HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

15 kadına 300 polis!

ZEYNEP KURAY/BİRGÜN Reyhanlı’daki saldırıyı protesto etmek amacıyla Taksim’e yürümek isteyen 15 kadın 300 polisin biber gazı ve coplu ...

ZEYNEP KURAY/BİRGÜN

Reyhanlı’daki saldırıyı protesto etmek amacıyla Taksim’e yürümek isteyen 15 kadın 300 polisin biber gazı ve coplu saldırısına maruz kaldı. Hızını alamayan polis Çiçek Pasajı’nda kadın avına çıkınca esnaflar polise ‘Ne oldu savaş mı çıktı’ diye tepki gösterdi.

SDP, EHP, ESP, SKM, Özgür Genç kadınlar,  Gökkuşağı Kadın Derneği ile Sosyalist Feminist Kolektivi kadınlardan oluşan 15 kişilik kadın grubu 51 kişinin yaşamını yitirdiği Reyhanlı’daki saldırıyı protesto için Galatasaray Meydanı’nda toplanarak Taksim Meydanı’na yürümek istedi.

“Reyhanlı’nın hesabı sorulacak, kadınlar savaş değil barış istiyor” pankartı arkasına toplanan kadınlar yürüyüş öncesinde basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklamayı Aysel Görtekin yaptı.

AKP’nin Ortadoğu ve Suriye’deki çıkarları sebebiyle Suriye’deki savaşı derinleştirmek için savaş kışkırtıcılığı yaptığını savunan Gültekin, Reyhanlı saldırısının sorumlusunun AKP olduğunu söyledi.

Reyhanlı’nın Suriye savaşının uzantısı bir katliam olduğunu belirten Gürtekin, “Bizler kadınlar olarak çok iyi biliyoruz ki, Suriye savaşının da, diğer savaşlar gibi egemenlerin çıkarına yağ sürmekten başka bir amacı yoktur. Reyhanlı örneğinde gördüğümüz gibi, Suriye savaşında bu güne kadar 60 bin kişi hayatını kaybetmiştir.  İHD’nin yaptığı açıklamaya göre bu savaş sadece Halep kentinde 14 bin cana mal olmuştur. Aynı zamanda bütün savaşların en çok kaybedeni olan kadınlar da bu savaştan doğrudan etkilenmiştir” dedi.

Mültecilik koşullarının en çok kadınları etkilediğine dikkat çeken Gültekin,  sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilindiği gibi savaş dönemlerinde kadın bedenlerinin tahakküm aracı olarak görülmesi sebebiyle de tecavüz vakaları artmaktadır. Bütün bu durumlar bugüne kadar var olan bütün savaşlarda biz kadınlar yaşamış bulunmaktayız. Vietnam savaşında çoğu çocuk 450 kadın tecavüz edilerek öldürülmüştür. Bosna savaşında ise 50 bin kadın Sırp faşist erkekler tarafından tecavüze uğramışlardır. Suriye savaşında da aynı durumu görmekteyiz.”

Kadınlar olarak savaşın değil barışın tarafından olduklarını belirten Gültekin, AKP’nin savaş kışkırtıcılığına ve ÖSO çetelerine sağladığı desteğe derhal son vermeleri çağrısında bulundu.  Suriyeli kadınların kadın köleler olarak satılmasının önüne geçilmesini isteyen Gültekin, Reyhanlı ve Suriyeli kadınlarla dayanışma içinde olacaklarını belirtti.

POLİS ORDUSU BİBER GAZI VE COPLARLA SALDIRDI!

Açıklama ardından kadınlar “Roboski’den Reyhanlı’ya AKP halka hesap verecek”, “Reyhanlılı kadınlar yalnız değildir”, “Suriyeli kadınlar yalnız değildir”, “Polis defol bu sokaklar bizim” sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti. Ancak "Taksim'de yürüyüş düzenlemek yasak" diyen 300 kişiden fazla çevik kuvvet polisleri TOMA araçları ile kadınların önünü keserek barikat kurdu. Buna tepki gösteren kadınlar ellerindeki flamalarla polis barikatına vurmaya başlayınca sert müdahale ile karşı karşıya kaldılar.

Kadınlara önce biber gazı sıkan polis, ardından coplarla müdahale ederek tartaklamaya başladı. Kalkanlarla kadınları ara sokaklara sürükleyen polis ardından kadınları kovalamaya başladı.

'NE OLDU, SAVAŞ MI ÇIKTI?!'
Hızını alamayan polis çoğunlukla turistlerin bulunduğu Çiçek Pasajına da girerek kadın avını sürdürmesi tepkiyle karşılandı. Pasajdaki turistler ile halk şaşkınlık içinde kalırken bir kısım esnaf tepkilerini, “Ne oldu savaş mı çıktı?” sözleriyle dile getirdi.

Kovalamaca ardından kadınlar dağılırken, gözaltına alınanın olmadığı öğrenildi.

Business News