HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Dilan'ı gaz bombasıyla polis vurdu

Dilan’ın avukatları, olay günü akrep araçlarında görevli olan polis memurlarının listesinin de dosyaya sunulduğunu belirterek şüpheli v...

Dilan’ın avukatları, olay günü akrep araçlarında görevli olan polis memurlarının listesinin de dosyaya sunulduğunu belirterek şüpheli veya şüphelilerin acilen tespit edilmesi gerektiğini belirtti
dilan-bilirkisi-goruntu
dilan-bilirkisi-raporu
Dilan Dursun’un akrep aracından atılan biber gazı kapsülüyle yaralanmasına ilişkin yürütülen soruşturmada bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda bir akrep aracından atış yapıldığı anda Dilan’ın da aniden yere düştüğü belirtiliyor.
Mobese görüntüleri ve çevrede yer alan kamu ve özel kuruluşlara ait güvenlik kamera görüntüleri üzerinde inceleme yapan bilirkişi, raporunu tamamlayarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosuna gönderdi. Raporda, Dilan’ın yaralanma anı, görüntüler üzerinden elde edilen resimlerle anlatılırken görüntülerde iyileştirme çalışması yapılmadığı belirtiliyor.
20 yaşındaki üniversite öğrencisi, Öğrenci Kolektifleri üyesi Dilan Dursun 16 Haziran’da başına isabet eden gaz bombası fişeği ile yaralanmıştı.
Dilan’ın düşüş anı mobeselerde
Raporda Dilan’ın vurulmasından birkaç dakika önce kaldırımda ilerlediği görülüyor ve arkasından gelen akrep araçlarının insanların bulunduğu bölgelere sürekli olarak gaz bombası attığı belirtiliyor. Dilan vurulmadan hemen önce koyu lacivert renkli akrep aracı ve Dilan aynı karede yer alıyor. Bu andan yaklaşık iki saniye sonra Dilan bu mobese kamerasına ait görüntü karesinden çıkarken diğer bir mobesenin görüş alanına giriyor ve bilinçsiz bir şekilde yere düşüyor. Raporda akrep aracından atış yapıldığı anda Dilan’ın aniden yere düştüğü ifade edilirken Dilan’ı vuran akrebin ilerleyerek gaz bombası atmaya devam ettiği ve daha sonra kavşaktan dönerek Kızılay istikametine doğru hızla uzaklaştığını belirtiliyor. Dilan’ın vurulduğu yerde sadece kaçışan 10-15 kişinin bulunduğu ve bu insanlarca polislere karşı hiçbir harekette bulunulmadığı dikkat çekiyor. Raporun sonunda ise Dilan’ı vuran akrebin önünde ve arkasında plaka bulunmadığı ve bu aracın diğer akrep araçlarından ayırıcı bir özelliği bulunmadığı iddia ediliyor.
Soruşturma aşamasında daha önce ifade veren tanıklar da Dilan’ın akrep aracından atılan gaz bombasıyla yaralandığını belirtmişti. Dilan’ın yaralanma anını görerek ilk yardımını yapan doktor da tanık olarak talimatla Bolu’da ifade verdi. Tanık ifadesinde Kolej yönünden hızla gelen koyu lacivert renkli akrep aracının kaçışan insanlara doğru gaz bombası attığını gördüğünü, gaz bombası veya plastik merminin atıldığı anda bir kızın kontrolsüzce yere kapaklandığını ve Dilan’ın bu akrep aracından vurulduğunu kesin olarak gördüğünü belirtti.
“Oradaki grubu bir daha toplanamayacak şekilde dağıtın”
Öte yandan olayın meydana geldiği ana ilişkin telsiz kayıtları da dosyaya ulaştı. Telsiz kayıtlarında Dilan’ın vurulmasından hemen önce bir TOMA’nın ve 3 akrep aracının Kurtuluş kavşağına gönderildiği anlaşılıyor. Emri veren amirin ifadeleri dikkat çekiyor: “TOMA 7, 6273 Shortland ve 2 diğer Shortland Kolej kavşağına doğru devam edin, oradaki grubu bir daha toplanamayacak şekilde dağıtın.” Söz konusu emir verildikten kısa bir süre sonra 6273 Shortland aracından Kurtuluş kavşakta bir eylemcinin yaralandığı belirtiliyor ve merkezden ve 112 gönderilmesi talep ediliyor. Merkez tarafından bu talebe herhangi bir yanıt verilmiyor ve ambulans da gönderilmiyor. Nitekim olayın görgü tanıklarından biri de Dilan’ın yaralanmasından hemen sonra 112’yi aradığını ancak bir süre sonra telefonunu arayan acil görevlilerinin bölgeye ambulans gönderemeyeceklerini belirttiklerini söylemişti.
Mahkeme: Kısıtlama kararı şüpheliler için geçerlidir
Dilan Dursun dosyasında geçtiğimiz hafta kısıtlılık kararı verilmiş ve avukatların dosyayı inceleme ve dosyadan suret alması engellenmişti. Avukatların yaptığı itiraz üzerine Ankara 6.Asliye Ceza Mahkemesi kısıtlılık kararının suçtan zarar gören vekilleri açısından geçerli olmadığını belirterek itirazı reddetti. Mahkeme şüpheliler yönünden ise kısıtlama kararının hukuka uygun olduğunu belirtti. Mahkemenin yorumuyla birlikte Dilan Dursun’un avukatlarının dosyayı inceleme ve dosyadan suret almasının önünde herhangi bir engel kalmadı ve şüpheli polislerin ise dosyayı inceleme ve dosyadan suret alma hakkı kısıtlanmış oldu.
Sendika.Org’a konuşan Dilan’ın avukatları, olay günü akrep araçlarında görevli olan polis memurlarının listesinin de dosyaya sunulduğunu belirterek şüpheli veya şüphelilerin acilen tespit edilmesi gerektiğini belirtti. Telsiz kayıtlarında yer alan “toplanamayacak şekilde dağıtın” emrinin ne anlama geldiğinin açıklanması gerektiğini belirten avukatlar, bu talimatı veren kişinin sorgulanması gerektiğini söylüyor. Bilirkişi raporunun Dilan’ın akrep aracından atılan gaz bombasıyla vurulduğunu tespit etmesine rağmen yetersiz olduğunu ifade eden avukatlar, mahkeme kararıyla birlikte dosyada bulunan mobese görüntülerini alacaklarını ve görüntüler üzerinde yeni bir bilirkişi incelemesi yaptıracaklarını belirtti.

Business News