Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Şişli’den notlar: Emeğin direniş kalesi DİSK

DİSK’in Şişli’deki Genel Merkez binası bir kez daha emekçilerin direniş kalesi oldu. DİSK’e bağlı Devrimci Sağlık İş, Enerji Sen, Nakli...

DİSK’in Şişli’deki Genel Merkez binası bir kez daha emekçilerin direniş kalesi oldu. DİSK’e bağlı Devrimci Sağlık İş, Enerji Sen, Nakliyat İş, Genel İş, Sosyal İş, Basın İş ve Sine Sen üyesi yüzlerce emekçi polisin tüm engellemelerine rağmen sabah saat 6.00 sularında DİSK Genel Merkezi önünde buluştu. Devrimci 78′liler, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, HKP, Halk Cephesi, ESP, SDP, BDSP, EÖC, Alınteri, EHP üyeleri ile anarşistler de polis engellerini aşarak DİSK önüne ulaştı.
“Üreten biziz, yöneten de biz olacağız”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız” sloganlarıyla bekleyen emekçiler, 9.00’a doğru kortejlerini oluşturup Halaskargazi Caddesi’ne hareket edince Taksim yönünde yolu kapatmış olan çevik kuvvet polisleri ve zırhlı araçlarla karşılaştı.
Polis, Taksim’e yürümede kararlı olduklarını belirten emekçilere, tereddütsüz saldırarak yanıt verdi. Kimyasal içerikli tazyikli su ve yüzlerce gaz bombası emekçilerin üzerine yağdırıldı. Emekçiler DİSK binasına doğru çekilirken polis caddeyi, DİSK binasını ve çevre sokakların tamamına gaz bombası yağdırdı.
Böylece can kaybını göz alıp izdiham yaratan polis emekçilerin direnişini bütünüyle kırmaya çalıştı. Ancak çok sayıda kişinin bu ilk saldırıda yaralanmasına ve saldırıların kesintisiz sürmesine karşın 4 saate yakın süren bir direniş yaşandı.
Polis DİSK binasının içerisine ve çevresine gaz bombası yağdırırken çevredeki emekçilere de tazyikli su ve plastik mermilerle saldırdı. Aralarında Enerji Sen Genel Başkanı Ali Duman’ın da bulunduğu çok sayıda kişi polisin hedef alarak ateşlediği gaz bombalarının isbet etmesi sonucu yaralandı. Polis uzun süre yaralılar için çağrılan ambulansın yolunu da açmadı.
Ancak bu ağır saldırı koşullarına rağmen emekçiler, devrimciler flamaları ve sloganları ile onlarca kez polis barikatlarının karşısına dikildi. DİSK’in üstünde uçan helikopterin yönlendirdiği polisler gaz bomları, tazyikli su ve plastik mermi ile saldırsa da direnişi kıramadı. Emekçiler Tayyip Erdoğan’ın “yasak” kararı ve polis saldırısı karşısında “Tayyip’in itleri yıldıramaz bizleri” diye slogan attı.
DİSK çevresindeki direniş 4 saat süren polis saldırısına rağmen kırılamayınca polis DİSK binasını basma tehdidinde bulundu. Bunun üzerine emekçiler dışarı çıkarken DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “emekçiye kalan faşist elleri kıracağız” diyerek saldırıları protesto etti. Beko’nun konuşmasının ardından DİSK’teki direniş sona erdi.
BDP’li gençlerin Taksim’e gelişi ise Unkapanı Köprüsü açılarak engellendi. BDP’liler, DHF, Partizan’la birlikte Çağlayan’dan Şişli’ye ulaşmaya çalıştı. Yaklaşık 2 bin 500 kişi 4 saat boyunca polisle çatıştı. Okmeydanı’ndan DİSK binasına gelmeye çalışan Halk Cephesi üyeleri de uzun süre polisle çatıştı. Bomonti civarında Halk Cephelilerle BDP’liler polis saldırılarına karşı birilikte direndi. Çaresiz kalan polis defalarca takviye birlik istedi.
DİSK’e ulaşamayan devrimci gruplar, Kurtuluş’tan Tarlabaşı’na kadar 2 kilometre boyunca birçok sokakta barikatlar kurup ateşe vererek polisle çatıştı. Dolapdere ve Tarlabaşı’ndaki çatışmalarda eylemciler Taksim’e ulaşamadı ancak polis de mahallelerin içlerine ilerleyemedi. 2013 1 Mayıs’ında her yer Taksim, her yer direniş oldu.