Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Reyhanlı'da "kimyasal" iddiaları

Sakin bir cumartesi günü patlamalarla sarsılan Reyhanlı, bir süredir Suriye'deki iç savaşın Türkiye'de etkilerinin en net görü...

Sakin bir cumartesi günü patlamalarla sarsılan Reyhanlı, bir süredir Suriye'deki iç savaşın Türkiye'de etkilerinin en net görüldüğü yer haline dönüşmüş durumda.

Bir yanda mülteciler, sınır geçişleri, kısa bir süre önce sınır kapısında meydana gelen bomba yüklü araç gibi unsurların ötesinde özellikle son birkaç haftadır Reyhanlı başka bir durumla da ön plana çıkıyor.
Bu da, Reyhanlı'nın özellikle Türkiye'nin Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığı yönündeki iddialarını ispatlama çabalarında kilit noktaya oturmuş olması.
Hem yerel hem de yabancı basında son dönemde çıkan haberler, kimyasal silahla yaralandığı iddia edilen bir grup Suriyelinin Reyhanlı'da tedavi edildiğini öne sürüyor.
Tedavi altındaki Suriyelilerin sayısı 8 ile 13 arasında değişiyor. Haberlere göre, bu kişilerde kimyasal madde tespit edilmiş olsa da henüz bu, kimyasal silah kullanımını kanıtlayabilecek veriler olmaktan uzak.
Yine haberlere göre, bu yaralılardan alınan örnekler, Ankara'da test ediliyor.
Ankara’dan gelecek sonuçlar, sadece Suriye değil, Ortadoğu'nun da geleceği açısından büyük önem taşıyor.
SINIRA ÖZEL CİHAZ
Yine bu hafta içerisinde Türkiye, Reyhanlı'nın hemen yanı başındaki Cilvegözü sınır kapısına kimyasal, biyolojik ve nükleer maddeleri tespit eden bir cihaz yerleştirdi.
Bir kilometrelik bir alan içerisinde havada, karada ve suda bu tarz maddeleri tespit eden cihazın kullanılıp kullanılmadığı henüz bilinmiyor.
Ayrıca Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) görevlilerinin Suriye'den gelen yaralıları henüz sınırda özel detektörlerle kimyasal madde testine tabii tuttuğu ve şüpheli sonuçların hemen Ankara'ya bildirildiği de bir diğer konuşulan iddia arasında.
TÜRKİYE ÇABALARINI ARTIRDI
Tüm bunlar, Türkiye'nin özellikle son birkaç haftadır Suriye'de kimyasal silah kullanımına ilişkin iddiaları ciddiye alarak, bunları kanıtlama yönündeki çabalarını artırdığına işaret ediyor.
Zaten başta Başbakan Tayyip Erdoğan olmak üzere Türkiye'de en üst düzeyden yapılan açıklamalar da bu yönde bazı bulgular olduğuna işaret ediyor.
Bu noktada, Erdoğan'ın kısa bir süre sonra Washington'da ABD Başkanı Barack Obama ile yapacağı görüşmede çantasında kimyasal silah iddialarını destekleyen kanıtlarla gitmek istediği düşüncesini ortaya atmak çok da yanlış olmaz gibi duruyor.
“KIRMIZI ÇİZGİNİN MERKEZ ÜSSÜ”
Zira, kimyasal silah ABD'nin defalarca deklare ettiği "kırmızı çizgisi"…
Bugün patlamalarla sarsılan Reyhanlı da bu "kırmızı çizgi" ihlalinin ispatlanmasıyla ilgili iddiaların merkez üssü…
Hal böyle olunca, Suriye'deki çatışmaların Lübnan ve Irak gibi ülkeleri de etkilediği bir dönemde Reyhanlı da iç savaşın Türkiye'ye sıçradığı nokta mı olacak kaygıları da beraberinde geliyor.