Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

‘AKP’nin ve sermayenin hayalini bozmaya devam edeceğiz!’

1 Mayıs birlik beraberlik ve dayanışma gününde “Taksim Meydanı, 1 Mayıs alanıdır” diyerek sokağa çıkan emekçiler AKP faşizmine, polisin...

1 Mayıs birlik beraberlik ve dayanışma gününde “Taksim Meydanı, 1 Mayıs alanıdır” diyerek sokağa çıkan emekçiler AKP faşizmine, polisin saatlerce süren  gaz bombası, tazyikli su ve plastik mermileriyle saldırısına karşı direndi. Bugün de konuyla ilgili toplumsal muhalefet bileşenleri birer açıklama yayımlayarak yaşananlara tepki gösterdi
DİSK, KESK, TTB: ‘İşçi sınıfının iradesini teslim alamadınız, alamayacaksınız!’
DİSK, KESK, TTB bugün (2 Mayıs) DİSK Genel Merkezi’nde bir araya gelerek 1 Mayıs’ı 1 Mayıs alanı olan Taksim Meydanı’nda kutlamak isteyen işçilere, emekçiler, kadınlara ve öğrencilere yönelik polis saldırısı kınanan bir basın açıklaması gerçekleştirdi. AKP faşizmine karşı AKP’nin yasakçı politikalarına karşı yükselen muhalefeti sindirmek için birkaç haftadır Validen, Başbakan’a kadar devletin tüm yetkili ağızlarından tırmandırılan gerilimin, dün (1 Mayıs) yoğu devlet şiddeti ile devam ettiği belirtildi. Saatlerce Taksim’e açılan tüm semt, mahalle ve sokaklarda devlet şiddetinin sürdüğü dile getirilen açıklamada şunlar söylendi:  ”Panzerleri, toma araçları, onbinlerce polisiyle Taksim’den Beşiktaş’a, Mecidiyeköy’den Şişli’ye kadar 1 Mayıs’ı abluka altına alan AKP hükümetinin basınçlı su, jop ve gaz bombalarıyla polisi halkın üzerine saldırtmasının bir tek açıklaması vardır: Faşizm! Bu saldırılar karşısında direnenlerin, günler öncesinden başlayan tehditlere kulak asmayıp dün 1 Mayıs meydanlarına çıkanların gösterdiği gerçek de açıktır: Türkiye işçi sınıfının iradesini teslim alamadınız, alamayacaksınız.”
DİSK, KESK, TTB’nin ortak basın açıklamasının metni için tıklayınız!
Halkevleri: ’2014 1 Mayıs’ında yine Taksim’de olacağız’
Halkevleri tarafından yayımlanan basın açıklamasında 1 Mayıs günü, AKP’nin Taksim’i emekçilere kapatan ve gün boyunca İstanbul sokaklarında terör estiren politikasının bir kez daha emekçilerin, sosyalistlerin direnişi karşısında iflas ettiği dile getirildi. “2013 1 Mayısı’nda bir kez daha emekçiler AKP’nin halk düşmanı, gerici, faşist politikalarına karşı dört bir koldan direnişe geçerek AKP’nin oyununu bozdu” denilen açıklamada AKP’ye seslenilerek emekçilerin kavgasının ne terörle, ne baskıyla ne de yalanla yok edileceğinin altı çizildi. Yapılan açıklamada son olarak şunlara yer verildi: “Taksim 1 Mayıs alanıdır. Taksim’i 1 Mayıs alanı yapan yüzbinlerin iradesidir. Halkevleri olarak, ilerici emek ve meslek örgütleri, devrimci, demokrat tüm güçlerle birlikte 2014 1 Mayıs’ında yine Taksim’de olacağız.”
Halkevleri’nin yayımladığı basın açıklaması metni için tıklayınız!
BDP: ‘Emekçilerin mücadele azmi ve kararlılığı daha da artmıştır’
İstanbul’da 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasına yönelik AKP’nin tutumu ve polis saldırısı Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından yayımlanan basın açıklamasıyla da kınandı. Taksim Meydanı’nın, direniş meydanı olduğu belirtilen açıklamada, bu meydanın  büyük bedeller ödenen tarihsel mücadeleyle bütünleşmiş bir alan olduğu da belirtildi. Taksim’in yasaklanması ve 1 Mayıs kutlamalarına da ağır bir biçimde saldırmanın faşizan zihniyetin eseri olduğu dile getirilen açıklamada şunlar söylendi: “Dünkü saldırılar işçi ve emekçilerin mücadele azmi ve kararlığını daha da artmıştır. Demokrasi güçlerinin ortak mücadele zemininde bir araya gelmesinin demokrasi ve özgürlüklerin gelişmesi açısından ne denli hayati olduğu görülmüştürBarış ve Demokrasi Partisi olarak bu yaşananların takipçisi olmaya devam edeceğiz. Demokratik zeminde iktidardan bunun hesabının sorulması için muhalefetimizi en etkili şekilde sürdüreceğiz.”
Çelebi’den meclise 1 Mayıs önergesi
CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de 1 Mayıs 2013 günü yurttaşların “toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı”nı gasp eden, seyahat özgürlüğünü ihlal eden, orantısız güç kullanarak can güvenliğini tehlikeye atanlar ile bunlara kanunsuz emir vererek İstanbul’da olağanüstü hal uygulaması gerçekleştiren yöneticilerin belirlenmesi ve demokratik haklarını kullanırken zarar gören kurumlar ve yurttaşların zararlarının belirlenerek, daha sonraki 1 Mayıs kutlamalarının olaysız geçmesi için alınması gereken önlemlerin tespiti amacıyla meclis araştırma önergesi verdi.
Sendika.Org