Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

'Bu maddeler varsa biz yokuz'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle Swiss Otel’de biraraya geldi. Demokrasi ve Özgürlük Bildi...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle Swiss Otel’de biraraya geldi. Demokrasi ve Özgürlük Bildirgesi konulu toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, çözüm süreciyle ilgili CHP’ye yöneltilen eleştirilere yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, ’Demokrasi ve Özgürlük Bildirgesi’yle CHP’nin hangi şartlarda çözüm sürecine destek vereceğini anlattı. Toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu, Umut Oran ile CHP milletvekilleri katıldı.


"CHP KÜRT MESELESİNİN KALICI ÇÖZÜMÜ İÇİN ATILACAK TÜM ADIMLARIN DESTEKÇİSİDİR"

Kılıçdaroğlu CHP’ye ’CHP sürecin içinde olmalı ve AKP’yle işbirliği yaparak sürece katkı vermelidir. Neden bunu yapmıyor? eleştirisini de yanıt verdi. Kemal Kılıçdaroğlu, "Dört nedenimiz var. Birincisi şu. AKP, Kürt sorunuyla ilgili girişimlerini gizli tuttuğu, halkımızdan ve CHP’den sakladığı sürece, CHP sürecin hangi aşamasına, nasıl dahil olacaktır? Bir bilinmeze ve maceraya ortak olmak, CHP’nin sorumluluk ve görev anlayışıyla bağdaşmaz. İkinci nedenimiz şu, başta Sayın Erdoğan olmak üzere süreç konusunda açıklama yapan tüm AKP yetkilileri, şunu söylüyorlar; Öcalan ile pazarlık yapmadık, PKK’ya ödün vermedik, süreç çok iyi gidiyor, halk da bundan çok memnun. Israrla bunu söylüyorlar. Süreç bu kadar başarıyla devam ediyorsa, AKP, bu başarıya CHP’yi niye ortak etsin? AKP, tek taraflı olarak yürüttüğü bu süreçte, CHP’nin katılmasıyla bugün yapamadığı hangi işi yapacak? Bize göre, AKP’nin CHP’yi süreçle ilişkilendirme çabasının iki amacı vardır. Birincisi hukuksuzluğa meşruiyet kazandırma isteği. İkincisi ise olası bir başarısızlıkta, suçlayacağı bir günah keçisi yaratma ihtiyacı. CHP, Kürt meselesinin kalıcı çözümü için atılacak samimi ve sağlıklı sonuçlar verecek bütün adımların destekçisidir. Fakat özel çıkar amaçlı siyasi hesaplara dayanan, samimiyetten ve halkımızın beklentilerinden uzak aldatmacalara CHP’nin destek vermesi mümkün değildir. CHP Kürt meselesinin kalıcı çözümü için atılacak ve samimi sonuçlar verecek, tüm adımların destekçisidir. CHP’nin özel çıkar amaçlı siyasi amaçlara dayanan ve halkımızın beklentilerine uzak aldatmacalara destek vermesi zaten beklenemez" dedi.


"AKP MECLİS ÇATISI ALTINDAKİ PARTİLERİ YERİNE ÖCALAN İLE GÖRÜŞMEYİ TERCİH ETMİŞTİR"

CHP’nin çözüm süreciyle ilgili kaygılarından da bahseden Kemal Kılıçdaroğlu, "AKP’nin Kürt meselesinin çözümüne ilişkin geçmişi, hata ve başarısızlıklarla doludur. Sicili bozuktur. Bundan önceki açılımlarında AKP, yurttaşlarımızın beklentilerini karşılayamamış, seçimler öncesinde geçici bir sük?net ortamı sağlamak ve Kürt yurttaşlarımızın oylarını çelmek için bir istismar kampanyası yürütmüştür. Bu kez de durum farklı gözükmemektedir. AKP, çözüm stratejisi veya planı konusunda bugüne kadar hiçbir açıklama yapmamış ve TBMM’ye bilgi vermemiştir. Bu yaklaşım, AKP’nin Kürt yurttaşlarımız başta olmak üzere halkımızı bir kez daha kandıracağı yönündeki şüphelerimizi artırmaktadır" dedi.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Meclis çatısı altındaki siyasi partilerle görüşmek yerine AKP Öcalan’ı muhatap almayı tercih etmiştir. AKP, PKK’ya geri dönülmez biçimde meşruiyet kazandırırken, Öcalan’ı da Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi muhatabı haline getirmiş ve yabancı devletlerin ve uluslararası kuruluşların PKK’yı terör örgütü olarak nitelendirmelerinin gerekçesini tümüyle ortadan kaldırmıştır. Türkiye terörle mücadelede bugüne kadar savunduğu tezleri en azından uluslararası platformlarda artık savunamayacaktır. Mahiyeti bilinmeyen pazarlıklar sonucu silahlı PKK unsurlarının ülke dışına çıkmaları konusunda hukuk devleti ilkelerine aykırı uygulamalar yapılması ihtimali çok güçlüdür. Hukuk ilkeleri ihlal edilerek alınan sonuçlar kalıcı olamaz ve her zaman geri tepebilir. Silahların gölgesi altında yapılan pazarlıkların uygulanması ise saygın bir hukuk devletine yakışmaz. Buna izin verip imk?n tanıyanlar hukuk karşısında sorumlu olurlar. Biz hukuk karşısına sorumlu olmak istemiyoruz " diye konuştu.

"SİLAHLARIN SUSMASI ELBETTE GEREKLİDİR AMA YETERLİ DEĞİLDİR"

Silahların susmasının toplumda bir rahatlık sağlayacağını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Silahların susması elbette olumlu ve gereklidir. Toplumumuzda geçici de olsa bir rahatlık sağlayacaktır. Ancak bu yeterli değildir. Bu unsurların, silahlı veya silahsız ülke dışına çıkmaları halinde, gerekli gördükleri durumda tekrar terör eylemlerine başlamaları kendileri tarafından da ifade edilmiştir. Bu durum geçmişte yaşanmıştır. Yeterli koşul şudur. PKK’nın Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı her türlü terör ve şiddet eyleminden vazgeçtiğini ve silahlarını yetkili kurumlara teslim edeceklerini kesin bir dille açıkça ilan etmesidir. İşin özü budur. AKP, süreç hakkında sessiz kalırken, PKK’nın dağ kadroları ve Öcalan karşılıklı mektuplar ve açıklamalar yoluyla kamuoyunu şekillendirmekte ve süreci yönlendirmektedirler. Türkiye’nin geleceğini etkileyecek bu kadar önemli ve duyarlı bir konuda AKP’nin sessiz kalarak toplumsal alanı Öcalan’a bırakması son derecede sağlıksız, vahim ve yanlıştır. AKP’nin siyasi sorumluluktan bu denli kaçmasının iki nedeni vardır. Birincisi izlediği yol ve yönteme kendisi bile inanmamakta ve güvenmemektedir. İkincisi ise, Öcalan’a halkımızın kabul etmeyeceği, hazmedemeyeceği vaatlerde bulunmuştur. Bu da bizim kaygımızı güçlendiriyor. Komşu ülke Suriye’deki krizin derinleştiği ve Suriye’nin kuzeyindeki Kürt grupların güç kazandığı bir dönemde AKP’nin PKK ile müzakerelere başlaması, birtakım bölgesel hesapların da gündemde olduğu izlenimi vermektedir" dedi.

"AKP İKTİDARI SAMİMİ VE DÜRÜST DAVRANMALI, ŞEFFAF OLMALIDIR"

Çözüm sürecinin nasıl yürütülmesi gerektiğine yönelik önerilerini de dile getiren Kılıçdaroğlu, "Kürt meselesi ve terör Hükümeti aşan, bütün toplumu ilgilendiren ve çözüm için her kesimin katkısını gerektiren bir konudur. Bunun için, çözüm arayışı hukuk devleti ilke ve kurallarına ve ülkenin yasalarına göre yürütülmelidir.PKK’nın belirlediği çerçeve ve koşullara göre değil, Hükümetin de içinde yer alacağı bir yöntemle oluşturulacak geniş ve kapsayıcı toplumsal bir mutabakat doğrultusunda yürütülmelidir. Çözüm arayışının Öcalan - Kandil tarafından yönetilmesine izin verilmemelidir.AKP iktidarı süreç sırasında demokrasiden uzaklaşmamalı, samimi ve dürüst davranmalı, kişisel ve gizli bir gündem gütmemeli, halkımızın kabul etmeyeceği bir taahhüt altına girmemeli ve şeffaf olmalıdır. Önemli bir not, AKP bugüne kadar bu ölçülerin hiçbirisine uymamıştır" diye konuştu.

"CHP, İCRA ORGANININ TEK TARAFLI VE YANLIŞ İCRAATLARINA TBMM’Yİ ORTAK ETMEMEK İÇİN ÜYE VERMEMİŞTİR"

CHP’nin Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu’na üye vermemesiyle ilgili eleştirilere de yanıt veren Kemal Kılıçdaroğlu, "AKP’nin Araştırma Komisyonu önerisi, PKK’yla yapılan pazarlıkların uygulamasında meşruiyet ihtiyacını karşılayarak hükümetin elini rahatlatmak ve yasama organı olan TBMM’yi hükümetin icraatına ortak etmek amacıyla atılmış bir adımdır. AKP’nin önerdiği araştırma komisyonunun gerekçesindeki şu ifade çok önemlidir. ’TBMM’nin süreçle sağlıklı şekilde irtibatı kurulabilecek’ deniliyor.Hükümet, özellikle silahlı PKK unsurlarının ülke dışına çekilmesi konusunda karşılaşılan sıkıntıları aşmak için Meclis’i kendi icraatının içine çekmeye, yani çözüm süreciyle ilişkilendirmeye çalışmıştır. Oysa TBMM icra organı değil, yasama organıdır. CHP Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğu gerçeğinden hareketle, icra organının tek taraflı ve yanlış icraatlarına TBMM’yi ortak etmemek için AKP’nin önerdiği Komisyona üye vermemiştir.Temel nedeni budur " dedi.