defalarca Kürt mahallelerine saldırmış, Gündem ve ANF gibi Kürt hareketine yakın yayın organları muhalifler için “AKP’nin çeteleri” sıfatını kullanmıştı.
Özgür Gündem önceki günkü haberinde, Suriye’nin kimyasal silah kullandığını da iddia etti. Gündem’in bir doktora dayanarak aktardığı iddiaya göre Suriye askerleri “mermilerin ucuna kimyasal maddeler sürdü” ve Rustem Hemze isimli kişi, bu kimyasal maddelerden dolayı öldü. soL’un görüştüğü bir askeri uzman, silahta çok yüksek ısıya maruz kalan mermilerin üstüne kimyasal madde sürülerek kimyasallaştırılamayacağını, bu taktiğin oklarda çalışacağını belirtti.
Ancak PYD’nin Şeyh Maksud’a ÖSO militanlarını sokması, işleri değiştirdi. Gündem, manşetinde “kanlı Baas rejimi Kürtlere dönük saldırılarını iyice artırdı” ifadesini kullandı.
Gündem’in ve Kürt basının bu keskin tavır değişikliği dikkat çekerken, haberde geçen iddialar ne kadar gerçeği yansıtıyor? soL gazetesinin haberi şu şekilde:
"PKK yanlısı kaynaklar, Halep'te Suriye ordusunun Şeyh Maksud'a saldırdığını ileri sürüyor. Ancak mahalledeki Kürt güçleri, ÖSO ile birlikte orduya karşı savaştıklarını söylüyorlar.
PKK'ye yakınlığı ile bilinen Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) bağlı Halk Savunma Güçleri (YPG) kendilerine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adını veren militanlarla birlikte Halep'in Şeyh Maksud mahallesinde Suriye ordusuna ortak saldırılar düzenlediklerini doğruladı.
Kimyasal propagandası:
Mermiler, içine kimyasal gazın enjekte edilmesiyle kimyasal hale getiriliyor ve bu, normal mermiye göre çok daha pahalı bir işlem. ABD kimyasal silah kullanımının kırmızı çizgisi olduğunu açıklamıştı. Muhalifler de bu nedenle kimyasal silah propagandasını önemsiyor.
AFP'ye konuşan Şeyh Maksud'daki ÖSO komutanı Ebu Ahmed, PYD'nin ön saflarda rejime karşı savaşmak için kendilerine mühimmat ve savaşçı verdiğini söyledi. Ebu Ahmed, bu yardım sayesinde Halep kuzeyine giden ordu ikmal yolunu kesmeyi başardıklarını belirtti. “Şimdi merkez cezaevi civarındaki ordu birliklerine sevkiyat havadan yapılıyor” dedi.
Ebu Cuan adlı bir Kürt milis ise “Aramızda bir fark yok birlikte, ortak düşmana, rejime karşı savaşıyoruz” dedi. AFP'nin muhabiri ittifaka rağmen sahada iki tarafın birbirine fazlaca güvenmediğine dair gözlemlerini aktardı. Ajansa konuşan bir YPG komutanı ÖSO'nun bazı militanlarının saygı duyulan insanlar olduğunu ancak bazılarının ise sadece hırsızlık yapmaya geldiğini kaydetti.
Özgür Gündem ve Fırat Haber Ajansı ise ordunun Şeyh Maksud'u kuşatma altında tuttuğunu ve YPG güçlerinin de mahalleyi savunduğunu iddia ediyordu.
31 Mart'ta mahalleye ÖSO birliklerinin girdiğini ve yağmaya başladıklarını duyuran Fırat Haber Ajansı, YPG komutanı Sipan Hemo'nun üç gün sonra "Şeyh Maksud'da dışardan gelen kimse yok" açıklamasını ardından haberlerinde mahalledeki ÖSO varlığına değinmemeye başlamıştı.
Haber tekrarlandı
Önceki günkü haberini aynen tekrarlayan Özgür Gündem ise dün olayları "Şex Maksud direnişi" başlığıyla sür manşetten duyurdu. Özgür Gündem'in haberinde de mahallenin ordunun saldırısına uğradığı ileri sürüldü ve ÖSO'nun mahallede olduğuna dair iddialara yer verilmedi.
soL'a dün konuşan Halepli kaynaklar, ÖSO'nun Şeyh Maksud'a YPG'nin işbirliğiyle girdiğini söylemişlerdi. Suriye medyasına göre, militanlar 31 Mart'ta mahalleye girdikten sonra özellikle Şam yönetiminin yanında duran sivillere saldırdı. Mahalledeki dükkanlar yağmalanırken, El Hasan Camii imamı Hasan Seyfettin'in başı kesilerek minareden cenazesi teşhir edildi. Bu iddiaların bazıları muhalefet yanlısı Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından da doğrulandı.
"Mahalle kuşatması asılsız"
soL'un sorularını adının açıklanmaması kaydıyla yanıtlayan Halepli bir kaynak Özgür Gündem'deki "Şeyh Maksud kuşatma altında" iddiasını yalanladı. Şeyh Maksud'un büyük bir mahalle olduğunu belirten kaynak "YPG bütün bu mahalleyi kontrol altında tutacak kadar güçlü değil. Ayrıca mahallede rejime sıkı sıkıya bağlı Arap aileleri de yaşıyor" dedi. Çatışmaların mahallenin doğusunda olduğunu tekrarlayan kaynak "ÖSO sadece mahallenin kuzeydoğusuna hakim" diye konuştu.
Gündem’in aynı haberinde, Halep’teki doktorların “rejim güçlerinin kanser hastalığına yol açan bir kimyasal madde kullandığı, bundan dolayı da saldırılarda yaralanan birçok kişinin kanser hastalığına yakalandığı” iddiası da aktarıldı. Ancak kullanılır kullanılmaz kişiyi kanser eden mermiler henüz icat edilmedi. ABD’nin Felluce’de kullandığı kimyasal silahların kanser oranlarına etkisi, yıllar sonra ölçülebilmişti. İsrail’in Gazze’ye attığı fosfor bombalarının etkisi de henüz tüm boyutlarıyla ortaya çıkmış değil.
Ordunun sivilleri bombaladığı ve 9'u çocuk 15 kişinin yaşamını yitirdiği iddialarını da kısmen doğrulayan kaynak "tam olarak kaç kişinin öldüğünü ve kaçının sivil olduğunu bilmem mümkün değil. Ancak ordu operasyon için 1 hafta bekledi ve bombardıman sonra başladı" dedi. PYD'nin stratejik mahallenin kontrolü için ordunun yükleneceğini bilmesi gerektiğini anlatan kaynak yaşanan yıkımdan mahalleyi ÖSO'ya açan Kürt güçlerini de sorumlu tuttu. Kaynak, PYD'nin ÖSO'nun mahalleye girdiğinde rejim yanlısı ailelere saldıracağını da bildiğini savundu.
Bölünme iddiası doğrulandı
soL'a konuşan Halepli kaynaklar, mahalledeki Kürtlerin bir kısmının ÖSO'nun yağma ve katliamlarının ardından YPG ile birlikte hareket etmeyi reddettiklerini iddia etmişti. AFP, ÖSO'nun bazı Kürtlerin rejim yanlısı olmasından ve orduya haklarında kritik bilgiler vermesinden endişe ettiğini aktardı.
Halep'te şiddetli çatışmalar
ÖSO son bir ayda Halep'teki saldırılarını yoğunlaştırdı. Kent merkezinin güneyindeki Eski Şehir'e saldıran militanlar ayrıca Nayrab Havaalanı'nı da ele geçirmeye çalışıyordu. Ancak dün muhalefet yanlısı SOHR ordunun havaalanı saldırısını püskürttüğünü ve stratejik öneme sahip Azize köyü ile Cisr Assen'i ele geçirdiğini açıkladı. Bu bölge ÖSO'nun havaalanı saldırılarında üs olarak kullanılıyordu."

Hiç yorum yok