Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

THY yönetiminin grev öncesi yalanları

Hava-İş’in THY’de 15 Mayıs’ta çıkacağı grev öncesinde THY yönetimi işçileri yanıltmaya çalışıyor Hava-İş’in THY’de grev kararı almasını...

Hava-İş’in THY’de 15 Mayıs’ta çıkacağı grev öncesinde THY yönetimi işçileri yanıltmaya çalışıyor
Hava-İş’in THY’de grev kararı almasının ardından grev günü olan 15 Mayıs yaklaştıkça THY işvereni işçilerin kafasını karıştırmaya çalışıyor. THY yönetimi işçilere SMS veya e-posta yoluyla yanlış bilgiler vererek greve çıkmamaları yolunda “uyarı”larda bulunuyor.
THY işçilerine 9 Mayıs günü THY Genel Müdür (İnsan Kaynakları) Yardımcılığı’ndan kimin adıyla gönderildiği belli olmayan e-postalarda işçilerin sorduğu iddia edilen sorulardan yola çıkarak “greve gitmeyin” uyarısında bulunuldu.
Yalan I
Gönderilen e-postalarda, “Greve katılmayan personel toplu iş sözleşmesi imzalandıktan sonra bir kayba uğrar mı” sorusuna “Hayır greve katılmayan işçilerin mağdur olmaması için gerekli her türlü tedbir alınacaktır. Nitekim geçmiş dönemlerde sendika üyesi olmayan kapsam içi çalışanlarımızın bir hak kaybı olmamıştır” yanıtı veriliyor.
Oysa bundan önceki toplu sözleşmelerinden kaynaklanan hiçbir maaş farkı ödemesinden, sendika üyesi olmayan personel faydalanamadı. Bahsedilen kapsam dışı personelle ilgili maddi ve sosyal imkanlar zaten tamamen şirket uhdesinde olup bu personele (yani yöneticilere) geçen yıl elde edilen 1,7 milyar dolarlık kârdan pay dağıtıldı.
Yalan II
Gönderilen e-postalardan birinde de “Yeni bir toplu iş sözleşmesi imzalandığında greve katılmadığım için bir hak kaybına uğrar mıyım?” sorusuna verilen yanıt dikkat çekici:
Hayır, bir hak kaybına uğramazsınız. Yukarıda da belirtildiği gibi 23. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nde yer alan haklarınız kazanılmış haklarınızdır. 24. Dönem Yeni Toplu İş Sözleşmesi ile daha fazla hak tanındığı takdirde Ortaklığımız greve katılmayan çalışanların mağdur olmaması için gerekli her türlü tedbiri alacaktır. Nitekim 23. Dönem Toplu İş Sözleşmesi döneminde sendikasız çalışanlarımızın bir hak kaybı olmamıştır.
Oysa THY ile Hava-İş arasındaki 23. Dönem Toplu İş Sözleşmesi sürecini 17 ay uzatan THY yönetimi, çalışanlara sus payı olarak verdiği seyyanen yüzde 6′lık farkı sendika üyesi olmayan çalışanların bir sonraki maaşlarından kesmişti. Buna gerekçe olarak da “toplu iş sözleşmesinden faydalanamayacaklarını” göstermişti.