Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Trabzon Halk Tiyatrosu 27 Nisan’da ‘Ada’ oyunu ile sahnede

Trabzon Halkevi bünyesinde faaliyet gösteren Trabzon Halk Tiyatrosu (THT) 21 Nisan akşamı saat 20:00’da yeniden perde diyor. Trabzon Sa...

Trabzon Halkevi bünyesinde faaliyet gösteren Trabzon Halk Tiyatrosu (THT) 21 Nisan akşamı saat 20:00’da yeniden perde diyor. Trabzon Sanatevi Salon Garaj’da sergilenecek oyun 27-28 Nisan ve 4 Mayıs tarihlerinde tekrar seyirciyle buluşacak
Trabzon Halk Tiyatrosu ilk kez 2004 tarihinde Refik Erduran’ın yazdığı “Ayı Masalı” isimli oyunla izleyici
karşına çıktı. THT, 2005 yılında Turgut Özakman’ın yazdığı “Duvarların Ötesinde”  ve 2007 yılında ise  Turgay Arslan’ın yazdığı “Son Tren” isimli oyunları oynadı. Ayrıca 2005 yılında bir çocuk oyununu çocuklarla hazırlayarak Trabzon’da bir ilke imza atmıştı.
THT uzun bir aranın ardından dördüncü oyunuyla tekrar izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor. THT, Güney Afrikalı yazar Athol Fugard’ın 1973 yılında yazdığı ve Yücel Erten’in dilimize kazandırdığı “ADA” isimli oyunu oynayacak. Güney Afrika’da Apartheid döneminde siyahi vatandaşların tutsak edildiği Robben Adası’nda geçen oyunda, iki mahkumun hikayesi anlatılıyor. Hak ve adalet kavramlarına, insan hakları ihlallerine dikkat çeken oyunda mahkumlar tanıdık. Oyunda John ve Winston isimli mahkumlar cezaevinde yapılacak bir etkinlik için  Sophokles’e ait Antigone oyununu çalışırlar. Antigone ikitidara karşı gelmenin bedelini canıyla öder. ADA’da Sophokles’in eseriyle bağdaşlık kurularak ikibin yıl öncesinden bugüne iktidarın hak mücadelesi verenlere dönük şiddeti yüzümüze vuruluyor. ADA her türlü ayrımcılığa, şiddete, baskıya ve özgürlük kısıtlamasına direnenleri anlatan bir oyun. Renkleri, dilleri farklı da olsa özgürlük mücadelesi verenlerin karşılaştığı zorlukların altını kalınca çizen oyunu, Antigon’un Kral Kreon’a Winston’un ağzından söylediği “Ben dünyaya kin değil, sevgi paylaşmaya geldim” sözü özetliyor.
THT, ADA oyununun provalarına Kasım 2012’de başladı. Tiyatronun hedefi hem Trabzon’da hem de Karadeniz Bölgesi’nde tiyatroya yeni bir soluk kazandırmak. AKP tarafından tiyatroların kapatılmaya kalkıldığı, tarihi  sinema salonlarının rant için talan edildiği, heykellerin yıkıldığı ve sanatçıların değersizleştirildiği  günümüzde THT sahneye direnenlerin hikayesini getiriyor. THT, halkın kültür sanat hakkı var diyor! Oyunun prömiyeri Trabzon Sanatevinde 26 Nisan 2013’te saat 20:00’da yapılacak.THT tüm sanatseverleri oyuna davet ediyor.
Tiyatroya davetiye temini için: 0462 326 03 10 numaralı telefondan ulaşabilir.

Hiç yorum yok