Page Nav

HIDE
GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT'IN ÖNERİSİ

SHOW_BLOG

Ankara’da binler sokağa çıktı, meclise yürüdü

Ankara’da halk mahalle mahalle ayağa kalktı, binlerce ODTÜ’lü dışarı çıktı, halk Meclis’e yöneldi 05.45  Ve ODTÜ’lüler meclis önünde. 0...

Ankara’da halk mahalle mahalle ayağa kalktı, binlerce ODTÜ’lü dışarı çıktı, halk Meclis’e yöneldi
05.45 Ve ODTÜ’lüler meclis önünde.
05.08 ODTÜ’lüler “Gelsene gelsene, Tayyip ODTÜ’ye gelsene”, “AKP’den hesabı gençlik soracak” sloganları atıyor.
05.03 Dikmenliler ara sokaklarda yürüyüşlerine ve gürültü çıkarma eylemlerine devam ediyor.
04.35 ODTÜ’lüler Anıttepe’de. Yürüyüşlerini sürdürüyor.
Çukurambar yürüyüşü.
Çukurambar yürüyüşü.
04.22 Gece yarısından itibaren ODTÜ yurtlarında bir araya gelen 3 bine yakın ODTÜ’lü, saat 03.30′da Yüzüncü Yıl kapısından çıktı. Yüzüncü Yıl’daki işçi bloklarında yürüyen kitleyle birleşen üniversiteliler, buradan Eskişehir Yolu’na yöneldi ve bir süre sonra da Ankara-Eskişehir yolunu trafiğe kapattı. Çukurambar’da yürüyen ve çoğunluğunu üniversitelilerin oluşturduğu grup da ODTÜ grubuyla birleşti. Yaklaşık 5 bin kişi Dikmen koluyla birleşmek üzere meclise doğru yürüyor.
04.20 Keçiören’de de halk tencere tavalarla sokağa indi. Mahalle içerisinde yürüyüş yapan ve Taksim direnişini anlatan Keçiörenliler, 1 Haziran günü saat 16.00′da Güvenpark’ta olma çağrısı da yaptı.
04.18 Tuzluçayır’ın ara sokaklarından Nato Yolu’na çıkan yaklaşık 300 kişilik kitle yolu trafiğe kapattı. Bu sırada 34 TN 7775 plakalı bir araç, aracını kitlenin üzerine sürdü. Bir kadına çarpan araç hızla uzaklaştı. Kadın hafif yaralanmayla saldırıyı atlattı.
04.08 Batıkentliler metroda toplanmaya devam ediyor.
04.02 Kuğulupark’ta yaklaşık 5 bin kişi “AKP istifa”, “Tayyip istifa”, “Kahrolsun AKP diktatörlüğü” sloganları atıyor.
Çukurambar'da çoğunluğunu ODTÜ'lülerin oluşturduğu yürüyüş.
Çukurambar’da çoğunluğunu ODTÜ’lülerin oluşturduğu yürüyüş.
03.55 Konur Sokak’taki çatışmalardan sonra Akay Caddesi’ne gelebilenler, buradan meclise yürümek istedi. Meclis yürüyüşüne polis saldırdı. Akay Caddesi’nde de çatışmalar var.
03.53 Kızılay’da Mithatpaşa ve Meşrutiyet caddeleri ile Konur ve Karanfil sokaklarında da akşam saatlerinden itibaren devam eden küçük çaplı çatışmalar var. Görgü tanıkları Kızılay’daki polis saldırılarında en az 5 kişinin yaralanarak hastaneye kaldırıldığını, çok sayıda kişinin de polis tarafından gözaltına alındığını iletti.
03.52 Esat Caddesi’nde tencere ve tavalarıyla sokağa çıkan yaklaşık 300 kişiye polis gaz bombalarıyla saldırdı. Ara sokaklara dağılan halk, farklı yürüyüşler yaparak yeniden bir araya gelmeye çalışıyor.
Meşrutiyet Caddesi'ndeki çatışmalardan. Foto: Kolektifler.net
Meşrutiyet Caddesi’ndeki çatışmalardan.
Foto: Kolektifler.net
03.43 İlker ve Sokullu’da bir araya gelen yaklaşık bin kişi de Dikmen Caddesi’ne çıktı. Apartmanlardan alkışlar, ıslıklar ve sloganlar yükseliyor.
03.40 Tuzluçayır’da Halkevi’nin önünde bir araya gelen 300 kişi, ara sokakları gezerek yürüyüş için çağrı yapmaya başladı.
03.33 Batıkent’te Anıt İş Merkezi önünde bir araya gelen yaklaşık 500 kişi metro çıkışına yürüdü. Yürüyüş sırasında çevreden de katılımlar olmasıyla sayı 700′e ulaştı. Çok sayıda Batıkentli de araçlarıyla konvoy oluşturdu. Batıkent tam anlamıyla ayakta.
Dikmenliler, yürüdükleri güzergahlara sloganlarının yazılamasını yaptı.
Dikmenliler, yürüdükleri güzergahlara sloganlarının yazılamasını yaptı.
03.25 Ayrancı’da yaklaşık 1500 kişi tencere tavalar ve sloganlarla meclise yürüdü. Meclisin önünden Atatürk Bulvarı’na çıkan kitle, buradan da Kuğulupark’a yürüyerek oradaki kitleyle birleşti.
03.19 Ankara halkı Meclis’e yürüyor. Binlerce ODTÜ’lü Yüzüncü Yıl kapısından çıkıyor.
02.41 ODTÜ yurtları ayakta.
02.40 İlker halkı Dikmen’e doğru yürüyor. Dikmen halkı da sokakta.
02.23 Yüzüncü Yıl, Akay Caddesi, Ayrancı, Batıkent Atlantis önünde tencere tavalarla yürüyor.. Tunalı ve Kuğulu Park’ta halk barikata yüklendi.
02.21 Ayrancı mahallesi halkı tencereleri tavalarıyla Kızılay’a yürüyor.
02.08 Ayrancı ve Yüzüncü Yıl mahallelerinde halk tencere tavalarla sokaklara döküldü.
mecliseyuruyusu-ankara
Ayrancı’da bir araya gelenler meclise yürüdü.
01.59 Gözaltına alınanlar arasında yaralılar, bir avukat, barda otururken alınan bir vatandaş, 60′lı yaşlarda Güven Park’ta dolmuş bekleyen bir adam bulunuyor.
01.51 Başına gaz bombası isabet eten oyuncu Leyla Okay beyin kanaması geçirdi. Okay, Numune Hastanesi’nde ameliyata alındı.
Kızılay sokaklarında çevik kuvvet polisleri. Foto: Kolektifler.net
Kızılay sokaklarında çevik kuvvet polisleri.
Foto: Kolektifler.net
01.30 Gençlerbirliği taraftarı Yusuf Murat Özdemir gaz kapsülünün gözüne gelmesi sonucu sol gözünü kaybetti.
01.17 Gözaltı sayısının 45′e yükseldiği belirtildi.
00.30 Avukatların verdiği bilgiye göre, Ankara’da toplam 35 gözaltı var.
23.00 Kızılay’da yer yer çatışmalar sürüyor.
Halkevleri, Gezi Parkı’nın Topçu Kışlası ve alışveriş merkezi yapılmak istenmesine karşı süren direnişe destek vermek ve polis saldırısını protesto etmek için saat 17.00′da Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı’nda bir araya geldi. Halkevleri MYK üyesi Mustafa Eberliköse tarafından burada bir basın açıklaması yapıldı. Halkevciler, açıklama sonrasında oturma eylemine başladı.
KESK Ankara Şubeler Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen toplumsal muhalefet bileşenleri de ilerleyen dakikalarda oturma eyleminin yapıldığı İnsan Hakları Anıtı’na geldi. Saat 18.00′da ise AKP İl Binası önünde yapılacak basın açıklaması için yürüyüş başladı.
Ankara muhalefeti, AKP İl Binası önüne yüzlerce polisle yığınak yapan polise çalım attı. Kocatepe Cami’nin altından geçen yaklaşık 1500 kişi, Esat ve Tunalı Hilmi caddelerini trafiğe kapatarak saat 19.00′daki Kuğulupark’a doğru yöneldi. Aralarında CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın da bulunduğu çok sayıda milletvekili ve sanatçı da eyleme destek verdi.
ABD Büyükelçiliği’ne yapılan yürüyüşe polis saldırdı
ankarageziparki4
Kuğulu Park eylemi
Kuğulupark’taki eylem devam ederken aralarında SDP, ESP, Kaldıraç ve Anarşi İnisiyatifi’nin de bulunduğu bir grup, Atatürk Bulvarı’nı trafiğe keserek ABD Büyükelçiliği’ne doğru yöneldi. Gruplara burada polis saldırdı. Büyükelçilik önünde başlayan çatışmayı gören yüzlerce kişi Kuğulupark’tan çıkarak eyleme destek verdi. Polisin dakikalar süren saldırılarına karşın grup dağılmadı. ABD Büyükelçiliği’nin önüne kadar gelinmesi üzerine polis geri çekilmek zorunda kaldı. Kitle, büyükelçiliğin demir parmaklıklarına vurarak ses çıkarma eylemi yaptı.
Çatışmalar Kızılay’a yayıldı
Büyükelçiliğin önündeki eylemin sonlanmasından bir süre sonra ise bu defa Kızılay’daki Meşrutiyet Caddesi trafiğe kapatıldı. Cadde üzerinde bekleyen polisin saldırmasıyla kısa süreli bir çatışma oldu. Eylemciler, yolda barikatlar kurarak ateşe verdi.
Polis önüne gelene saldırdı, rastgele gözaltı yaptı
Meşrutiyet Caddesi’nde çatışmanın sürdüğü sırada yüzlerce çevik kuvvet polisi Konur Sokak’a girdi. Sokaktaki kafe ve barlara girerek içerdeki insanlara rastgele biber gazı sıkan polis çok sayıda kişiyi darp etti. Polis, eyleme katılan ve kendisine tepki gösteren bazı kişileri de gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında Öğrenci Kolektifleri üyesi iki üniversiteli de bulunuyor.