Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Şampiyonlar Ligi kupası Almanların

Şampiyonlar Ligi final maçında iki Alman takımı Bayern Münih ve B.Dortmund karşı karşıya gelirken kupa 2-1'lik skorla Bayern Münih...

Şampiyonlar Ligi final maçında iki Alman takımı Bayern Münih ve B.Dortmund karşı karşıya gelirken kupa 2-1'lik skorla Bayern Münih'n oldu.

Wembley’de oynanan Şampiyonlar Ligi finalinde Borussia Dortmun’u 2-1 mağlup eden Bayern Münih şampiyon oldu.

Başlangıç düdüğüyle baskı kuran Dortmund ilk pozisyonunu 2. Dakikada Lewandowski ile buldu. Penaltı noktasında topla buluşan golcü futbolcu vuruşunu yaptı ama defansa çarpan top dışarı çıktı ve tarihi karşılaşmanın ilk korneri sarı-siyahlar kullandı.

Kanatlardan saldıran Bayern gol girişimlerinde bulunsa da asıl atak yine Dortmund’dan geldi. 13.dakikada sağına yatarak klas bir plase çıkaran Lewandowski bu sefer de kaleciye takıldı. Kornerden gelen topa iyi vuran Blaszczykowski oldu. Bayer kalecisi Neuer yine kalesinde devleşti ve bu topuda çıkardı. Dortmund’da dümeni eline alan Türk asıllı yıldız İlkay takımını bu dakikalarda çok iyi yönetirken, baskı kurmasına alıştığımız, hızlı ve atak bir oyun anlayışına sahip olan Bayern adeta sahada yoktu.

18. dakikada kırmızı-beyazlı taraftarların yüreği ağzına geldi. Reus’un harika şutunu yine sahada tek mücadele eden Bayernli Neuer çıkardı. 21.dakikada atak da olan yine Jurgen Kloop’un öğrencileriydi. Bender’in sağ ayağıyla çıkardığı muhteşem kesme yine fazla mesai yapan Neuer’e takıldı.

Bayern'in sahaya kupa için, final için çıktığını hatırladığı ilk dakika 26’da oldu. Soldan gelen topa kafayı vuran Mandzukic kaleciye takıldı. Korneri Bastian Schweinsteiger kullandı. Kafa vuruşu Martinez’den geldi ama tecrübeli oyuncu çerçeveyi tutturamadı. Bu pozizyon kırmızılı furbolculara kupanın saha kenarında sahibini beklediğini hatırlattı.

İlk yarı Bayern taraftarını çileden çıkarın Robben yine bir pozisyonu harcadı. Bayern bu gol girişimine 34. dakikada Dortmund, Lewandowski ile cevap verdi ama yine Neuer’in devleşmesini izledik. Kırmızı taraftarları asıl çileden çıkaran olay ise 42. dakikada geçekleşti. Kaleci ile karşı karşıta kalan Robben topu kalecinin suratına nişanladı ve ilk yarı tarihi mücadelede gol seyredemedik.

2. yarı ise iki takımda kontrollü başladı. Karşılıklı denemelerle geçen dakikalardan sonra 58.dakika kornerden gelen topu Martinez indirdi ve Mandzukiç vurdu ama Weidenfeller bu topu avuçladı gole izin vermedi. Ama bu pozisyon golün habercisi oldu. 59’da Ribery’nin ince pasına Robben koştu kaleciye bir çalım ardından ortaladı Mandzukiç boş kaleyi avladı ve tarihi mücadelenin ilk golünü attı: 0-1

Kupanın elinden alınışı izlemek istemeyen Dortmund topu Bayern kalesine hapsetti. Aradığı pozisyonu ise kale önünde Dante’yi geçen Reus ile buldu. Dante kolay geçirmem dedi faulü yaptı hakem Rizzoli 67.dakikada penaltı noktasını gösterdi. Topun başına İlkay geçti ve skoru 1-1’e taşıdı.

Penaltının şokunu atan Bayern saldırdı. Muller soldan getirdiği topta kaleciyi geçti ortasını yaptı boş kale ile yalnız kalan Robben, ayağıyı uzayan Subotic’e takıldı ve skor değişmedi. 75. Dakikada ise iki harika hareket izledik. Alaba’nın füzesini, Weidenfeller devleşti ve çıkardı.

Mücadele 1-1 bitecek ve uzatmaları izleyeceğiz derken sahneye taraftarı çileden Robben çıktı. 3 kişinin arasından çıktı ve kalecinin ayaklarının dibinden topu ağlara gönderdi ve kupayı takımına getirdi.

Bu sonuçla Bayern Münih, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 5. kez şampiyon oldu.

Hakemler: Nicola Rizzoli, Renato Faverani, Andrea Stefani (İtalya)
Borussia Dortmund: Weidenfeller, Piszczek, Subotic, Hummels, Schmelzer, Bender (Dk. 90 Nuri), İlkay, Blaszczykowski (Dk. 90 Schieber), Reus, Grosskreutz, Lewandowski
Bayern Münih: Neuer, Lahm, Boateng, Dante, Alaba, Martinez, Schweinsteiger, Robben, Müller, Ribery (Dk. 90 Gustavo), Mandzukic (Dk.90 Gomez)
Goller: Dk. 60 Mandzukic, Dk. 88 Robben (Bayern Münih), Dk. 67 İlkay (Borussia Dortmund)
Sarı kart: Dk. 28 Dante, Dk. 74 Ribery (Bayern Münih), Dk. 74 Grosskreutz (Borussia Dortmund)