HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

"Lozan Hükümsüzdür"

Lozan´da bir yürüyüş düzenleyen Kürtler Lozan anlaşmasını protesto etti. Kürtler gelinen aşamada Lozan Anlaşmasının hükümsüz olduğunu ...

Lozan´da bir yürüyüş düzenleyen Kürtler Lozan anlaşmasını protesto etti. Kürtler gelinen aşamada Lozan Anlaşmasının hükümsüz olduğunu kaydetti.
Lozan´da bir yürüyüş düzenleyen Kürtler Lozan anlaşmasını protesto etti. Kürtler gelinen aşamada Lozan Anlaşmasının hükümsüz olduğunu kaydederek, verdikleri mücadele ile ‘Emperyalistleri ve onlara uşaklık edenlerin’ amaçlarını geçersiz kıldığını belirttiler. 
İsviçre Kürt Halk Meclisleri ve İsviçre Kürt Dernekleri Federasyonu (FEKAR) öncülüğünde Lozan’da gerçekleşen eylem Place Riponn caddesinde başladı. Buradan Lozan Antlaşmasının yapıldığı Ouchy caddesine yürüyen yüzlerce Kürt Fransızca yazılı “Lozan antlaşması Kürtleri yok etme antlaşmasıdır”, “Lozan Antlaşması Kürtleri vatansızlaştırdı" pankartları, Öcalan’ın dev posterleri, PKK; KCK bayrakları taşıdı.
İsviçre Göçmen İsçiler Federasyonu’nun (IGIF) da destek verdiği yürüyüşte sık sık “Öcalan´a özgürlük Kürdistan’a statü”, Lozan hükümsüzdür”  sloganları atıldı. Yaklaşık 3 kilometre süren yürüyüşte ilgili gösteren İsviçrelilere broşürler dağıtıldı.
Yürüyüş ardından anlaşmanın yapıldığı Ouchy caddesinde bir miting düzenlendi. Burada FEKAR adına bir konuşma yapan Hanefi Hoca, Lozan’ın Kürtler açısından anlamsızlaştığını söyledi.  Hoca sözlerini şöyle sürdürdü; “90 yıl önce burada Kürtlere parçalanmışlığı dayatan zihniyet gelinen aşamada yok edilmiştir. Halkımıza dayatılan statüsüzdük yine halkımızın verdiği anlamlı direnişle yok edilmiştir. Bunun en güzel örneğini Rojava’da yaşanan gelişmelerden görebiliriz.  90 yıl önce Kürtleri yok sayanlar büyük bir yanılgı içine düştü. Kürtler Önderleri Öcalan’ın çizdiği yolda hem kendi statülerini yeniden inşa ediyor hem de bütün Ortadoğu halklarına örnek teşkil ediyor.”
Daha sonra IGIF adına konuşan Hüseyin Torun, Lozan’da Kürtlere yok edilmeyi dayatan zihniyetin bugün farklı şekillerde kendini gösterdiğini ifade ederek Roboski katliamını örnek gösterdi. Kürdistan’ın bir daha yeşermemek üzere üzerine beton döken ‘emperyalist ve faşist Türk devletinin’ yanıldığını vurgulayan Torun, “Kürtler kendi küllerinden yeniden dogmayı başardı. Kürdistan ulusal özgürlük mücadelesi Lozan’ı yırtıp bir paçavraya dönüştürdü. Bugün Lozan Kürtler ve Ortadoğu hakları nezdinde hükümsüzdür” dedi.
Miting yapılan konuşmaların ardından MED kültür merkezi sanatçılarının söylediği parçalar eşliğinde çekilen halayların ardından son buldu.  (ANF)
Kaynak: http://www.haberdiyarbakir.com/kurtler-lozandan-seslendi-lozan-hukumsuzdur-59573h/#ixzz2aStcwUDP

Business News