Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

İstanbul’da yüzlerce kişi Reyhanlı’nın hesabını sormak için AKP’ye yürüdü

Reyhanlı’daki yaşananlar karşısında savaş politikalarını protesto etmek ve yaşamını yitirenleri anmak için İstanbul’da emek ve demokrasi...

Reyhanlı’daki yaşananlar karşısında savaş politikalarını protesto etmek ve yaşamını yitirenleri anmak için İstanbul’da emek ve demokrasi  güçleri AKP Şişli ilçe binasına yürüdü
sislireyhanli3
İstanbul emek ve demokrasi güçleri Şişli Cevahir önünde bir araya geldi. “Reyhanlı için yasta barış için ayaktayız. İşbirlikçi AKP düzeninden hesap soracağız” yazılı pankart açıldıktan sonra Halkevleri GYK Üyesi İlknur Birol, “Reyhanlı’daki patlamalar emperyalist işbirlikçi AKP hükümetinin sonudur” dedi. Birol’un konuşmasının ardından emek ve demokrasi güçleri Şişli AKP binasına doğru yürüyüşe geçti.
‘Reyhanlı’nın katili taşeron AKP’
Yürüyüş sırasında kortej yakınından geçen Galatasaray forması giren bazı taraftarlar torpil atarak provokasyon yaratmaya çalıştı ancak eylemciler yürüyüşlerine  “Katil ABD işbirlikçi AKP”, “AKP savaş, halklar barış istiyor” sloganlarını atarak devam etti. Yürüyüş boyunca “İşbirlikçi AKP hesap verecek”, “Reyhanlı’nın katili taşeron AKP” dövizleri de taşındı.
‘Reyhanlı için yasta barış için ayaktayız’
Emekçiler, Şişli AKP ilçe binası önüne geldi ve Halkevleri GYK Üyesi İlknur Birol bir konuşma yaptı. Birol, Reyhanlı patlamalarıyla AKP’nin savaşı ülke topraklarına soktuğunu belirtti. Birol’un konuşmasının ardından KESK İstanbul Şubeler Platformu adına Hüseyin Tosu basın açıklamasını okudu. Tosu, Reyhanlı’nın, AKP tarafından Suriyeli silahlı muhalifleri ve cihatçıların üssü konumuna getirildiğini hatırlatarak patlamaların sorumlusunun AKP olduğunu söyledi.
AKP’nin emperyalist işbirlikçi AKP’nin Suriye politikalarının savaşı Türkiye’ye soktuğunu belirterek “Reyhanlı için yasta barış için ayaktayız” dedi. Tayyip Erdoğan’a ve Ahmet Davutoğlu’na seslenen Tosu, “Savaş istiyordunuz, işte savaş! Sorumluluk sizin ancak akan kan bizim. Artık Türkiye’yi ve bölge halklarını ateşe atan bu savaş kışkırtıcısı politikaya daha fazla tahammülümüz yok!” dedi ve açıklamasını şu talepleri sıralayarak sonlandırdı:
AKP Suriye’de savaş kışkırtıcısı, emperyalizm işbirlikçisi politikalardan vazgeçmelidir.
Alevi-Sünni, Türk-Kürt gerilimini besleyen gerici-şoven siyasetini terk etmelidir.
Sınır kentleri silahlı çetelerin ve uluslararası cihatçıların lojistik hattı olmaktan çıkarılmalıdır!
Antakya’daki fiili OHAL kaldırılmalı, silahlı çetelerin kentte barındırılmasına izin verilmemelidir!
ABD, NATO ve İsrail ile ya da tek başına Suriye’ye yönelik herhangi bir askeri müdahaleye dahil olunmamalıdır!
Ahmet Davutoğlu ve Hatay Valisi istifa etmelidir!
DİSK Enerji-Sen, KESK İstanbul Şubeler Platformu, TMMOB İstanbul İKK, İstanbul Tabip Odası, HDK İstanbul Meclisi, Halkevleri, Aka-Der, Öğrenci Kolektifleri, Gençlik Muhalefeti, Liseli Genç Umut, Politeknik, EHP, ÖDP, TKP, EMEP, SDP ve Proleter Devrimci Duruş katıldı.
(Açıklamanın tam metni için tıklayınız!)