Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Artık kimse "sınavda kopya mı var şifre mi var" diye soramayacak

OLGU KUNDAKÇI/BİRGÜN Torba Yasa Tasarısı ile getirilen düzenlemeyle ÖSYM sınavlarına ait soru ve cevaplar bilgi edinme hakkı kapsamı d...

OLGU KUNDAKÇI/BİRGÜN

Torba Yasa Tasarısı ile getirilen düzenlemeyle ÖSYM sınavlarına ait soru ve cevaplar bilgi edinme hakkı kapsamı dışında tutuluyor. Artık kimse "sınavda kopya mı var şifre mi var" diye soramayacak.

TBMM gündemindeki Torba Yasa Tasarısı ile Bilgi Edinme Kanunu'nun 2. Maddesi'ne "Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar bu Kanun kapsamı dışındadır" hükmü getirildi. Böylece ÖSYM, kamuoyunun denetiminden muaf tutulacak. Düzenlemeye tepki gösteren hukukçular ve Eğitim-Sen düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve yandaş kadrolaşmayı doğuracağına dikkat çekti.

DENETİMDEN ÇIKTI

ÖSYM'nin kamunun sınav sisteminin elinde tutan kurum olduğunu vurgulayan avukat Sabri Kuşkonmaz, "ÖSYM sınavlarının bilgi edinme hakkı kapsamına çıkarılması demek, şeffaflığın, demokratik denetimin olmadığı anlamına gelir dedi. Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ise soruların kimleer tarafından ve hangi biçimde hazırlandığına ilişkin hiçbir bilgi edinmeyeceğimiz bu düzenlemenin oldukça tehlikeli sonuçlar doğuracağını belirtti.