Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

İstanbul halkı forumlarda (26 Haziran notları)

İstanbul halkı parklarda oluşturulan forumlarda direnişi, mücadeleyi tartışmaya devam ediyor.  26 Haziran’da birçoğu saat 21.00’da ses ...

İstanbul halkı parklarda oluşturulan forumlarda direnişi, mücadeleyi tartışmaya devam ediyor. 
26 Haziran’da birçoğu saat 21.00’da ses çıkarma eylemleri ile başlayan forumlarda ana gündemlerden biri Ethem Sarısülük’ü katleden polisin serbest bırakılması ve AKP’nin “adaleti” oldu.  Abbasağa Forumu’nun ATV-Sabah grubu önünde eylem yapmayı  kararlaştırarak eyleme geçmesi hızla diğer forumlarda da duyuldu ve desteklendi. Forum alanı olan parklarda çocuk atölyeleri düzenleniyor, Forumlarda  3. Köprü’den Kuzguncuk Bostanı’na eylem planları tartışılıyor. Atölye ve çalışma grupları yaygınlaşıyor.
Kadıköy Yoğurtçu Parkı Forum Notları
20 günlük Gezi Parkı direnişinin ardından tüm Türkiye’ye yayılan forumların Kadıköy’deki adresi Yoğurtçu Parkı… Kadıköy halkı yaklaşık bir haftadır Yoğurtçu Parkı’nda forumlarla bir araya geliyor. Forumlar her akşam 21.00 da başlıyor.
Kadıköy Halkı Yoğurtçu Parkı’na bir halk kürsüsü kurarak konuşmak isteyen herkesin söz alıp konuştuğu bir yöntemle biraraya geliyor.
Parka Gezi Parkı’ndaki dayanışma ruhuyla sağlık masası, Devrim Kantini ve kütüphane kurulmuş durumda. Forum alanında kurulan sosyal medya masasında forumda konuşulanlar facebook ve twitter’dan ‘direnkadikoy’ hesabında dakika dakika paylaşılıyor.
Her akşam saat 20.20’de direnişte ölen Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert ve Mehmet Ayvalıtaş için beş dakika sessiz kalınarak anma yapılıyor. Ethem Sarısülük’ün katilinin serbest bırakıldığı gün tüm Türkiye’de olduğu gibi Kadıköy’de de on binlerce kişi Yoğurtçu Parkı’nda buluşarak eylem yaptı. Ayrıca her gün saat 21.00 da park alanında tüm Türkiye’de yapılan ses çıkarma eylemi yapılıyor.
yoğurt kitle
Forumun ilk günleri daha çok Gezi Parkı direnişi, ülke gündemi ve 12 yıllık AKP iktidarına duyulan öfke konuşuldu. Daha sonra forumda konuşulan ve paylaşılan fikirler üzerine somut adımlar atılması gerektiği ve bunun için önerilen bazı atölye ve komisyonların kurulması kararı alındı. Yaklaşık 30’a yakın atölye faaliyete girdi. Bu atölyeler arasında tiyatro, drama, politika, felsefe, stencil gibi daha birçok atölye bulunuyor.
Forumda alınan kararların ve Taksim Dayanışması’nın tüm ülkede ortak olarak çıkan 4 talebin hayata geçmesi için neler yapılacağını belirlemek ve foruma sunmak için oluşturulan sekiz komisyon ise şöyle:
1)Sağlık Komisyonu ( acil durumlara müdahale etmek )
2)Çevre ve Güvenlik Komisyonu ( forum alanının güvenliğini, temizliğini ve olası eylemlerde kitlenin güvenliğini sağlamak)
3)Mahalle Temsilcilikleri Komisyonu ( mahallelerden gelen taleplerin foruma iletilmesi, forumda alınan kararların mahallelere duyurulması ve Taksim Dayanışması’nın belirlediği 4 talebi mahallelere yaymak )
4)Ekinlik-Organizasyon Komisyonu ( forumun işleyişi ve organizasyonundan sorumlu, ayrıca olası eylemlerin pratik işlerini üstlenmek)
5)Dış İlişkiler Komisyonu ( forum yapılan diğer parklar ve Taksim Dayanışması’yla iletişimi sağlamak)
6)Basın ve Halkla İlişkiler Komisyonu (sosyal medyayı etkin kullanmak ve forumula ilgili diğer basın organlarıyla iletişimde olmak)
7)Atölyeler Komisyonu ( atölyeler arası koordinasyonu sağlayarak, işleyişini ve üretimlerini kontrol etmek)
8)Görsel Tasarım Komisyonu ( Park alanında ve olası eylemlerde ihtiyaç duyulan duyuru araç gereçlerini, mahallelere 4 talebin duyurusu ve Tayyip Erdoğan’ın yalanlarını teşhir etmek için yapılacak görselleri hazırlamak)
Tüm bu komisyonlar kendi aralarında toplantılar alıp çalışmalarına devam ediyor. Seçilecek olan ikişer temsilciyle de komisyonlar arası koordinasyon sağlanıyor.
26 Haziran’daki forumda Taksim Dayanışması’ nın her cumartesi yaptığı eylem çağrısına katılma kararı alındı ve buna ek olarak taleplerin kabul edilmesi için ileri ki süreçlerde Kadıköy olarak hangi eylemlerin yapılacağı konuşuldu. Ayrıca Pazar günü yapılacak LGBT Onur Yürüyüşü’ne Yoğurtçu Parkı’nda saat 14.00 ‘da buluşup toplu olarak gidilmesine karar verildi.
Kozyatağı Kriton Curi Parkı Forumu Notları (26 Haziran)
Forum’da söz alanlar medyaya yönelik eleştirilerini tekrarladı. Gezi Parkı’nda iş makinalarının çalışıyor olması gündem yapıldı. Ethem Sarısülük’ün katilinin serbest bırakılması Forum’un temel gündemlerinden biriydi. Forum’da cuma gün saat 22.00’de İstanbul Barosu avukatlarından Ozan Gülhan’ın hukuk semineri yapacağı hatırlatıldı ve daha fazla insan ulaşması için el ilanları yapılmasına karar verildi. İnternet kullanmayan insanlara ulaşmak için duvar gazetesi yapılması konuşuldu, tencere tava eylemlerinin yeniden canlandırılması gerektiği vurgulandı. Gezi direnişi ile başlayan mücadelenin onur mücadelesi olduğunun ifade edildiği konuşmalarda Gezi’de başlayan enerjiyle doğrudan demokrasinin örgütlenmesi gerektiğine değinildi. 2 Temmuz Sivas katliamı da Forum’da unutulmadı Sivas’a gidilmesi önerilerden biriydi.
Abbasağa Forumu’ndan Ethem Sarısülük hakkında yapılan yalan haberleri protesto etmek için Sabah, ATV binasında doğru yürüyüşe geçildiği duyurulduğunda Forum’a katılanlar  alkışlarla destek oldu.
Sarıgazi Forumları Notları (26 Haziran)
Sarıgazi’de direniş eylemlerle sürüyor. Yürüyüşlerin ardından ise forumlar (mahalle toplantıları) düzenleniyor. Forumlara kadınların katılımı yoğun. 26 Haziran Çarşamba günü saat 21.00′da Sarıgazi’nin 5 mahallesinde, toplantılar gerçekleştirildi. Mahalle toplantıları,  her bir mahallede dağıtılan bildiriler ve asılan ozalitlerle duyuruldu. Toplantıların gerçekleştirildiği mahalleler ise şöyle; İnönü Mahallesi, Merkez Mahallesi, Meclis Mahallesi, Kemal Türkler Mahallesi, Atatürk Mahallesi. Yapılan toplantılarda mahalle toplantılarının haftada bir gün yapılması genel eğilim olarak açığa çıktı.
Forumlarda örgütlenmenin önemine değinilirken, seçimler tartışma konusu oluyor. Seçimlerde bir alternatif oluşturulmasından taleplerin gerçekleşmesini sandığa bağlamamak gerektiğine dair çeşitli tartışmalar yapılıyor. Mahallelinin özellikle ülke tarihinde yaşanan Sivas, Maraş, 19 Aralık gibi katliamlara yönelik duyarlılığı forumlara yansıyor.
Gelen öneriler arasında ise işçi komisyonlarının, kadınların yer aldığı komisyonlar, mahalle komitelerinin oluşturulması öne çıktı.
Bebek Parkı Forumu Notları (26 Haziran)
 Bebek Parkı Forumu’nda iki etkinlik kararı alındı. 28.06.2013 Cuma saat 22:30’da Demokrasi hareketiyle ilgili konuşma, 30.06.2013 Pazar saat 11:00’da ise çevre bilinci ile ilgili etkinlik gerçekleşecek.
Kuzguncuk Forumu Notları (26 Haziran)
Kuzguncuk Forumu 26 Haziran’da ilk kez gerçekleştirildi. Forum yönteminin belirlenmesinin ardından Gezi Direnişi sırasında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.
Forum katılımcıları ilk olarak Gezi direnişini ve bu direnişten neler öğrendiklerini paylaştılar. Gezi Parkı Direnişi ile Kuzguncuk Bostanı mücadelesini etkileyeceği, oradaki yüksek enerjinin Kuzguncuk Bostanı’na da etkisi olacağı konuşuldu.
Gezi Parkı deneyimleriyle birlikte mahalle forumlarının neler katabileceği üzerine yapılan tartışmalardan ise şu vurgular açığa çıktı.
Forum’dan açığa çıkan öneriler ise şöyle;
Kuzguncuk Bostanı’nın korunması, bostanda permakültür, ekolojik tarım, gibi faaliyetlerin yapılması.
Fuat Baymur İlköğretim Okulu’nun İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürülmesi karşısında bir mücadele örgütlenmesi.
Validebağ Korusu’nda yapılaşmanın önlenmesine çalışılması.
Metropoliten ölçekte yapılaşmaya karşı mücadelenin gündeme alınması (Yıldız Parkı, 3. Köprü, 3. Havaalanı vb.).
Gezi Parkı Direnişi sırasında çarpıtılmış haberleri afişe etmek için yol yöntem arayışına girme.
Önümüzdeki seçimlere yönelik gerçek bir örgütlenmeyi sağlamak için yapılabilecekler (%10 seçim barajının kaldırılması gibi).
Boykotların örgütlenmesi.
Forumlar öncesi çocuklarla çeşitli faaliyetler düzenlenmesi.
Sultantepe Korusu ve Fethipaşa Korusu’nda ağaç kesimleri ve yapılaşma faaliyetlerine karşı bir çalışmanın yapılması.
Bakırköy Forumu Notları (26 Haziran)
Bakırköy’de 26 Haziran’da yapılan forumda kısa film atölyesi oluşturulmasına karar verildi ve Bakırköy sahillerinin imara açılması hakkında bilgilendirme yapıldı. Eylem planlanmasına başlandı.
Bir sonraki forumda Erciş, AOÇ ve HES konularının gündeme alınması kararlaştırıldı.
Foruma katılan hukukçular sosyal medyada doğabilecek suçlamalar hakkında bilgilendirme yaptı. Forumda ayrıca siyaset atölyesi kurulmasına da karar verildi.
Bakırköy grubu için büro kurulması önerildi, foruma katılan mahallelerden temsilciler belirlendi.
“Esnaftan Al!” stickerlarının hazırlanmasına karar verildi.
Parkta konser organizasyonu yapmak için çalışma başlatıldı.
Bakırköy Meydan’da stant kurulması önerildi. Güncel basın listesi hazırlanmasına, faaliyetlerin basınla paylaşılmasına karar verildi.
Avcılar Forum Notları (26 Haziran)
Avcılar halkı dün yapılan forumdan önce Ethem Sarısülük`ü öldüren polisin serbest kalmasını protesto amacı ile Marmara Caddesi’nde yürüyüş gerçekleştirdi. Olaylarda yaşamını yitirenler adına saygı duruşunda bulunulmasından sonra forum başladı.
Çarşamba ve pazar olmak üzere haftada iki gün gerçekleştirilen forumların daha sık yapılması önerildi.
Forumda iki çocuk söz alarak çocukların oyun oynayacak alanları olmadığını dile getirdi.
Forumda öne çıkan taleplerden bazıları şunlar:
  • Bilgisayarlı seçim sistemini istemiyoruz!
  •  Konuşmalarda “Türk halkı” dememek “halkların mücadelesi” kavramını kullanmak.
  • Pazarlarda, alışveriş yapanları foruma çağırmak.
  • Din, dil, etnik köken ayrımcılığı yapılmaması.
  • AVM boykotu! AVM`ye gezmeye bile gidilmemesi.
  • Her apartmanda bir A4 kâğıt ile duyuru yapılması veya olayların anlatılması.
  • Hepimiz şüpheliyiz söylemi ile  “Olağan şüpheliler” için hukuki bilgi talep etme.
  • Halkın sorunlarını anlatan medyaya destek vermek.
Üsküdar Doğancılar Parkı Forum Notları (26 Haziran)
Üsküdar sakinleri Doğancılar Parkı’ndaki forum için 20.00’da bir araya geldi.
Forum başlamadan önce Vegan Kolektif’in getirdiği vegan yiyecekler, parkta kurulan bir masada açık büfe olarak servis edildi.
Forumun ilk etabında öneri ve duyurular alındı daha sonra Çarşamba günleri yapılması kararlaştırılan ‘Serbest Kürsü’ye geçildi. Herkes görüşlerini söz alarak aktardı.
 Forumdan bazı öneri ve kararlar şöyle:
  •  Diğer parklardaki forumlara katılımın olması, gerekirse temsilcilerin gönderilip oralardaki gelişmelerden haberdar olunması önerildi.
  • Forum yapılan parklara Ethem Sarısülük ve ağaçlara da hayatını kaybeden direnişçilerin isimlerinin verilmesi üzerine konuşuldu.
  •  “Hepimiz Ethem’iz” dövizleri hazırlanması ve yürüyüşlerde kullanılması önerisi geldi, örnek dövizler forumda gösterildi.
  • Mahalle komisyonları kurulması tekrar gündeme geldi
  • Yakın olan forumlarla birleşip çağrı olan günlerde Taksim’e Üsküdar’dan birlikte yürünmesi önerildi.
  • Taksim ve Kadıköy’de yapılacak “İklim Değişikliği” yürüyüşü için pankart hazırlamak üzere bugün (27 Haziran) saat 18.00’de Doğancılar parkında pankart için destek vermek isteyen katılımcıların buluşmasına karar verildi.
  • Ethem Sarısülük’ü öldüren polisin serbest kalmasından dolayı savcılığa vermek için hazırlanmış yaklaşık 50 dilekçe katılımcılar tarafından imzalandı.
Forumun ‘Serbest Kürsü’ bölümünden öne çıkan bazı tartışmalarsa şu şekilde:
-Yerel seçimlerde halkı temsil edecek kişiler çıkarabilme ihtimali konuşuldu.
-Türk Psikologlar Derneği’nden bir katılımcı polis saldırılarından sonra ortaya çıkabilecek sıkıntılara karşı destek olabileceklerini bildirdi. Kısa süreli ve ücretsiz görüşmeler yapılacağını ve bu konu için 0553 407 17 53 numaralı telefondan derneğe ulaşılabileceği belirtildi.
Doğancılar Parkı Forumu’nda yapılan ve yapılması düşünülen atölyeler/ seminer grupları:
Hukuk Çalışma Grubu
Sosyal Medya, Basın ve İletişim Grubu
Tıp Masası
Kültür, Sanat, Edebiyat Çalışma Grubu
Yaratıcı Eylem Çalışma Grubu
Çocuk ve Çocuk Eğitimi Çalışma Grubu
Psikoloji Seminer Grubu
İklim Değişikliği Seminer Grubu
Vegan Mutfak
Güvenlik Birimi
Kadın Çalışma Grubu
Acıbadem-Koşuyolu Forum Notları (26 Haziran)
- Forumun haftada 1 güne indirilerek Pazar günü toplanılması önerildi. Büyük çoğunluk her gün toplanılması gerektiği yönünde oy kullandı.
- Gezi Pakı civarında hukuksuz yıkımın devam ettiği bazı forum üyelerince fotoğraf ve belge ile tespit edildiği belirtildi. Konunun takibinin yapılmasına karar verildi
- Foruma katılan avukatlar ve elinde belgeler olduğunu söyleyen bir katılımcı AKP yolsuzlukları ile ilgili takip ve grubu bilgilendirme görevini üstlendi.
- Birçok kişi tarafından Gezi Parkı Dayanışması ve Taksim Platformu’nun önerilerinin dikkate alınarak aynı yörüngede kalınması gerektiği dile getirildi.
Cennet Mahallesi Forum Notları (26 Haziran)
Cennet Mahallesi’nde dün yapılan foruma Küçükçekmece grubu da katıldı ve karşılıklı deneyimler paylaşıldı. Forumları birleştirme yönündeki öneriler forumların her mahallede yapılması ve isteyen herkesin katılabilmesi adına kabul görmedi.
Forumda alınan bazı kararlar şöyle:
- Belirli günlerde Hürriyet Caddesi’nde kültür ve sanat etkinliği yapılması ve alınacak kararlar doğrultusunda farklı günlerde etkinliklerin diğer mahallelere taşınması kabul edildi. Bu kapsamda ilk etkinlik 30 Haziran saat 17.00’da gerçekleştirilecek.
- Forumun müzik grubu oluşturuldu.
- Tiyatro ekibi oluşturuldu.
- Forumdaki tartışmaların yayılması adına bir fanzin hazırlanmasına karar verildi ve fanzini hazırlayacak kişiler seçildi.
- Cennet forumunun tanıtımı için sticker hazırlanıp belirli yerlere yapıştırılmasına karar verildi.
- Taksim Dayanışması’nın etkinliklerine Cennet Forum olarak pankartla topluca katılım kararı alındı.
Beykoz Paşabahçe Forumu Notları (26 Haziran)
Dün yapılan forumda, yapılanma adına bir takım tartışmalar yürütüldü ve Cihangir Parkı’ndaki grup çalışmaları örnek alınarak, Paşabahçe Meydan Forumu’na şu gruplar altında toplanılması önerildi;
•          İletişim grubu
•          Yerel Sorunlar grubu
•          Genel Sorunlar grubu
•          Etkinlik grubu
•          Kültür-Sanat
•          Söylem grubu
Forumdan bazı öneri ve kararlar şöyle:
•          Her mahalle kendi arasında bir grup kursun ve bir sözcü seçsin.
•          Direniş süresi içerisinde gözaltına alınanlara destek olmak ve bu direnişin halk direnişi olduğunu göstermek adına düzenlenen “Varsa ortada bir suç, bizde bu suçu işledik” kampanyası eşliğinde toplanan dilekçelerin Çağlayan Adliyesi’ne verileceği duyurusu yapıldı.
•          4+4+4 eğitim sistemindeki seçmeli ders konusu tartışıldı. Seçimlik ders konusunda hukuksuz işlem yapan eğitim merkezlerinin şikâyet edilmesi gerektiği hatırlatıldı.
•          Gezi Parkı’nın ruhunun aktif bir şekilde forumlarda yaşatılması gerektiği ve bu sebeple mahallere girip, bildiri dağıtmak gibi aktif hareketlere geçilmesi kararı alındı.
•          Cumartesi günü saat 15.00’da Burun Bahçe’de Diren Beykoz grubu pikniği yapılmasına karar verildi. Piknikten sonra forum Paşabahçe meydanda her zaman ki saati olan 21.00’da yapılacak.
Ümraniye Direniş Forumu (26 Haziran)
26 Haziran’da yapılan 5.Ümraniye Direniş Forumu’ndan notlar:
- Forumda 5 dakikalık Duran İnsan eylemi yapıldı.
- Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert ve Ethem Sarısülük anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
-  Sivas Katliamı, 3.Köprüye Yavuz Sultan Selim isminin verilmesi bağlamında Alevi Sorunu ana gündemi ile forumu açıldı.
- Öğrencilerin yurt sorunu üzerinden cemaatlerin örgütlendiği, buna karşı bir alternatif yaratılması gerektiği belirtildi.
Halkalı-Atakent Forum Notları (26 Haziran)
Yaklaşık 150 kişinin katılımıyla gerçekleşen Halkalı-Atakent Forumu’nda ilk olarak Ethem Sarısülük’ü katleden polis memuru Ahmet Şahbaz’ın serbest bırakılması tartışıldı.
Gezi Parkı’na gidemeyenlerin görebilmesi için forum alanında bir fotoğraf sergisi oluşturuldu ve müzik dinletisi gerçekleştirildi.
Bir öğretmen söz alarak 4+4+4 ile ilgili öğrencilere uyarılarda bulundu.
Abbasağa Parkı Forum Notları (26 Haziran)
Abbasağa Parkı’nda dün yüzlerce gönüllü insan çalışma grupları çevresinde toplanıp direnişi nasıl yükseltebileceğine dair tartışmalar yürütmeye başladı.
26 Haziran 2013 itibariyle Abbasağa Parkı Çalışma Grupları Listesi:
•      Sağlık
•      İş dünyası
•      Kadın
•      LGBT
•      Bilim
•      Tarih ve Arşivleme
•      Hayvan Hakları
•      Bilişim-Teknoloji
•      İletişim-Medya
•      İşçi ve İşsizler
•      Eğitim-Öğretim
•      Öğrenci ve Gençler
•      Mimar, Mühendis ve Şehir Planlamacılar
•      Hukuk
•      Siyaset
•      Tarım ve Ekoloji
•      Engellilik
•      Lojistik
•      Kültür Sanat
•      Esnaf
•      Uluslararası Ağ / International Network
•      Beyaz Yakalılar
•      Spor
•      Atölyeler (Alternatif Forum)
Park ilk refleks eylemini gerçekleştirdi
Abbasağa Parkı’nda yapılan forum dün bir ilke daha imza atarak ilk refleks eylemini de gerçekleştirmiş oldu. Ethem Sarısülük’ün bayrak yaktığını iddia ederek yalan haber yapan Takvim gazetesini protesto etmek için foruma katılan yüzlerce kişi aynı gruba ait Atv-Sabah binasına yürüdü.
Bina yakınında polis tarafından önü kesilen kitle burada bir süre “üç maymun” eylemi gerçekleştirdikten sonra forum alanına geri döndü ve forum da kaldığı yerden devam etti.
Fatih Saraçhane Forumu Notları (26 Haziran)
fatih-cocuk-atolyesi-2
 Saraçhane Forumu’na katılımcılar tarafından sunulan bazı öneriler:
- Taksim Dayanışması toplanan tüm görselleri, bilgileri derlesin ve herkesin ulaşmasını sağlasın. Hareketin hafızasının oluşması gerekli.
- Mahallelerin örgütlenme, sokağa çıkma alışkanlıkları yok. Gerekirse kapıları çalınıp fikirler alınarak herkese ulaşılabilir.
- Çalışma grupları kurulmalı.
- Medyaya karşı sağlam bir propoganda biçimi oluşturulmalı. “Madem medya bizi göstermiyor, medya biziz.”
- Video arşivi oluşturalım.
- Belediye toplantılarına dahil olunmalı.
Saraçhane’de yapılan forumda ayrıca çocuk resim atölyesi de gerçekleştirildi.
Büyükada 5. Forumu Notları (26 Haziran)
Büyükada’da dün gerçekleştirilen forumda, forum alanına bir iki masa ve bir çadır kurulması kararlaştırıldı.
Forumlara yeni katılımların olması için el bildirileri basıldı ve dağıtımına başlandı.
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkileri ve ada sakinlerini bekleyen olası tehlikeler nelerdir” konusunda araştırma yapılıp uzman bilgilendirmesi sağlanması konusunda çalışma başlatma kararı alındı.
2 Temmuz’da ihaleye açılıp otel ve AVM’ye dönüştürülmesi gündeme gelen Haliç Tersanesi konusunda bir kampanya başlatılması kararı alındı.
Toplantının devamında Gezi direnişine katılan katılımcılar direnişe katılım nedenlerini ve deneyimlerini paylaştı.
Sarıyer Çelik Gülersoy Parkı Forumu Kararları ve Öneriler (26 Haziran Çarşamba)
30 Haziran 2013 Pazar günü 3. Köprü, 3. Havaalanı, Belgrad Ormanı’nda gerçekleşen ağaç kıyımları, milli parkların imara açılması, Kanal İstanbul gibi projelere karşı bir eylem düzenlenmesine karar verildi.
- Eylemin yeri, saati ve metoduna (Ağaçlara sarılmak, Sarıyer’den Garipçe’ye insan zinciri oluşturmak, Onur yürüyüşüne destek veren pankartların taşınması gibi) dair nihai kararın 28 Haziran Cuma günü Sarıyer forumunda verilmesine oy birliği ile karar verildi.
- Bu eylemi organize etmek üzere gönüllülerden oluşan bir heyet kuruldu.
- Bu forumdan önce Belgrad Koşusu İnisiyatifi ile irtibata geçilmesi kararlaştırıldı. 9:30’da 3. Köprüyü protesto etmek amacıyla Uskumruköy’de gerçekleşecek koşu hakkında bilgi alınmasına karar verildi.
- Üniversite öğrencilerinin üniversiteler ile irtibata geçerek eyleme katılmaya davet edilmesi önerildi.
-Söz konusu eyleme Sarıyer civarındaki diğer forumların da davet edilmesi önerildi.
-Söz konusu eyleme ulaşımın Sarıyer’den kalkacak vasıtalar ile sağlanması önerildi.
Sivas Katliamı’nın yıldönümü olan 2 Temmuz’da Güler Çeliksoy Parkı’nda anma töreninin yapılması önerildi. Nihai kararın Cuma günü alınması kararlaştırıldı.
Tartışmaların somut eyleme dökülmesi, önerilerin somut ve sistemli bir şekilde ortaya konması önerildi.
Çeşitli duyumlarla elde edilen doğa katli, kentsel dönüşüm amaçlı yıkım haberlerinin aslının araştırılması rica edildi. Örneğin, Sarıyer’deki imar planları hakkında bilgi almak için İstanbul Büyükşehir Belediye’sinin Beyaz Masa birimine gerek internet sitesi üzerindeki form ile ya da ALO 153 hattından ulaşılabilir.
-25 Haziran 2013 Salı günü Çelik Gülersoy Parkı’nda bulunan eski muhtarlık binasının yıkılmasının ardından parkın bir bölümünde yandaki Cevahir otel tarafından otopark yapılacağı duyumlarının alındığı paylaşıldı. Bu konuda bilgi almak ve alternatifin konuşulması için Sarıyer Belediye’sinin Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile görüşmek üzere gönüllülerden oluşan bir heyet kuruldu.
-Bir forum katılımcısı tarafından Belgrad Ormanı’nı Koruma Gönüllüleri sayfasının varlığı hakkında duyuru yapıldı. Katılımcı Sarıyer’de doğanın katlini engellemek konusunda destek vermek, bilgi alışverişi yapmak isteyenlerin ilgisini çekecek bir internet sayfası olduğu bildirildi.
-Direnişin bilmeyenlere durmadan, sıkılmadan anlatılması vurgulandı.
-Direnişi, direnişin dayanak noktalarını, özellikle İstanbul’un geneline yayılmış doğa katlini ve bunun insan hayatına etkisini anlatan gazete, mecmua gibi kitle iletişim araçlarının okunduktan sonra çöpe atmak yerine halka açık alanlara (park, kafeler gibi) bırakılması önerildi.
-Tutuklu eylemciler için bir mektup masası kurulması ve düzenli moral mektupları gönderilmesi önerildi.
-Direnişe destek amaçlı para toplamaya çalışan gruplara inanılmaması çağrısı yapıldı.
-TOMA suyu ile ıslanmış kıyafet gibi polis şiddetine kanıt niteliği taşıyan eşyaların hastane gibi kurumlara teslim edilmemesi çağrısı yapıldı. Bir katılımcı böyle bir durumda eşyasına daha sonra ulaşamadığını bildirdi.
-Bir katılımcı kimyasal içeren TOMA suyundan kaynaklanan yanıklara karşı karbonatlı suyun yatıştırıcı etkisi olduğunu bildirdi.
-Sarıyer’de ve şehir genelinde yapılan forumların iletişim bilgilerinin katılımcılara küçük kâğıtlarda dağıtılması önerildi. (Örn: Facebook üzerinden Diren Sarıyer)

Kartal Meydan Forum Notları (26 Haziran)
Forum açılışı çocukların sunumu ile yapıldı.
AKP’nin yeni Alevi açılımı gündem oldu. Bir konuşmacı “üniversitelere Pir Sultan adı verilsin istemiyoruz, bize bunu sunup köprünün adı Yavuz Sultan Selim kalacak, istemiyoruz. Biz kimseyi etnik kökeninden dolayı ayırmak istemiyoruz.” dedi.
Forum öncesi ve sonrasında alınan kararlar ve yapılan uygulamalar.
İlk çadır kuruldu. Çay ocağı ve yemek standı açıldı..
İlk atölye olan Ritm Atölyesi 27.06.2013 tarihinde, gönüllü 10 öğrencisi ile derslerine başlıyor.
27.06.2013 itibari ile kütüphanenin ilk adımları atılıyor.

SON YAZIDAN