Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

'Emek'i yıkanlardan hesap sorulacak'

"Emek Bizim İstanbul Bizim Platformu" dün Emek Sineması'nın inşaatına verilen ruhsatın iptali için Beyoğlu Belediyesi...

"Emek Bizim İstanbul Bizim Platformu" dün Emek Sineması'nın inşaatına verilen ruhsatın iptali için Beyoğlu Belediyesi'ne yürüdü.
Platform adına yapılan açıklamada üç yıldır Emek Sineması için mücadele verdiklerini ancak tüm itirazlara rağmen Emek Sineması'nın 20 Mayıs Pazartesi günü dozerlerle yıkıldığından dolayı çok üzgün ve öfkeli olduklarını belirtildi. Açıklamada bu yıkımdan sorumlu olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi'nin hesap vereceğinin altı çizildi.
Eylem esnasında “Emek bizim, İstanbul bizim”, “Biz bitti demeden, bu dava bitmez”, “Bu daha başlangıç, mücadele sürüyor”, “Misbah başkan, Beyoğlu perişan”, “Kamu burada, Misbah nerede”, “Misbah ruhsatı hemen iptal et” ve “Misbah dışarı” slogaları atıldı.

“Bu yıkımdan kimlerin sorumlu olduğunu biliyoruz, peşlerini bırakmayacağız”
"Emek Bizim İstanbul Bizim Platformu" adına basın açıklamasını okuyan Hande Gülcan; Emek Sineması'nın Tarlabaşı, Sulukule ve Tokludede başta olmak üzere, İstanbul'un çeşitli bölgelerindeki tarihi ve kültürel mirasların da yok edilmesine zemin olarak kullanılan 5366 sayılı yasanın kurbanı olduğunu söyleyerek sözlerine başladı.
Sürecin Bakanlar Kurulu'nun yenileme alanı ilan etmesiyle başladığını anlatan Gülcan; Mimarlar Odası tarafından kurul kararları ve projeye açılan davada, oybirliği ile yürütmeyi durdurma kararı alınmasına rağmen daha sonradan bilirkişi heyetinden bir kişinin görüşü alınarak yürütmeyi durdurma kararının iptal edildiğini ve uygulamanın önünün açıldığını belirtti. Gülcan yargıyı yanlış yönlendirmeyi meslek edinen, sayıları üçü beşi geçmeyen bazı bilirkişilerin sermaye şirketlerinin talebiyle rapor hazırladıklarına ve bu raporların tüm siyasi ve idari otoriteleri yükümlülüklerinden kurtararak etik dışı uygulamaları meşrulaştırdığına değindi.
Gülcan sözlerini; “Bu yıkımdan kimlerin sorumlu olduğunu biliyoruz, peşlerini bırakmayacağız. Bakanlar Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi adına etik dışı rapor hazırlayan akademisyenler... Hepiniz hesap vereceksiniz! Emeği ve yıkım sürecini unutacaklar diyenler yanılıyorlar. Kentimize, emeğimize ve değerlerimize yapılan saldırıyı unutmadık, unutmayacağız ve sonuna kadar takipçisi olacağız. 20 yıl önce T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü ve Kamer İnşaat arasında imzalanan, yok hükmünde bir prtokolün usulsüz tadilatıyla alınan ruhsatı derhal iptal ediniz. Yağma yok! Mücadeleyi bırakmamakta kararlıyız” diyerek tamamladı.
emek-polis.jpg
Beyoğlu Belediye başkanı istifaya çağrıldı
Basın açıklamasının ardından platform “Misbah dışarı” sloganlarıyla belediye binasının kapısına dayandı ve içeri girmeye çalıştı. Bunun üzerine polisin uyarıları arttı ve gerginlik yaşandı. Polisin barikat kurması ve platform üyelerini geri itmesi üzerine Mimarlar Odası'nda Mücella Yapıcı polislere dönerek; “Biz burada yasa dışı bir şey yapmıyoruz. İdareyi yasayı uygulamaya çağırıyoruz, bu tavır nedir? Yarın bir gün sizin de oturduğunuz evleri ellerinizden alıp yıkarlarsa ne olacak?” dedi.
emek-4.jpg
Yaşanan gerilimin ardından oturma eylemine geçildi. Oturma eylemi esnasında sloganlar atıldı ve Beyoğlu Belediye başkanı istifaya çağrıldı. Eylem platformun bu günden sonra İstanbul ve Beyoğlu'nda yıkımlara sebep olan tüm kurumlara ziyaretlere devam edeceğinin açıklanması ve herkesin mücadeleye davet edilmesiyle son buldu.