Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

ÖSYM'den yabancı dil ve üniversiteye giriş sınavlarında değişiklik hazırlığı

ÖSYM Başkanı Ali Demir, yabancı dil ve üniversiteye giriş sınavlarında değişiklikler yapmayo planladıklarını açıkladı. ÖSYM Ba...

ÖSYM Başkanı Ali Demir, yabancı dil ve üniversiteye giriş sınavlarında değişiklikler yapmayo planladıklarını açıkladı.
ÖSYM Başkanı Ali Demir, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen etkinlikte ÖSYM’nin sınavlara ilişkin yapmayı planladığı bazı değişikliklere ilişkin açıklamalarda bulundu.
KPDS ve ÜDS’nin birleştirilmesiyle yapılmaya başlayan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’na (YDS) ilişkin eleştirilere cevap veren Demir, bir zorluğun söz konusunu olmadığını savunarak, “kitlenin başarı seviyesinin düşük olması, genel başarı seviyesini çok aşağıya çektiği için böyledir” dedi.
YDS için "hiçbir öğretim görevlisinin, bu sınav kolay veya zor olsun diye bir gayreti yoktur. Tamamen rastgele ve belli kurallar içerisinde oluşturulmuş bir sınavdır” diyen Demir, YDS’nin KPDS ve ÜDS ile eş değerde olduğuna inandığını söyledi.
“YDS’de konuşma ve dinleme becerileri ölçülecek”
Önümüzdeki dönemlerde yapılacak olan YDS’de sınavlarda değişiklik yapılacağı sinyalleri veren Demir, yabancı dil açısından konuşma ve dinleme becerilerinin de ölçülmesi gerektiğini savunarak şunları kaydetti:
“Kağıt üzerinde bunu gerçekleştirmemiz mümkün değil. Elektronik sınav çalışmalarımız başladı. Gelecek sene ve sonrasında konuşma ve dinleme becerilerini de ölçen bir elektronik sınav hedefliyoruz. Bunu da yapabileceğimize inanıyoruz.”
“Açık uçlu sınav yapabilmenin çalışmalarını yapıyoruz”
Üniversite giriş sınavlarında açık uçlu sınav sistemine geçmek için çalışma sürdüklerini belirten Demir, uygulama açısından çoktan seçmeli ve açık uçlu olmak üzere iki tür bulunduğunu söyleyerek şöyle konuştu:
“Bugüne kadar çoktan seçmeli sistemi uyguladık. Bu çoğu zaman objektif olduğu düşünülen ve kısmen daha kolay bir sınav sistemi. Ancak bu sistemin eğitim ve insan gelişimi açısından da ciddi sıkıntıları olduğu bir gerçek. Bugün İngiltere, tüm üniversite giriş sistemini açık uçlu sorularla gerçekleştiriyor. Amerika’da birçok eyalet açık uçlu sınavlara geçmiş durumda. Bu kapsamda biz de açık uçlu sınav yapabilmenin çalışmalarını yapıyoruz. Bir proje hazırladık. Çalışmalarımıza başladık. Gerekli olan eğitimleri yaptık. Hedefimiz, 2-3 bin adayın katıldığı bir deneme sınavı şeklinde bunu gerçekleştirmek. Burada bir deneyim yaşadıktan sonra kamuoyuna zaman içerisinde sunmak. Bu sistemi aşama aşama uygulamaya geçirebiliriz diye düşünüyoruz.”