Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Bir dünya 1 Mayıs

Dünyanın birçok ülkesinde 1 Mayıs kutlandı. 1 Mayıs’lara milyonlarla emekçi katıldı. Avrupa’daki 1 Mayıslarda hükümetlerin kemer sıkma ...

Dünyanın birçok ülkesinde 1 Mayıs kutlandı. 1 Mayıs’lara milyonlarla emekçi katıldı. Avrupa’daki 1 Mayıslarda hükümetlerin kemer sıkma politikaları ve işsizlik protesto edilirken, Bangladeş’teki 1 Mayıs’ın öne çıkan talebi iş kazalarının faillerinin bulunması oldu. Asya ülkelerinde genellikle asgari ücretin yükseltilmesi ve ağır çalışma koşullarının iyileştirilmesi talep edildi. Swaziland ve İran’da tüm ülkede yasaklanan 1 Mayıs eylemlerine katılan işçilerle polis arasında çatışmalar yaşanırken Almanya’nın Hamburg kentinde ve Güney Kore’nin başkenti Seul’de çatışmalar çıktı.
Swaziland
Afrika’da monarşiyle yönetilen Swaziland’da 1 Mayıs’ta çatışma vardı. Krallık seçimi yaklaşırken kral Tswira seçimleri de 1 Mayıs’ı da yasakladı. Sendikaların başkentteki bir spor merkezinde gerçekleştirmek istediği 1 Mayıs kutlamalarına polis saldırdı. Sendika ve siyasi parti liderleri 1 Mayıs günü akşam saatlerinde evlerinden gözaltına alındı. Halkın Birliği Demokrasi Hareketi lideri Mario Masuku, Swaziland Öğretmenler Derneği Genel Sekreteri ve Swaziland Sendikalar Kongresi İkinci Başkanı Muzi Mhlanga ve kongre yöneticisi Mduduzi Gina da evinden gözaltına alınanlar arasında.
Kamboçya
Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh’de binlerce işçi 1 Mayıs’ı kutladı. Motosikletli taksi ve çek çek sürücüleri, sekx işçileri, kamu emekçileri, inşaat işçilerinin bir araya geldiği mitingde aylık maaşların yükseltilmesi talep edildi. Kamboçya’da asgari ücret 150 dolar, kamu emekçileri için en düşük maaş ise 250 dolar civarında.
Hindistan
Hindistan’ın birçok kentinde 1 Mayıs kutlandı. Yüz binlerce işçinin katıldığı eylemlerde sendikalar, 2014’teki genel seçimler öncesinde hükümetin emek politikalarını protesto etti.
Endonezya
Endonezya’da 1 Mayıs’ta başkent Cakarta’da 500 bin emekçi sokakları doldurdu. Milyonlarca işçinin katıldığı mitingler genel grev etkisi yarattı. Endonezya’da 2012’nin Ekim’inde gerçekleştirilen genel greve 1 milyon işçi katılmıştı.
İran
İran’da hükümet 1 Mayıs’ı yasakladı. Sendikalar ülkenin birçok kentinde 1 Mayıs kutlamak istedi ve polis saldırısıyla karşılaştı. Çok sayıda kişinin tutuklandığı öğrenildi. İran’ın başkenti Tahran’daki Çitgar Parkı da tıpkı İstanbul’daki Taksim Meydanı gibi polis tarafından abluka altına alındı; polis, meydana ulaşmak isteyen emekçilere saldırdı. İran hükümeti 2007’den beri 1 Mayıs eylemlerine izin vermiyor. 2013 1 Mayıs’ı için İçişleri Bakanı kutlamalara olumlu bakarken 1 Mayıs’a az bir zaman kala kutlamaları yasakladı.
Ürdün
Ürdün’de sendikalar Başkent Amman’da kitlesel bir 1 Mayıs gerçekleştirdi. Sendikalar sosyal güvenlik ve sağlık sigortası konularında hükümeti protesto etti.
Güney Kore
Başkent Seul’de 1 Mayıs kutlamalarına katılan sendikacılar ve üniversite öğrencilerine polis saldırdı. Sendikalarla Ssangyong Motor işçileriyle buluşmasını engellemek isteyen polis biber gazı kullanarak saldırdı. İşçiler yürüyüşleri boyunca güvencesizleştirmeye, iş kazalarına karşı taleplerini yükseltirken asgari ücretin artırılmasını ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini istedi.
Lübnan
Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki 1 Mayıs kutlamalarına yüzlerce işçi katıldı. Sendikalar, ücretlerle ilgili yasa meclisten geçene kadar mücadele edeceklerini söyledi. Sendikalar, işçi eylemleri sonucunda ücret skalası ile tasarının mecliste görüşülmeye başlanmasının emekçiler açısından zafer olduğunu söyledi.
Pakistan
Pakistan’da birçok kentte 1 Mayıs yapılırken eylemlerde ağır çalışma koşulları ve hükümetin emek politikaları protesto edildi. İşçi sağlığı ve iş güvenliği de 1 Mayısların önemli bir gündemini oluşturdu. Yükselen enflasyondan ve 2010’da belirlenen emek politikalarının uygulanmayışından dolayı emekçilerin ücretlerinin çok düşük olduğunu belirten sendikaların önemli taleplerinden biri de ücretlerin yükseltilmesi oldu.
Bangladeş
Bangladeş’teki 1 Mayıs’ın ana konusu Savar’da 400’e yakın işçinin hayatını kaybettiği iş kazasının sorumlularının cezalandırılması talebiydi.
ABD
New York’taki 1 Mayıs’a çoğunluğu göçmen on bin kişi katıldı. 2010’daki “Wall Street’i işgal et” eylemleri sonrasında 1 Mayıs’lar kitleselleşmiş, o dönemki 1 Mayıslara kentte 30 bin kişi katılmıştı. Wall Street eylemleri öncesinde 1 Mayıslar 5 bin kişilik eylemler şeklindeydi. Bu seneki 1 Mayıs’ta özellikle kaçak işçi sorununa çözüm, göçmen hakları ve göçmenlerle ilgili yasalarda düzenleme talepleri ile insan hakları, adalet, ABD’nin savaşları durdurması, eğitime daha fazla bütçe ayrılması ve eşit, parasız sağlık talebi öne çıktı. Emekçiler Union Square’de bir araya gelip City Hall ve Wall Street’e yürüdü. Gün içinde kentin farklı noktalarında gerçekleştirilen eylemlerde 30 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.
İspanya
İspanya’daki 1 Mayıs mitinglerinde işsizlik ve hükümetin emek politikaları protesto edildi. Başkent Madrid’de binlerce emekçi meydandaydı. İspanya’da 2007’de 2 milyon olan işsiz sayısı bugün 6,2 milyona yükseldiğini belirten sendikalar yüksek işsizlikten dolayı hükümetin utanması gerektiğini söyledi. Katalunya’da da binlerce emekçi sokaktaydı. Barcelona’daki eylemde gıda ve barınma için adil fiyat talebi yükselirken emekçiler 2012’de bankaları kurtarmak için toplanan 19 milyar euronun hesabını sordu.
Yunanistan
Yunanistan’daki 1 Mayıs’lara emekçiler kitlesel bir şekilde katıldı. Başkent Atina’daki eyleme 45 bin işçi katıldı. İşçiler, hükümetin uyguladığı yüksek vergileri ve kemer sıkma politikalarını protesto etti. Ülkede yüzde 27’ye varan işsizlik de emekçilerin protesto ettiği diğer bir sorundu.
Almanya
Almanya’da birçok kentte 1 Mayıs kutlamaları yapıldı. Ülke genelindeki eylemlere 400 binden fazla emekçi katıldı. Eylemlerde kemer sıkma politikalarının yaşanan krize çözüm olmadığı belirtilirken hükümet protesto edildi. Hamburg’da polis emekçilere saldırdı.
İtalya
İtalya’da emekçiler 2010’dan beri Eurozon’un en büyük üçüncü ekonomisi olan İtalya’da hükümetin emek politikalarından dolayı utanç duyması gerektiğini belirtti. 1 Mayıs’ta Roma, Bologna ve Parma başta olmak üzere birçok kentte 1 Mayıs kutlandı.
Sendika.Org