Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Taksim bu hafta sonu bayram yeri olacak

Valinin Taksim ve İstiklal Caddesi’ndeki yürüyüş yasağına karşı 11-12 Mayıs tarihinde Taksim “bayram yerine” dönecek İstanbul Valiliği’...

Valinin Taksim ve İstiklal Caddesi’ndeki yürüyüş yasağına karşı 11-12 Mayıs tarihinde Taksim “bayram yerine” dönecek
İstanbul Valiliği’nin 1 Mayıs’tan sonra Taksim’de ve İstiklal Caddesi’ndeki tüm yürüyüşleri yasaklamasına karşı İstanbulluların öfkesi büyüyor. Sosyal medya üzerinden “1 milyon kişi Taksim’e yürüyor” başlığıyla 12 Mayıs’ta bir eylem örgütlenirken, 15 Mayıs’ta THY’de greve çıkacağını açıklayan Hava-İş de son eylemini 11 Mayıs’ta Taksim’de yapacağını açıkladı.
Hava-İş randevuyu Taksim’e verdi
Hava-İş üyeleri THY ile arasındaki toplu iş sözleşmesinde anlaşmazlık çıkmasının ardından 15 Mayıs’ta greve çıkacağını açıkladı. Grev hazırlıklarını tamamlayan Hava-İş, her cumartesi THY bilet satış gişeleri önünde gerçekleştirdikleri eylemlerin sonuncusunu 11 Mayıs günü Taksim’de yapacağını duyurdu.
Havca-İş üyeleri 11 Mayıs cumartesi günü Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelecek ve Taksim Meydanı’na yürüyecek. Eyleme Türk-İş içinde yönetime muhalif olan Sendikal Güç Birliği Platformu bileşenleri de destek verecek.
Toplu iş sözleşmesi süreçlerinde THY işvereni Hava-İş’in tüm önerilerine itiraz ederek işçilerin sosyal hakları dahil birçok hakkını gasp etmeyi planlarken, 29 Mayıs 2012 tarihinde sivil havacılık işkolunda grevi yasaklayan yasaya karşı uyarı eylemine katıldığı için işten çıkarılan 305 işçinin de direnişi sürüyor. Grevin başlıca taleplerinden biri arasında da 305 işçinin yeniden işe dönmesi var ve aradan geçen bir yıllık sürede 305 işçinin 160’ı açtığı işe iade davasını kazandı.
Grevle ilgili ayrıntılı bilgi için www.bendika.org adresine bakabilirsiniz.
‘Taksim için omuz omuza’
Taksim’deki bir diğer eylem de 12 Mayıs günü yapılacak. Sosyal medya tarafından “1 milyon kişi Taksim’e yürüyor” başlığıyla gerçekleştirilecek eylemde flamalar, bayrak, döviz olmayacak; faşizme karşı olan İstanbullular kırmızılar giyerek İstiklal Caddesi’nden Taksim’e yürüyecek. Eylem için saat 13.00′da İstiklal Caddesi’ne bağlanan ara sokaklarda toplanılacak 14.00′da İstiklal Caddesi’nde olunaca ve Taksim Meydanı’na alkışlı yürüyüş başlayacak.
Eylemin çağrı metni şöyle:
12 Mayıs’ta Taksim için, Taksim’e
Haksızlığın, hukuksuzluğun ve en önemlisi yasakların meşru sayıldığı bir süreçten geçiyoruz. AKP iktidarı şehrin her yanını işgal etmek, ranta ve talana açmak üzere çeşitli girişimlerde bulunuyor. Kentsel dönüşüm yalanlarıyla, binlerce yoksulu evsiz bırakırken şehir merkezindeki tarihi mekanları tahrip ediyor ve bu şehrin insanlarını tarihsizleştirmeye çalışıyor; bir taraftan da büyük sermaye gruplarının kârlarını arttırıyor.
Son üç yıldır hükümetin Taksim ve çevresi üzerindeki hesaplarını biliyoruz. Tarlabaşı ve Emek Sineması derken bugün Taksim Meydanı’nı da emekçiye, toplumsal muhalefete, sanata ve özgür düşünceye kapatmak için var olan bütün gücünü kullanıyor. Geçtiğimiz 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı Emekçilere kapatılmıştı. Sendikalar, toplumsal muhalefet örgütleri ve çeşitli halk kesiminin 1 Mayıs’ta Taksim ısrarına rağmen, gün boyu meydan ablukaya alındı ve on binlerce insan polis şiddetine maruz kaldı. 1 Mayıs sonrasında başbakanın yaptığı açıklamalar önümüzdeki 1 Mayıs’lar ve mitinglerde, eylem ve yürüyüşlerde şehrin göbeğinden, tarihinden ve sakinlerinden izole edilmiş yeni “miting alanlarını” gösteriyordu. Bu aynı zamanda emekçilerin, halkların, toplum vicdanının Taksim Meydanı’ndan kovulması anlamına geliyordu; bizleri halktan, tarihten ve bizim olan meydanımızdan koparıp şehrin dışına atmak istiyorlardı. Zira 1 Mayıs sonrası yapılmak istenen yürüyüşlerde yaşanan polis müdahalesi, gazlar, coplar ve tazyikli sular bu kararın en somut halini ifade etmektedir.
Bizler bu koca şehrin sakinleri olarak, sermayenin, hükümetlerin ve çeşitli çıkar gruplarının planlarına karşı Taksim bizimdir diyoruz. Nasıl Mısır’da Tahrir, Amerika’da Wallstreet varsa Türkiye’nin de Taksim Meydanı var diyoruz. Taksim Meydanı başta işçi sınıfı olmak üzere, tüm toplumsal kesimlerin, sanatın ve özgürlüğün meydanıdır, alış veriş merkezlerinin ve rezidansların değil! Tüm baskılara, yasaklara ve kısıtlamalara karşı “Taksim bizimdir!” demek için 12 Mayıs’ta hep birlikte Taksim’de buluşuyoruz! Emekten, haktan, eşitlikten ve özgürlükten yana olan herkesi 12 Mayıs’ta Taksim’e çağırıyoruz!
Taksim için omuz omuza.