Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Silahlı çeteler Suriye'de gazeteci öldürdü

Suriye’de sivillere yönelik birçok katliamdan sorumlu silahlı çeteler, bir gazeteciyi daha öldürdü. Suriye gazeteciler sendikası Nisan ...

Suriye’de sivillere yönelik birçok katliamdan sorumlu silahlı çeteler, bir gazeteciyi daha öldürdü. Suriye gazeteciler sendikası Nisan ayında, ülkede yaşanan çatışmalarda ölen gazeteci sayısının 150’yi aştığını bildirmişti.
Suriye’nin El İhbariye kanalında çalışan savaş muhabiri Yara Abbas, muhaliflerin Kuseyr’deki Dab’a Havaalanı yakınlarında yayın aracına saldırması sonucu hayatını kaybetti. Suriye resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre, yetkililer saldırı sonucunda arabada bulunan kameraman ve şoförün de yaralandığını bildirdi.
Suriye Enformasyon Bakanı Ümran El Zubi ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada,26 yaşındaki Abbas’ın “yurtseverliği ile tanınan başarılı bir gazeteci olduğunu” ifade etti. Zubi, “Abbas’ın şehit düşmesinin büyük bir acı olduğunu” ifade ederken, “genç gazetecinin muhabirlik görevinin her anında şehit olma ihtimalini idrak etmiş olduğunu, buna rağmen hak sesini kamuoyuna aktarmak ve vatanı savunmak için her daim büyük bir azim ve kararlılıkla mücadele ettiğini” kaydetti.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de saldırıyı doğruladı. Bazı muhalif grupların kendilerini desteklemeyen gazetecileri özellikle hedef aldığı ifade edilirken, Suriye gazeteciler için oldukça tehlikeli bir yer olma özelliğini koruyor.
Bugüne kadar hedef alınan gazetecilerin çalıştığı yayın kuruluşları
Suriye gazeteciler sendikası Nisan ayında yaptığı açıklamada, Suriye’deki kriz boyunca 150’den fazla gazetecinin öldürüldüğünü bildirmişti. Şu ana kadar Suriye’deki çatışmalarda çalışanlarını kaybeden medya kuruluşları arasında şunlar var: Fransız televizyon kanalı France 2, Fransız dergisi Assaut, İngiliz Sunday Times, Japon haber ajansı Japan Press, Katar televizyonu El Cezire, Iraklı gazete El Thawara, İran kanalı Press TV, Suriye kanalı El İhbariye ve Suriye resmi haber ajansı SANA.
Öte yandan, gazetecilerin karşı karşıya kaldığı diğer bir tehlike ise NBC News’ten Richard Engel ve Rus gazeteci Ankhar Kochneva örneklerinde olduğu gibi kaçırılma olayları. Muhalifler kaçırdıkları bu kişiler için fidye istiyor.
“Özellikle hedef alıyorlar”
Russia Today muhabirlerine konuşan Suriyeli meslektaşları ise, bazı muhalif grupların özellikle yönetime bağlı ya da uluslararası yayın kurulularına bağlı çalışan gazetecileri hedef aldığını belirtiyor.
İsmi gizli kalmak koşuluyla RT’ye konuşan Suriye’li bir gazeteci şunları söylüyor:
Bazı silahlı muhalif grupların uluslararası TV kanalları için çalışan gazetecilerin peşinde olduğu konusunda teyit edilmiş bilgiler aldım. Bir silahlı grup, benim ismimin de yer aldığı bir isim listesi oluşturuyor. Gazeteciler hakkındaki bilgileri internetten toplayıp saklıyorlar ve suikastlar için kullanıyorlar. Siz de kesinlikle biliyorsunuzdur, RT, CCTV ve İran TV’nin internet siteleri onların kontrol ettiği ilk siteler oluyor.