Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Erdoğan'a tarihi çağrı yaptı!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Reyhanlı’daki bombalı saldırıya ilişkin olarak, “Eğer Suriye yönetimi yaptıysa, belgeleri tak tak ...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Reyhanlı’daki bombalı saldırıya ilişkin olarak, “Eğer Suriye yönetimi yaptıysa, belgeleri tak tak tak önüne koyalım. Neden yaptı? Hesabını soralım. O zaman ana muhalefet partisi genel başkanı olarak, sonuna kadar Hükümet’in arkasında oluruz ve ‘yeter ki hesabını sorun’ deriz” dedi.

Kılıçdaroğlu, Sivas Sanayici ve İşadamları Derneği’nin düzenlediği kahvaltılı toplantıya katıldı. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı ve Sivaslı İşadamları Derneği Başkanı İsmail Gülle ve bazı işadamlarının katıldığı kahvaltılı toplantıda işadamlarıyla bir süre sohbet eden Kılıçdaroğlu, buradaki konuşmasında, Sivas’ın tarihine bakıldığında, İpek Yolu üzerinde, tarihi değerleri ve her ilçesi ayrı güzellikte olan bir kent olduğunu söyledi. Sivas Kongresi’nin yapıldığı ve ilk kez mandanın reddedildiği yerin de Sivas olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Bu, çok önemli. O en karanlık dönemde oturmuşlar, Sivas’ta, Türkiye’nin kurtuluşu tartışılıyor. Bağımsızlığı ve özgürlüğü tartışılıyor… ‘ne olursa olsun mandayı kabul etmeyeceğiz’ diye bildiri yayınlanıyor. Bu, Sivas’ın ve Sivaslıların tarihinde olduğu gibi, bu ülke için de çok önemli bir noktadır” dedi.

“BİLEN VAR MI SÜRECİ?”

Konuşmasında çözüm süreci konusuna da değinen ve kendilerine, sürece neden destek verilmediğinin sorulduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, “Biz engel olmadık ki destek verelim! Bilen var mı süreci Elbette ki barıştan, huzurdan yanayız. Ancak, kimse kusura bakmasın. Biz terör örgütü liderinin muhatabının, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olmasını istemeyiz. Bunu açıkça söyleriz” dedi.

“BARIŞI EN ÇOK SAVUNAN PARTİYİZ”

Kılıçdaroğlu, bunun, kendilerinin bir görevi olduğunu, bunu söylediklerine “Siz barışa karşı mısınız?” diye sorulduğuna işaret ederek, “Hayır. Biz bu ülkede barışı en çok savunan partiyiz. Sorun çözülsün diye ben bizzat Başbakan’ı ziyaret ettim. Yol, yöntem önerdim. Kendisine ‘Parlamentoda bir uzlaşma komisyonu kuralım’ dedim. Buna, ‘Dört siyasal parti katılsın ve parlamento dışında, yine dört siyasal partinin belirlediği akil adamlar komisyonu oluşturalım. Görüşmeleri onlar yapsınlar, devletin resmi kurumları muhatap olmasın’ dedim. Türkiye Cumhuriyeti’nin Büyük Millet Meclisi neden bu işin parçası olsun? Biz, yasama organıyız” diye konuştu.

Suriye’nin iç işine niye karışıldığını sorduklarında “Suriye’de demokrasi yok” yanıtı verildiğini anlatan Kılıçdaroğlu, “Allah aşkına, sizin işbirliği yaptığınız Suudi Arabistan’da mı, işbirliği yaptığınız Katar da mı demokrasi var? Tüm ülkelerde demokrasi olmasını biz de arzu ediyoruz. Demokrasi, zorla ihraç edilmemiştir. Irak’ta 1.5 milyon Müslüman Irak’ta öldürüldüğü zaman, binlerce Müslüman kadına tecavüz edildiği zaman sesin niye çıkmıyordu?” diye konuştu. Kılıçdaroğlu bakanların birbirini tutmayan, farklı açıklamalarda bulunduklarını iddia ederken “Eğer Suriye yönetimi yaptıysa, belgeleri tak tak tak önüne koyalım. Neden yaptı hesabını soralım. O zaman anamuhalefet partisi genel başkanı olarak, sonuna kadar Hükümet’in arkasında oluruz ve ‘yeter ki hesabını sorun’ deriz” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, kendisini mahkemeye vereceği yönündeki açıklamasına ilişkin olarak, “Çok mutlu oldum aslında. Neden biliyor musunuz? Bir olayı belki bu vesileyle aydınlığa çıkaracağız. Mahkemeye dilekçe vereceğiz. ’34 kişinin öldürülmesi talimatını kim verdi?’ diye. Çünkü bu bir katliam. Bu davanın en güzel sonucu, bir karanlık olay açığa çıkacak. Eğer yargı görevini yaparsa” dedi.

Kılıçdaroğlu, 34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere’de, olayı soruşturmak üzere Meclis’te araştırma komisyonu kurulduğunu, ancak olayın üstünün kapatıldığını öne süren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“O PİLOTA TALİMATI KİM VERDİ?”

“Biz bunun hesabını sormayacak mıyız? Beni mahkemeye vereceklermiş. Ben bu suçlamaları yaptım diye. Çok mutlu oldum aslında. Neden biliyor musunuz? Bir olayı belki bu vesileyle aydınlığa çıkaracağız. Mahkemeye dilekçe vereceğiz. ’34 kişinin öldürülmesi talimatını kim verdi?’ diye. Çünkü bu bir katliam. Faillerinin mahkemeye getirilmesini isteyeceğiz veya o emri veren kişiyi isteyeceğiz. Çünkü, Genelkurmay Başkanlığı, ‘Biz orduyuz. Doğal olarak Hükümet’e bağlıyız. Diğer demokrasilerde olduğu gibi. Hükümet talimat verir. Biz de gereğini yaparız’ şeklinde açıklama yaptı. O pilota talimata kim verdi? Orduya talimatı kim verdi? O uçaklar nasıl kalktı? Nasıl gitti bombaladı? Bu davanın en güzel sonucu, bir karanlık olay açığa çıkacak. Eğer yargı görevini yaparsa.”

“HÜKÜMET SURİYE’DEKİ YANGINA BENZİNLE GİDİYOR”

Hükümetin Suriye politikasını da eleştiren ve Suriye’deki yangına benzinle gittiğini öne süren Kılıçdaroğlu, Atatürk’ün, “Yurtta sulh, cihanda sulh”, “Zorunlu olmadıkça savaş cinayettir” sözlerini hatırlatarak, hükümeti, “Koşa koşa savaşın ortasına gidiyoruz” diye eleştirdi.

“TÜRK SÖZCÜĞÜ ÇIKMASINI KABUL EDEMEYİZ”

Konuşmasında yeni anayasa konusundan da bahseden Kılıçdaroğlu, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na üye verdiklerini ve Anayasa’dan Türk sözcüğü çıkmasını kabul edemeyeceklerini belirterek, “Kimse kusura bakmasın. ‘Türk Milleti lafı olmasın…’ Biz bunu kabul edemeyiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurucu ve önder rolünü siz nasıl göz ardı edebilirsiniz?” dedi.

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Atatürk Havalimanı’nda da gazetecilerin sorularını da yanıtladı. THY’nin tarifeli seferiyle Ankara’dan İstanbul’a gelen Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Brüksel’deki sözleri avukatlarına havale ettiği yönündeki açıklamalarına ilişkin olarak, “Hiç merak etmeyin, bugün cevabını vereceğim. Aydın’da mitingimiz var” dedi.