Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

‘Reyhanlı halkı yalnız değildir, AKP hesap verecek’

Ankara, Çanakkale, Bursa ve Adana’da toplumsal muhalefet bileşenleri sokağa çıktı, “Reyhanlı halkı yalnız değildir ve saldırıların soru...

Ankara, Çanakkale, Bursa ve Adana’da toplumsal muhalefet bileşenleri sokağa çıktı, “Reyhanlı halkı yalnız değildir ve saldırıların sorumlusu AKP hesap verecek” dedi
Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri Sakarya Meydanı’nda bir araya gelerek alkış ve sloganlarla Yüksel Caddesi’ne yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık “AKP elini Suriye’den çek”, “Reyhanlı halkı yalnız değildir” sloganları atıldı.
Yüksel Caddesi’ne gelindiğinde basın açıklamasını KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Dengiz Sönmez okudu.
Sönmez AKP’nin uyguladığı Suriye politikalarının Türkiye’yi giderek savaşın içine çektiğini ifade etti. Sönmez, Başbakan Erdoğan’ın “ABD Suriye’ye girerse biz de destekleriz” açıklaması ve “Obama’yı Suriye’yi işgale davet ettiği” bir dönemde saldırıların meydana gelmesinin tesadüf olmadığını belirtti.
Saldırıların hemen ardından faillerin açıklandığına yönelik bilgiler veren hükümete “neden diğer katliamlarda bu kadar hızlı olunmadı?” diyen Sönmez, “Madem bu kadar hızlı tespit ettiniz neden yayın yasağı koydunuz; Madem, failleri buldunuz yayın yasağı koyarak neyi kimden gizliyorsunuz” dedi.
Reyhanlı’daki saldırıların sorumlusunun AKP olduğunu belirten Sönmez, sözlerini savaşa hayır demek için tüm halkı göreve çağırarak bitirdi.
Adana
Reyhanlı’daki bombalı saldırılar Adana’da da protesto edildi. İnönü Parkı’nda bir araya gelen DİSK Adana Bölge, Türk-İş Adana Bölge, KESK Adana Şubeler Platformu, TMMOB Adana İKK, Adana Tabip Odası, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, Adana Halkların Demokratik Kongresi, İnsan Hakları Derneği, TİHV, Anadolu Der, ÖDP, DİP, TKP Reyhanlı’da gerçekleşen saldırıların tek sorumlusunun AKP olduğunu söyledi.
Çanakkale
Çanakkale’deki Reyhanlı eyleminin adresi AKP il binası önüydü. Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri ve Liseli Genç Umut, Çanakkale Halkevi önünde buluşup Çarşı Caddesi’nden AKP il binası önüne geldi.
KESK, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, Liseli Genç Umut, TKP ve BDP üyeleri AKP il binası önünde bir açıklama yaparak Reyhanlı’nın sorumlusunun AKP olduğunu belirtti.
Basın açıklamasını Eğitim Sen Şube Başkanı Telat Koç okudu. AKP’nin Suriye’deki savaş kışkırtıcılığından ve emperyalizmin işbirlikçi politikalarından vazgeçmesi gerektiğini belirten Koç, AKP’nin savaş politikasını haklı çıkarmak için uyguladığı Alevi-Sünni, Kürt-Türk gerilimini besleyen politikalarından da vazgeçmesi gerektiğini ifade etti.
Sınır kentlerinin, silahlı çetelerin ve cihatçıların üssü olmaktan çıkarılması gerektiğini dile getiren Koç, Reyhanlı’nın baş sorumlusu olan AKP hükümeti ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun derhal istifa etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Koç, basın açıklamasını “AKP’nin savaş politikalarını durdurmak için sonuna kadar mücadele edeceğimizi beyan ediyoruz” diyerek sonlandırdı.
Bursa
Bursa halkı da AKP iktidarından hesap sormak için sokaktaydı. Fomara Şehreküstü Meydanı’nda buluşan Bursa Savaş Karşıtı Platform üyesi 250 kişi AKP il binasına yürüdü.
Yürüyüş boyunca sık sık “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Katil ABD, işbirlikçi AKP”, “Emperyalistler yenilecek, direnen halklar kazanacak” sloganları atıldı. Reyhanlı’da yaşananların sorumlusunun AKP’nin savaş politikaları olduğu vurgulandı.
Platform adına basın açıklamasını Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Hasan Özaydın okudu. Özaydın, “Komşularla sıfır sorun söylemiyle yola çıkan AKP iktidarı, gelinen yerde tüm komşularıyla kavga eden, komşularının içişlerine karışan, savaş kışkırtıcılığı yapan ABD’nin gönüllü askeri konumuna gelmiştir” dedi.
“El Nusra Cephesi ve ÖSO, Suriye halkının adalet ve özgürlük taleplerini savunan güçler değildir. Bu güçleri herkes Ortadoğu ve Afrika’da daha önce yaptıklarından tanıyor. En katı şeriat kurallarını egemen kılmak için mücadele eden bu güçler Suriye ve bölgede de aynı amaç için savaşmaktadır” diyen Özaydın, AKP Hükümeti’nin en kısa sürede El Nusra ve Özgür Suriye Ordusu’nu desteklemekten vazgeçmemesinin Türkiye halkı için felakete anlamına geldiğini belirtti.
Özaydın açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:
Türkiye halkının yararına olan, Suriye, Irak ve diğer bölge halklarının, Kürt halkının bağımsızlık, özgürlük, adalet ve demokrasi taleplerini desteklemek olmalıdır.
Sendika.Org / Ankara, Adana, Bursa, Çanakkale