Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Emekçiler dört bir yanda AKP’ye meydan okudu

1 Mayıs’ta emekçiler ülkenin dört bir yanında alanlara çıktı. AKP faşizmine, savaşa, sömürüye, gericiliğe, Taşeron Cumhuriyeti’ne meyda...

1 Mayıs’ta emekçiler ülkenin dört bir yanında alanlara çıktı. AKP faşizmine, savaşa, sömürüye, gericiliğe, Taşeron Cumhuriyeti’ne meydan okundu, Taksim’de direnen binlere selam gönderildi
İzmir
Son dönemde özelleştirme ve taşeronlaştırma karşısında kitlesel işçi eylemlerine sahne olan İzmir’de yüz bine yakın emekçinin katılımıyla Taksim direnişine selam gönderildi. Basmane Fuar önü ve Konak’taki iki farklı koldan yapılan yürüyüşlerde Halkevleri kortejinde “Geleceğimizi AKP’ye bırakmıyoruz” sloganıyla yürüyen çocuklar büyük alkış aldı.
Tertip komitesi adına Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Hasan Hüseyin Karakoç tarafından okunan basın açıklamasında Taksim’deki polis terörü ve faşizm kınandı. Açlığa, yoksulluğa, taşeronlaştırmaya, işsizliğe, savaşa neden olan açgözlülüğe sessiz kalınamayacağı söylenen konuşmanın ardından Suavi konseriyle miting son buldu.
Bursa
Bursa’da kentin bir ucundan diğer ucunu 1 Mayıs havasına sokan yaklaşık 20 bin emekçi, büyük bir coşkuyla Altıparmak Stadyumu’ndan Kent Meydanı’na yürüdü. Devrimci Sağlık-İş ve Birleşik Metal-İş başta olmak üzere DİSK’in yoğun bir katılım sağladığı mitingde Birleşik Metal-İş ile gerginlik yaşayan Türk Metal üyeleri alanı terk etti. Halkevleri korteji, turuncu balonları, flamaları, halaylar ile AKP karşıtlığının simgesine dönüşürken, Liseli Genç Umut “Paralı eğitimi, gericiliği, YGS-LYS’yi, AKP’yi yerinden oynat”, Öğrenci Kolektifleri de “Yumurtalanma sırası Bayraktar’da” vurgularıyla yürüdü.
Alana tüm kortejlerin girmesi ve konuşmaların tamamlanmasının ardından Taksim 1 Mayıs yasağına karşı mücadele edenler selamlandı. Kemal Yağcı’nın konserinin ardından miting sona erdi.
Kocaeli
Kocaeli’de 6 bin emekçi, Merkez Bankası önünden Perşembe Pazarı Miting Alanı’na yürüyerek 1 Mayıs’ı kutladı. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, Devrimci Sağlık-İş, Genel-İş ve Emekli-Sen; Türk-İş’e bağlı Belediye-İş ve Yol-İş; KESK’e bağlı tüm sendikalar eylemde yer aldı. Geçen seneye oranla katılımın daha yoğun olduğu eylemde, MESS dayatmalarına karşı mücadele eden Birleşik Metal-İş’in kitleselliği dikkat çekti. Eylemde ana vurgu, AKP karşıtlığı, taşeron çalıştırma ve güvencesizleştirmeye karşı insanca yaşam talebi ve Taksim’deki polis saldırısıydı. Yürüyüşlerde sık sık “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları atıldı. Yurttaşların çocuklarıyla eyleme katıldıkları gözlenirken, üniversiteliler son dönemlerde üniversitelerde artan polis saldırısını ön plana çıkaran pankart ve dövizlerle 1 Mayıs’taydı.
Miting alanında yapılan konuşmalarda 1 Mayıs’ın yıllardır devlet provokasyonu ile anıldığı, AKP’nin emekçilerin direnerek kazandığı Taksim’i yeniden elinden almak istediği belirtildi. Konuşmalarda halkın haklarını elinden alan AKP iktidarına karşı 1 Mayıs’ta ortaya çıkan dayanışma ve birliğin tüm alanlarda devam etmesi gerektiğinin de altı çizildi.
Antalya
1 Mayıs Antalya’da Atatürk Meydanı’nda 10 bin emekçinin katıldığı bir miting ile kutlandı. Geçtiğimiz yıllara göre daha coşkulu geçen mitingde Taksim’e selamlar gönderildi. Antalya 1 Mayıs’ında BDP’lilerin kitlesel katılımı göze çarparken, BDP ile CHP kortejlerinin yan yana gelmesinden sonra önce sözlü sataşmalar, ardından arbede çıktı. Karşılıklı yaralanmaların olduğu arbededen sonra DİSK Genel-İş ve CHP kortejleri alanı terk etti. Atılan maddelerden biri başına isabet eden bir Halkevi üyesi de yaralandı.
SDP ile Dev-Lis ise alana girdikleri sırada arbede çıktı. Üç kişinin gözaltına alındığı arbedede polis, grupları bir süre alana almadı.
DİSK, TMMOB, Eğitim-Sen ve Devrimci Sağlık-İş adına konuşmaların yapıldığı miting, konuk sanatçıların şarkıları ve türküleriyle sona erdi.
Hatay
Emperyalist politikalar doğrultusunda Suriye’deki savaşı kentin içlerine kadar yaşayan Hatay halkı, yükselttiği savaş karşıtı mücadeleyi 1 Mayıs’a da taşıdı. Geçtiğimiz yıllara göre katılımın ciddi bir biçimde artarak 6 bin kişiye ulaştığı mitingde Taksim direnişine selam gönderildi.
Mitingde emek ve demokrasi güçlerinin yanı sıra Çerkezler, Beşiktaş Çarşı, termik santrale karşı direnen Erzin halkı, Beyaz Bayraklarıyla Hıristiyanlar pankartları ve barış talepleriyle yerlerini aldı. Halkevleri’nin “Halkımıza sözümüz var: Cihatçı katilleri kentimizden kovacağız” pankartı da büyük alkış aldı.
Mitingdeki açıklamada Suriye’ye yapılan emperyalist müdahaleye karşı vurgular öne çıktı. Ortodoks ve Süryani metropolitenlerin kaçırılması ve Eh-Dav Genel Başkanı Ali Yeral’in evine yapılan saldırılar kınandığı açıklamada AKP’nin sorumluluğu hatırlatıldı. Miting, Cevdet Bağca’nın şarkılarıyla coşkulu bir biçimde sona erdi.
Diyarbakır
Diyarbakır’da binlerce kişinin katıldığı 1 Mayıs İstasyon Meydanı’nda kutlandı. Şehitlik, Bağlar, Urfakapı ve Ofis olmak üzere dört koldan meydana yürüyenler, yol boyunca Taksim’deki AKP faşizmine tepki gösterdi, “Her yer Taksim, her yer 1 Mayıs”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı. Miting alanındaki konuşmalarda da temel vurgu Taksim’deki direniş oldu. 1 Mayıs’ın önemine dikkat çekilen konuşmalarda demokratikleşme ve demokratik siyasetin halkların mücadelesi ile gerçekleşeceği dile getirildi.
Adana
Adana’da Mimar Sinan önünde bir araya gelen yaklaşık 12 bin kişi, Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü. Emek ve meslek örgütlerinin yoğun katılım gösterdiği eylemde Halkevleri, BDSP gibi demokratik kitle örgütleri de kitlesel katılım gösterdi. Son dönemde tapuya ilişkin yaşananlardan dolayı İkibinevler halkı 1 Mayıs’a “İşgalci değil, hak sahibiyiz” pankartıyla katıldı. Kürsüde okunan basın metni Türkçe, Kürtçe, Arapça olarak 3 farklı dilde okundu.
Mersin
Mersin’de yaklaşık 15 bin kişi Tren İstasyonu’nda toplanarak, Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. CHP ve BDP’nin oldukça kalabalık olması ve tüm örgütlerden lise kortejlerinin kitleselliği de dikkat çekti. Mersin Akkuyu’ya yapılması planlanan nükleer santrale karşı nükleer karşıtı sloganlar ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı eylemde ana unsuru oluştururken, bir diğer vurgulanan da halkların kardeşliğiydi.
Silifke
Mersin Silifke’de KESK öncülüğünde gerçekleşen 1 Mayıs mitinginde AKP’ye, AKP’nin savaş politikalarına, güvencesizleştirmeye, iş kazalarına karşı yoğun tepki vardı. KESK’li mahpuslara selam yollandı. Basın açıklamasını Eğitim-Sen Silifke Temsilciliği Başkanı Hatice Dağcığlu okudu.
Çanakkale
Memur-Sen’in 1 Mayıs’ı “Çanakkale ruhuyla birleştirme” söylemi ile birlikte merkezi olarak düzenleme kararı aldığı Çanakkale’de Valiliğin emek ve demokrasi güçlerine kapalı tuttuğu Kordon’u Memur-Sen’e tahsis etmesiyle gerilim yaşanmıştı. Buna karşın AKP sendikacılığının gövde gösterisi hevesi iki bin kişi ile sınırlı kaldı.
Emek ve demokrasi güçleri tarafından ayrı olarak örgütlenen ve iki bin kişinin katıldığı kutlamalarda ise Halkevleri, Eğitim Hakkı Meclisi, Çevre Hakkı Meclisi ve Sosyalist Beşiktaşlılar kortejleri ile yürüdü. Cumhuriyet Meydanı’ndaki mitingde açıklamayı ÇOMÜ’de işten atılan Neslihan Ülkü Baş okudu. AKP karanlığına karşı 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. Miting, müzik dinletileri ve halaylar ile sona erdi.
Samsun
1 Mayıs’a katılımın geçtiğimiz yıllara göre arttığı kentlerden birisi de Samsun oldu. Çiftlik Caddesi’ndeki buluşmanın ardından Cumhuriyet Meydanı’na yürünen etkinlikte, üniversiteler başta olmak üzere kent genelindeki faşist saldırılara karşı konuşmalar yapıldı, sloganlar atıldı. Miting alanında DİSK adına konuşan ve 824 gündür Gazi Devlet Hastanesi’nde direnen Devrimci Sağlık-İş üyesi Yüksel Arslan, Taşeron Cumhuriyeti’ne karşı mücadeleyi büyütmek gerektiğini söyledi. Türk-İş adına ise Eti Bakır’dan atılan direnişçi işçiler de taşerona ve işçi cinayetlerine karşı mücadeleyi büyüteceklerini söyledi. Mitingde Taksim direnişi de selamlandı.
Fındıklı
HES karşıtı mücadelesiyle son haftalarda gündemde olan Fındıklı’da da uzun yıllar sonra 1 Mayıs kutlaması gerçekleşti. Yaklaşık 800 kişinin Fındıklı sokaklarında gerçekleştirdiği yürüyüşte ilçe tarihindeki en kitlesel 1 Mayıs gerçekleşti. Derelerin ve çayın önemine vurgu yapılan sloganlar, dövizler alanda yer alırken, Kürt işçilerle kardeşleşmeye yönelik sloganlar dikkat çekti. “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganı da Türkçe, Kürtçe ve Lazca yankılandı. Miting alanındaki konuşmalarda ise Taksim’deki saldırılar kınandı. Fındıklı halkı, 1 Mayıs’a taşınan coşkuyu ve direnci HES’çi şirketlere karşı da yükseltme ve Fındıklı’ya sahip çıkma çağrısın yaptı.
Artvin
Artvin’de coşkulu bir biçimde geçen 1 Mayıs için 12.30’da Ata Park önünde buluşuldu. Halkevleri ise Halkevi şubesi önünden 150 kişilik bir kortejle buluşma noktasına yürüdü. Mitingde yapılan konuşmalarda AKP’nin güvencesizleştirme ve taşeronlaştırma politikaları eleştirildi, işçi sınıfının mücadelesinin süreceği belirtildi. Mitingde madene karşı Artvin halkının kararlı mücadelesi de vurgulandı. Yaklaşık bin kişi, Taksim’deki direnişi de “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganıyla selamladı.
Hopa
Hopa 1 Mayıs’ında ise çayına, suyuna, deresine, yaşamına sahip çıkanlar çay fabrikası önünden Metin Lokumcu Meydanı’na yürüdü. Hopa halkı, Taksim direnişine selam gönderdikleri eylemde tulumlar eşliğinde horonlar çekildi.
Giresun
Yaklaşık 1500 kişi, Fen-Edebiyat Fakültesi önünde bir araya gelerek Keşap Durağı’ndaki miting alanında doğru yürüyüşe geçti. Giresun Belediye Emekçileri Derneği’nin kitleselliği ve taşerona karşı sloganları dikkat çekerken, mitingde KESK ve Türk-İş adına konuşmalar gerçekleştirildi. Halkevleri ve Genç Umut’un da hak mücadeleleri sloganları attığı kortejleri alana renk kattı.
Sinop
Sinop’ta eski otogar önünde bir araya gelinmesiyle başlayan 1 Mayıs kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu. Yürüyüş sırasında AKP İl Binası’nın önünden geçerken Taksim direnişine selam veren emek ve demokrasi güçleri, yasaklama ve saldırıyı kısa süreli bir oturma eylemiyle de protesto etti. İstanbul direnişine yönelik sloganların ağırlıkta olduğu Sinop 1 Mayıs’ına yaklaşık bin kişi katıldı.
Sivas
Sivas Demokrasi Platformu tarafından Etembey Meydanı’nda buluşulmasının ardından Mevlana Miting Alanı’na yürünen Sivas 1 Mayıs’ında “Devrimci tutsaklar onurumuzdur”, “Genel grev genel direniş”, “AKP’ye kul, sermayeye köle olmayacağız” sloganları atıldı. 1977’deki katliamda hayatlarını kaybedenler anılırken, Taksim’in yasaklanmasına tepki gösterildi. Miting, halaylar eşliğinde sürdü.
Dersim
Dersim’de sabah saatlerinde Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen emekçiler, Seyit Rıza Parkı’na yürüdü. Kışla Meydanı’ndaki mitingde konuşan Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Mazlum Doğan kitleyi ve Taksim direnişini selamladı. Binlerce kişinin katıldığı mitingde ilçelerden de katılımların olması dikkat çekti.
Bartın
1 Mayıs’ın coşkulu geçtiği kentlerden birisi de Bartın oldu. Taksim’e selamların gönderildiği kutlamalarda Kemer Köprü Meydanı’nda toplanan kalabalık, Yukarı Çarşı’ya yürüdü. 1 Mayıs’ta işçilerin aileleri ve çocuklarıyla birlikte alana gelmesi gözlendi. Ellerinde sendika bayrakları taşıyan çocuklar sloganlara eşlik etti. Öğrenci Kolektifleri de 30 kişilik kortejiyle ilk kez alanda yerini aldı. Tertip komitesi adına yapılan konuşmalarda ise Taksim’deki polis saldırıları kınandı.
Bolu
KESK’in çağrıcılığını yaptığı 1 Mayıs, Bolu’da büyük bir coşkuyla kutlandı. Valilik önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Hükümet Meydanı’ndan bankaların bulunduğu caddeye yürüdü. Halkevleri, ÖDP, EMEP, CHP’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün katıldığı eyleme, çevre esnafı da yoğun destek verdi. Eylemde, toplumsal barışın demokratik özgürlüklerin artmasıyla gerçekleştirileceği vurgulandı.
Konya
Konya’da KESK, DİSK, HDK, BDP, Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri’nin Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü karşısında buluşmasıyla birlikte 1 Mayıs programı başladı. 2 bin kişi AKP karşıtı sloganlarla Zafer Meydanı’na yürüdü ve Taksim’de yaşanan saldırıları protesto amacıyla burada kısa süreli bir oturma eylemi düzenledi. Miting, yerel sanatçıların sahne almasıyla son buldu.
Niğde
Niğde’de emek ve demokrasi güçlerinin Belediye Sarayı önünden İmam Hatip Meydanı’na bir yürüyüş gerçekleştirdi. Halkevleri’nin kitleselliğinin dikkat çektiği yürüyüş sırasında Bor Şeker Fabrikası’nda Şeker-İş üyesi işçilerin önlükleriyle kortejlere katılması büyük alkış aldı. CHP ise yürüyüşe katılmayarak alana sonradan geldi. Taksim için iki dakikalık suskunluk eyleminin yapıldığı miting, KESK adına metin okunduktan ve Niğdeli yerel bir grubun marşları ile bitti. Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri üyeleri miting sonrasında alandaki çöpleri topladı.

Edirne
Edirne’de de belediye önündeki 1 Mayıs kutlamasında sendikalar, siyasi partiler ve öğrenci örgütleri yer aldı. Üniversitelilerin renkli kortejleriyle dikkat çektiği yürüyüşlerde Taksim’e de selamlar verildi.KESK ve TMMOB temsilcileri tarafından yapılan konuşmalarda AKP’nin halkın en temel haklarını piyasalaştırmasına karşı mücadele edileceği söylendi.
Zonguldak
Zonguldak’ta da geçmiş yıllara göre daha coşkulu ve kalabalık geçen 1 Mayıs eyleminde öne çıkan slogan “Faşizme karşı omuz omuza” oldu. AKP karşıtı vurgunun ön plana çıktığı eylemde Bülent Ecevit Üniversitesi’nden kendi kortejlerini kurarak yürüyen üniversiteliler eylemin büyük bir kısmını oluşturdu. Özellikle Öğrenci Kolektifleri’nin meşaleler eşliğinde gerçekleştirdiği “isyan” koşusu büyük alkış aldı.
Çaycuma
Çaycuma’daki KESK bileşenleri bu 1 Mayıs’ta da ilk olarak ilçe merkezinde kutlamalar gerçekleştirdi. Saygı duruşuyla başlayan kutlamalarda konuşan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, Taksim’deki polis saldırısını kınayarak konuşmasına başladı. Akyol, “Portekiz’den İspanya’ya, İtalya’dan Yunanistan’a emekçiler egemenlerin işsizlik, uzun çalışma saatleri ve düşük ücretler üzerine kurduğu sömürü düzenine başkaldırıyor” dedi. Çaycuma’da yapılan kutlamanın ardından Zonguldak’a hareket etti.
Afyon
Afyon’da 1 Mayıs yürüyüşü saat 14.30’da Yeşilyol’da başladı. Sendikaların, emek örgütlerinin, gençlik ve çevre örgütlerinin katılım sağladığı yürüyüşte açıklama Cumhuriyet Meydanı’ndaki Anıtpark önünde yapıldı. Katılımın ve ilginin geçtiğimiz yıllara göre çok daha yüksek olduğu Afyon’da KESK Dönem Sözcüsü Hasan Dişyar, CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz ve EMEP İl Başkanı Hasan Koçak birer konuşma gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından kutlamalar marşlar, türküler ve halaylar ile son buldu.
Sendika.Org/ İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Hatay, Diyarbakır, Adana, Mersin, Silifke, Çanakkale, Samsun, Artvin, Hopa, Giresun, Sinop, Sivas, Dersim, Bartın, Bolu, Konya, Niğde, Edirne, Zonguldak, Çaycuma, Afyon