Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Emine Akman Tahliye Edildi

14 Ağustos 2011 tarihinden beri tutuklu olan ve “Terör örgütü üyesi olduğu ve patlayıcı madde bulundurduğu ya da naklettiği” iddiasıyla ...

14 Ağustos 2011 tarihinden beri tutuklu olan ve “Terör örgütü üyesi olduğu ve patlayıcı madde bulundurduğu ya da naklettiği” iddiasıyla 22 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Marmara Üniversitesi gazetecilik bölümü öğrencisi Emine Akman'ın yedinci duruşması bugün Çağlayan Adliyesi 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Duruşma öncesi adliye binası önünde açıklama yapmak isteyen Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi’ne (TÖDİ) polis izin vermedi, polisin adliye binasının karşısındaki boş alanda açıklama yapılması önerisi TÖDİ üyeleri tarafından reddedildi. TÖDİ üyeleri polisin tavrını protesto eden, Emine Akman için adalet ve özgürlük talep eden bir açıklamanın ardından alkışlarla adliye binasına girdi.
Geçen duruşmada Kürtçe savunmasını yapan Emine Akman savunma yapmadı, avukatı Hüseyin Boğatekin’in esas hakkındaki savunmasından sonra ise karar açıklandı. Emine Akman'ın tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak tahliyesine karar veren mahkeme heyeti; Akman’a örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği gerekçesiyle 3 yıl 1 ay 15 gün, patlayıcı madde nakletmek suçundan 4 yıl 2 ay olmak üzere toplam 7 yıl 3 ay 15 gün hapis cezası verildi. Ayrıca 6 gün adli para cezası da verildi.
Mahkeme heyeti Emine Akman’a yurt dışına çıkma yasağı koydu. Emine için adli kontrol tedbirleri de uygulanacak.

Ne olmuştu?

 14 Ağustos 2011'de Ataşehir Mustafa Kemal Mahallesi 3001. Cadde üzerindeki BİM alışveriş merkezine molotof kokteyli atıldı, sokağa barikat kuruldu, polisin olay yerine gelmesiyle birlikte 25 kişi olduğu iddia edilen grup dağıldı.
Polis eylemci grubu takip ederken bir arkadaşına gitmek üzereyken oradan geçmekte olan Akman'ı darp ederek gözaltına aldı. Akman Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi'nde, "örgüt üyesi olmayıp örgüt adına suç işlemekle" yargılanmaya başladı.
Akman gözaltında hakarete ve tacize uğradı, “işkence gördüm” diyerek şikayette bulunduğu polisler hakkında takipsizlik kararı verildi. İşkence gördüğüne dair Adli Tıp raporu olmasına rağmen polisler hakkında "kovuşturmaya yer yok" kararı verildi.
Akman'ın olaya karıştığı iddiasının tek kanıtı ise bir fotoğraf. İlk duruşmada avukat fotoğrafın Adli Tıp Kurumu'na yollanarak, o kişinin Emine olup olmadığının tespit edilmesini istedi. Mahkeme bu talebi kabul etmedi.
Bakırköy Kadın Cezaevi'nde tutuklu bulunan Akman'ın yargılandığı davanın dördüncü duruşmasında savcı mütalaasında 11 yıl hapis isteminde bulundu.
21 aylık tutukluluk Akman’ın eğitim hayatına da aksattı. Akman üç dersi internet üzerinden verildiği için alamadı. Bir yandan da Anadolu Üniversitesi Açık öğretim felsefe bölümüne başladı.
Akman bianet’e yazdığı mektupta girdiği sınavlarının girmedi gözüktüğünü, bu hata düzeltilse de bir dönem kaybettiğini belirtmiş, daha sonra sınavlar için okula götürülmemesi konusunda yapılan sözlü açıklamaya yer vermişti: “Okulun güvenliği için sakıncalıymışım!”
Davanın beşinci duruşmasında mahkeme heyeti avukatın Kürtçe savunma ve tercüman bulunması için süre talebini kabul etti. Akman altıncı duruşmada anadilde savunmasını yaptı. (AS/BK)