Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Reviews

SHOW_BLOG

Türkiye genelinde aile hekimleri iş bıraktı: Eylemlerimiz devam edecek

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne tepki olarak kasım ve aralıkta iş bırakma eylemleri yap...


Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne tepki olarak kasım ve aralıkta iş bırakma eylemleri yapan aile hekimliği çalışanları, bugün üçüncü eylemlerine başladı.

Türkiye genelinde aile hekimleri ve sağlık çalışanları, 'Aile Hekimliği Sözleme ve Ödeme Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklere tepki olarak iş bırakma eylemi başlattı. Bu kapsamda çeşitli illerde protestolar ve basın açıklamaları düzenlendi.

Bursa'da sağlık çalışanları 3’üncü kez iş bıraktı. Aile Sağlığı Merkezi'ndeki sağlık çalışanları, sağlık sistemindeki sorunlara dikkat çekmek amacıyla Bursa İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklamasında bulundu. 'Haklıyız, kararlıyız' sloganıyla yapılan eylemde sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı’nı sorunları çözmeye davet etti. Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nin geri çekilmesini isteyen sağlık çalışanları, "Bu yönetmelikle hekimlerin yazdığı reçeteler baskı altına alınmakta; antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmamız kısıtlanmaktadır. Hastaların tıbbi durumu, ihtiyacı neyi gerektiriyorsa bizler o ilacı yazmakla yükümlüyüz" dedi.

Aile sağlığı merkezlerinin artan maliyetlerle başa çıkamaz hale geldiğine dikkat çeken sağlık çalışanları, giderlerini kendi ceplerinden karşılamak zorunda kaldığını belirterek, “Biz hekimiz, esnaf değiliz” diyerek tepki gösterdi. Açıklamada, "Bu sistemle ASM’ler de çalışan ebe ve hemşirelerin tavan katasıyı artırılmadığı için ciddi maddi kayıplar yaşanmaktadır. Aile Sağlığı merkezinde çalışan ebe ve hemşirelerin maaşları, ilçe sağlık müdürlüğü ve idari bürolarda çalışanların çok altına inmiş, entegrelerde çalışan aile hekimi, hemşire ve ebelere düşüşün üstüne beşer nöbet eklenince toplu istifalar olmuştur. Bu sorun çözülemediği takdirde ASM’ler de ve Entegre ilçe hastanelerinde çalışacak hekim, ebe ve hemşire kalmayacaktır" denildi.


ANTALYA’DA İLAÇ KISITLAMASINA TEPKİ

Eylemin ilk gününde sağlık meslek örgütleri Antalya İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Yönetmeliğin halk sağlığına faydası olmayan, hekimler ve sağlık çalışanları ile yurttaşları karşı karşıya getiren, bilimsellikten uzak, uluslararası sözleşmelere ve Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içerdiğini belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz, geri çekilmesi için fiili ve hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. İçöz, şöyle konuştu: “Sağlık Bakanlığı’nın artık sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin sesine kulak vermesi gerekir. Bugünden itibaren 10 Ocak’a kadar yine alanlarda olacağız. Çünkü aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçileri olarak bizler, mesleki deneyimlerimizle para, performans, cezalandırma olmadan halkımızın sağlık sorunlarını çözmek istiyoruz. Hastalarımızın müşteri, puan, katsayı olarak görülmesini değil, insan olarak görülmesini istiyoruz. Tedavi için yazılması gereken ağrı kesici, mide koruyucu, antibiyotik gibi ilaçlara kısıtlama getirilmesi, hekimlerin mesleki bağımsızlığına tehdittir ve hastaların tedavi hakkının elinden alınmasıdır. Bunu kabul etmiyoruz.”


ANTEP’TE PROTESTO VE İSTIFA ÇAĞRISI

Antep’te Tabipler Odası ve Sağlık Emek-Meslek Örgütleri üyeleri, İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplandı. Antep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Kazım Doğan Eroğulları, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nu istifaya davet ederek, yeni yönetmeliğin “eziyet yönetmeliği” olarak tanımlandığını belirtti. Dr. Gökhan Erdoğan’ın aile hekimleri adına yaptığı ortak açıklamada, hekimlerin yazdıkları ilaçlara getirilen kısıtlamaların kabul edilemez olduğu ve yönetmeliğin geri çekilmesi gerektiği vurgulandı.


KOCAELİ’DE DAVUL ZURNALI EYLEM

Kocaeli’de 625 aile hekiminden 450’sinin destek verdiği iş bırakma eylemi, davul zurna eşliğinde gerçekleştirildi. Kocaeli Tabip Odası, Kocaeli Aile Hekimleri Derneği ve çeşitli sendikaların desteklediği protesto, İzmit Kent Meydanı’nda düzenlendi. Eylemde CHP ve TİP’in il temsilcileri de yer aldı. Basın açıklamasını yapan Kocaeli Aile Hekimleri Derneği Başkanı Funda Atmaca, yeni yönetmeliğin halkın sağlık hizmetine erişimini zorlaştırdığını ve sağlık sistemini kaosa sürüklediğini söyledi. Atmaca, “Meslek onurumuza sahip çıkacağız ve halkımızın sağlığı için savaşacağız” diye konuştu.


DERSİM’DE ORTAK AÇIKLAMA YAPILDI

Türkiye genelinde düzenlenen eylem kapsamında Dersim’de de aile hekimleri iş bıraktı. Aile hekimleri daha önce 5-7 Kasım ve 2-6 Aralık tarihlerinde iş bırakmıştı. Tunceli 1 No'lu Aile Sağlığı Merkezi önünde bir araya gelen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) üyeleri burada bir açıklama yaptı. Sağlık çalışanları adına basın açıklamasını aile hekimi Dr. Nejdet Kaymak okudu. Kaymak açıklamada şunları söyledi:


"Yapılmak istenen yönetmelikle hekimlerin yazdığı reçeteler baskı altın alınmakta, antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmamız kısıtlanmaktadır. Hastaların tıbbi durumu, ihtiyacı neyi gerektiriyorsa bizler o ilacı yazmakla yükümlüyüz. Hastasını tedavi etti diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar? Yönetmelikle, sorumlu olduğumuz nüfus içinden 6 ay ASM’ye başvurmayan kişiler için de gelirimiz kesiliyor. Hastalarımız verdiğimiz tedavi ve önerilerimizle sağlıklı olduysa bize neden başvursun? Yine soruyoruz: Hastasının sağlığını korudu diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar?"


ORTAK TALEPLER

Türkiye genelinde iş bırakan sağlık çalışanlarının öne çıkardığı talepler şunlar oldu:

- Yeni yönetmeliğin geri çekilmesi.

- Aile hekimleri ve sağlık çalışanlarına uygulanan baskıların son bulması.

- Vatandaşın ilaç ve tedaviye erişiminde kısıtlamaların kaldırılması.

- Aile hekimleri ve sağlık çalışanları, 10 Ocak 2025 tarihine kadar iş bırakma eylemlerine devam edeceklerini belirttiler. (GAZETE DUVAR)

Hiç yorum yok