Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

VE BEKLENEN SONUÇ!

Venezüella halkı, Bolivarcı Devrimi sürdüreceğini söyleyen, Chavez’in varisi Nicholas Maduro’yu yeni devlet başkanı olarak seçti. Sağcı...

Venezüella halkı, Bolivarcı Devrimi sürdüreceğini söyleyen, Chavez’in varisi Nicholas Maduro’yu yeni devlet başkanı olarak seçti. Sağcı Capriles’in yüzde 49’luk oy oranı ise yeni yönetime bir mesaj niteliğinde
Venezüella Bolivarcı Devrimi’nin lideri Hugo Chavez’in yaşamını yitirmesi sonrasında yeni devlet başkanını
belirleyecek seçim gerçekleşti. Venezüella halkı, Bolivarcı Devrimi sürdürme iradesini açıklayan, Hugo Chavez’in varisi Nicholas Maduro’yu 2019’a kadar devlet başkanı olarak seçti.
19 milyona yakın kişinin katılım sağladığı seçimlerde Maduro oyların yüzde 51’ini alarak seçimlerden galip geldi. Maduro’nun sağcı rakibi Henrique Capriles yüzde 49 oy alarak seçimleri kaybetse de yüzde 38-42 oy alması beklenirken ulaştığı oran, yeni yönetime bir uyarı olarak yorumlandı.
Sonuçlar kesin
Sonuçların belirlenmeye başlamasıyla birlikte Capriles’in itirazları da yükseldi. Capriles, oynama yapıldığını iddia ettiği sonuçları tanımayacağını açıkladı. Ulusal Seçim Komisyonu ise ülkenin her yerinde sakin geçen seçimlerde herhangi bir sorun yaşanmadığını ve sonuçların kesin olduğunu duyurdu. Seçimleri izleyen uluslararası gözlemciler de herhangi bir itiraza gerek olmadığını kaydetti.
Yeni döneme ilk işaretler
Sonuçların açıklanmasıyla birlikte halk, Miraflores Başkanlık Sarayı’na doğru yürüyüşe geçti. Farklı noktalardan yapılan yürüyüşte Bolivarcı Devrim’e sahip çıkan ve Chavez’in yaşadığını anlatan sloganlar atıldı.
Başkanlık Sarayı’nda sonuçlara ilişkin bir açıklama yapan Nicholas Maduro, seçimlerin adil, yasal ve anayasal bir şekilde gerçekleştiğini belirttiği konuşmasında Chavez’den devraldıkları bayrağı sonuna kadar taşıyacaklarını ve devrimi sürdüreceklerini dile getirdi. Dış politikada bölgesel bütünleşmeye yönelik adımlar atacaklarını ifade eden Maduro, ekonomi alanında da bağımlılığı azaltıcı adımlar atmaya çalışacaklarını ve yolsuzlukları tamamen sonlandıracaklarını dile getirdi.

Hiç yorum yok