Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

'Türkiye AKP Anayasası'na sığmaz'

Türkiye Komünist Partisi'nin ülkenin birçok noktasında düzenlediği anayasa panellerinin İstanbul ayağı, az önce Kadıköy Caferağa Sp...

Türkiye Komünist Partisi'nin ülkenin birçok noktasında düzenlediği anayasa panellerinin İstanbul ayağı, az önce Kadıköy Caferağa Spor Salonu'nda başladı.
Güncelleme: 21:00
Metin Çulhaoğlu'nun konuşmasının ardından etkinliğin soru-cevap kısmına geçildi. Daha sonra Oğuz Kavala, Türkiye'nin bu anayasaya sığmayacağını göstermek için mücadele etmenin zorunlu olduğunu belirterek, herkesi partiyle 1 Mayıs'a çağırarak sözlerini bitirdi. Etkinlik sona erdi.
img_4107.jpg
img_4079.jpg
img_4081.jpg

Güncelleme: 20:43
Etkinlikte son olarak TKP MK üyesi Metin Çulhaoğlu kürsüye geldi. Çulhaoğlu'nun konuşmasından satır başları ise şu şekilde:
Dün gece Türkiye'de ilginç bir maç oynandı. GS-Mersin İdman Yurdu maçında hakem sıra ile tek tek teknik direktörlere ceza verdi. "Türkiye bu hakemler ile bölgesel güç olamaz" diyenler de çıkmıştır kesin. Türkiye'de yaratılmak istenen siyasi politik hat budur. Bu örneği verdim, çünkü Türkiye'de Kürt sorunu çözülürse, her şey çözülecek, Türkiye uçacak diye bir düşünce var. Yeni anayasa tartışmalarıyla solcuyum, sosyalistim diyenler akıl tutulması yaşıyorlar. TKP'nin anayasaya karşı olması salt reddetmek değil, tüm toplumu politikleştirmeye çalışmaktır. AKP'nin anayasası üç ayağa oturuyor: 1. ABD emperyalizminin Ortadoğu'da sürekli kaos istemesi ve onu yönetmesi. 2. Her tür operasyona evet diyecek, hemen seferber olacak bir Türkiye; 1 Mart tezkeresi gibi kazalar olmayacak. 3. Mevcut rejimin ortadan kalkması. AKP baştan beri başkanlık sisteminden emin değildi. Süreç onu buraya getirdi. AKP başkanlık sistemini maynuncuk olarak görüyor. Daha sonra istediği her kapıyı açacak bir anahtar. Laiklik, kamuculuğun kalan kısmı, tarikatlar, din istekleri. Bizi "Milliyetçiliğe, şovenizme karşı Kürt sorunun çözümü için biraz AKP'ci mi olsak" ile "Türkiye'yi emperyalist projelerin, Yeni Osmanlı'nın girdaplarına sürüklenmekten kurtarmak için biraz ulusalcı mı olsak" ikilemine sokmak istiyorlar. Biz de diyoruz ki, hayır, ikisine de karşı olmak için biraz sosyalist olmak yeter.
img_4102.jpg

Güncelleme: 20:33
Atilay Ayçin'in ardından tiyatro sanatçısı Orhan Aydın kürsüye çıktı. Aydın konuşmasından satır başları:
Laleleme devri başladı 16 milyonluk kentte 14,5 milyon lale soğanı dağıtıldı. Bu soğanlar Silivri ve Çatalca'da AKP'li milletvekilleri tarafından kurulmuş yerlerden satıldı. Aynı AKP akil adıyla 63 sakil adamı piyasaya sürdü. Kendi gerici rejimine meşrutiyet kazandıracak Anayasayı topluma anlatmaları için. AKP döneminde tiyatrolar, sinemalar yıkıldı. Şehir Tiyatroları ele geçirilmeye çalışıldı. Sanat alanına büyük saldırılar sürüyor.
img_4078.jpg

Güncelleme: 20:15
Ali Rıza Aydın'ın ardından kürsüye gelen Atilay Ayçin'in konuşmasından satır başları şu şekilde:
Türkiye Havacılık sendikası adına, 314 gündür direnen THY işçileri adına selamlıyorum. TKP'ye teşekkür ederiz, baştan beri yanımızdalar. AKP'den dost olmaz. Tek bayrak sloganıyla demokrasi getireceğini söyleyen, "bu ülkede Kürt sorunu yok terör sorunu var" diyen AKP'nin birden barış güvercini kesilmesine itiraz ettik diye barış karşıtı olduk. Bu ülkeye barış getirmek AKP'ye kaldıysa vay halimize. Kapitalizmin artık işçilere verecek bir şeyi kalmadı, artık yeni bir dünya düzeni lazım. Yapılan her hareket Ortadoğu'nun yeniden şekillenmesi için. Yandaşlık moda oldu. 314 gündür yürütülen mücadele 10 yıldır yapılan emeğin ürünü. Biz on yıldır ne baskılara uğradık, yok edilmeye çalıştık. AKP'nin akil adamları nedir? Sendikamızın üyesi olduğu genel sendikanın başkanı akil adam. Sen işçi sınıfını sokağa çıkartmıyorsun, sorunlarını çözemiyorsun nasıl Kürt meselesini çözeceksin. Kürt meselesinin çözümü o adamlara mı kaldı. Denizlerin, Mahirlerin, İboların geleneğinden gelen bizler çözeriz ancak. Yapılan anayasa AKP'nin anayasasıdır. Bu anayasanın yapılması ABD'nin Ortadoğu politikasındaki amaçlarına ve hedeflerine ulaşması açısından elzemdir. Ilımlı İslam politikaları üzerinden ABD islamcıların talepleri üzerinden başkanlık sistemiyle yönetilen yeni bir Türkiye oluşturmaktadır.
img_4070.jpg

Güncelleme: 19:42
Caferağa Spor salonunun tamamen dolduğu etkinlikte, salonun çok coskulu olduğu, konuşmaların sık sık sloganlarla bölündüğü görülüyor. "Fabrikalar tarlalar, siyasi iktidar her şey emeğin olacak", "İş ekmek yoksa barış da yok", "Sınıf partiye, parti sınıfa", "Başkanlık yasası diktatörlük yasası" sloganları sık sık atılıyor.
img_4043.jpg

Güncelleme: 19:18
Erkan Baş'ın ardından kürsüye Ali Rıza Aydın geldi. Aydın'ın konuşmasının satır başları şöyle:
AKP her şeyimizi elimizden alıyor ama sadece sosyalistliğimizi elimizden alamıyor. Anayasa toplumsal ilişkileri belirlemez. Toplumsal ilişkiler anayasayı belirler. AKP'nin yeni anayasası AKP'nin kendisi olacaktır. Anayasalar yaratmazlar, olanı saptarlar. Maddi koşulları, üretim ilişkilerini, yapıyı yansıtır ve taşırlar. AKP'nin yeni anayasası da yapıyı değiştirmeden kendi önemini, sınırsız sermaye ilişkilerini, araç devleti ve gericiliği taşıyacaktır. Dönüşümü taşıyacaktır. Yeniyi değil mevcut düzeni meşrulaştıracaktır. Eşitsizliği meşrulaştıracaktır. Türkiye bu anayasaya sığmaz. Kurtuluş savaşı mücadelesi olamasaydı, 1921 anayasası olmazdı. Cumhuriyet ilan edilmeseydi 1924 yasası olmazdı. Toplumsal ilişkiler anayasayı belirler. Türkiye'yi 27 Mayıs'a getiren süreçler olmasa 61 anayasası olmazdı. 24 Ocak kararları ve 12 Eylül ürünüdür 1982 anayasası. Görünen köy kılavuz istemiyor AKP işçileri, emekçileri, alevileri tanımıyor. AKP başkanlık anayasası hazırlıyor, bu diktatörlüktür. Sosyalistler güçlü olunca, kendi anayasasını yazacaktır.
Ali Rıza Aydın'ın konuşmasına, sık sık "Başkanlık Yasası, Diktatörlük Yasası" sloganları eşlik etti.
img_4049.jpg

Güncelleme: 19:04
Erkan Baş'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:
AKP bütün kötülüklerin ebesidir. AKP karşıtı mücadelenin en önemli boyutu AKP karşısında sosyalist bir seçeneğin geliştirilmesidir. ktidarlar tarafından yıllardır bu ülkeye demokrasi geldiği söylendi. Hiç gittiğini görmedik. Bugün AKP'nin getirmek istediği demokrasiyi de biz kabul etmiyoruz. Bizim istediğimiz demokrasi işçi sınıfı demokrasisidir. bu halktan bir şey olmaz diyorlar. Biz de soruyoruz. Bugünün rezil Türkiye'sinde yaşayabiliyorsa bu halk, bu rezilliğe son vermesini de bilir. AKP bu halkı teslim alamadı. Boyun eğmeyen halk bu iktidarı götürmesini de bilir. Bize soruyorlar korkmuyor musunuz? TKP neyine güveniyor? Biz halka güveniyoruz. Halka güvenen TKP kimsenin söylemediği şeyleri de söyler, sokağa da çıkar. Biz müzakere için değil mücadele için varız. AKP'nin türk tipi başkanlık dediği padişahlıktır. Biz bağımsızlık sevdasını bundan 100 yıl kadar önce Mustafa Suphi'lerden öğrendik. AKP bir siyasi parti filan değildir. AKP, Türkiye’yi, Türkiye emekçilerinin yaşamını cehenneme çevirmek üzere görevlendirilmiş, bunun için örgütlenmiş bir ÇETE’dir. 10 yıldır AKP'ye boyun eğmeyen Türkiye halkı her geçen gün daha fazla örgütlenerek AKP'yi alaşağı etmesini bilecektir.
img_4014_1.jpg

Türkiye Komünist Partisi'nin ülkenin birçok noktasında düzenlediği anayasa panellerinin İstanbul ayağı, az önce Kadıköy Caferağa Spor Salonu'nda başladı.
img_4035.jpg
Etkinlikte sık sık 'Başkanlık Yasası Diktatörlük Yasası' sloganları atılırken, salondaki katılımcılara TKP'nin Anayasa taslağının verildiği bildirildi.
Panelin açılış konuşmasını yapan Oğuz Kavala'nın ardından, TKP MK üyesi Erkan Baş kürsüye çıktı.

Hiç yorum yok