Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

"Bu dünyada yaşamak can sıkıcı bir şeydir baylar"

8 Ağustos 1928'de İstanbul'da doğdu Edip Cansever. "Sona kalsa" şiirinde "Olsa, başlangıçlar sona kalsa" diy...

8 Ağustos 1928'de İstanbul'da doğdu Edip Cansever. "Sona kalsa" şiirinde "Olsa, başlangıçlar sona kalsa" diyordu. Yaşamı boyunca şiirimize ve yaşamlarımıza yaptığı katkı ile, gitmeye başlamayı sona bıraktı, 28 Mayıs 1986'da.
Burak Altundal - soL
Birçoğumuzun eksik bıraktıklarını, tamamlamak istediklerini, gündelik yaşamlarını taşıyabilen masanın marangozu Cansever. "Masa da masaymış ha" şiirini yazdığına pişman olduğunu söylüyordu gölgede bıraktığından kimi başka şiirleri.
Postacının Neruda'ya söylediği gibi "şiir yazanın değil, lazım olanındır." Şiiri şiirle ölçüyordu Cansever, şiiri yaşamla yazıyordu. Ve yaşam şiire girince postacının söylediği doğrulanabiliyordu belki de. Farklı bir Cansever şiiriyle değil, farklı bir Cansever okumasıyla birlikte, iyi ki yaşamıştı Edip Cansever.
"
Eylülün Sesiyle
Baylar!
Bin dokuz yüz seksen birdeyiz
Karşınızda eylülün sesi
Ağustosa çekildi, eylülün sesi
Birazdan konuşacak
'Bu dünyada yaşamak can sıkıcı bir şeydir baylar'
Tepelerde bulamaçların kahverengi eridiği
Eriyip sarı sarı aktığı bir mevsim
Bir saat gibi işlerken avucumdaki güz çiçeği
Yosunların kapılara usulca
Tırmanıp yerleştiği
Yani eylülün sesi, buysa çok iyi baylar
...
" Şairin Seyir Defteri - 1980
Belki de Cansever bu şiirinde, 1980 öncesini Ağustos olarak tarif ediyordu. 1981'i de Ağustos sonrası "can sıkıcı bir şey" olarak. Belki de Cansever bugünlerde "bir saat gibi işliyor, tırmanıp yerleşiyorsak", eylülün sesini güzel yapabileceğimizi anlatıyordur. Belki de bütün bunları anlatmıyordur ve sadece kişisel bir takvimdir. Önemli değil. Şiir yazanın değil okuyanındır.