HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Munzur festivali sona erdi

Munzur Doğa ve Kültür Festivali, coşkulu geceyle sona erdi. On binler, sosyalizm mücadelesinde ve Gezi’de yaşamını yitirenler için daki...

Munzur Doğa ve Kültür Festivali, coşkulu geceyle sona erdi. On binler, sosyalizm mücadelesinde ve Gezi’de yaşamını yitirenler için dakikalarca alkışlarla saygı duruşunda bulundu, tutuklu direnişçileri selamladı
Foto: İsmail Yoleri
Tunceli Belediyesi tarafından düzenlenen 13. Munzur Doğa ve Kültür Festivali coşkulu geceyle sona erdi.
Şehir Stadyumu’nda yapılan konsere on binlerce kişi katıldı. İlk olarak Grup Munzur sahne aldı. İbrahim Kaypakkaya, tarlalarda, fabrikalarda, okullarda, sokaklarda direnler, yaşamını yitirenler için İsyan Ateşi ezgisini söyledi.
Ayfer Düzdaş’ın ardından festivalin son günü olması nedeniyle tertip komitesi kitleyi selamladı. Burada konuşma yapan Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, 4 gün boyunca konserlerle, panellerle ve sanatsal etkinliklerle binlerce kişiyle önemli anlar paylaştıklarını söyledi. Festivalin sadece şarkılarla geçmesini değil, geriye önemli şeyler bırakmak istediklerini, bu hedefle hazırlandıklarını kaydetti. Seyit Rıza’nın yaşadığı yer olan ve ’38′den bugüne “Memnu Mıntıka’ya” (Yasak Mıntıka) yapılan ziyaretin önemli olduğunu belirten Şahin, açılışını yaptıkları Dersim ’38 Duvarı’nın tarihi hatırlatmak bakımından önemli olduğunu söyledi.
Tüm Dersimlilere, özelliklede ev sahipliği yaptıkları ve özveriyle katkı sundukları için Dersimli kadınlara teşekkür eden Şahin, Dersimlileri yalnız bırakmayan herkese şükranlarını sundu.
Konserin coşkusu Suavi’nin sahneye çıkmasıyla doruğa ulaştı. 13 yıl önce düzenlenen ilk festivalde de konser verdiğini hatırlatan Suavi, “Alabalığın mağrur bakışıyla, ceylanların narinliğiyle değil, insanların öfkesiyle sesleniyorum Munzur’uma dokunma” diyerek, HES’lere, karakol yapımlarına tepki gösterdi.Kitleye, “Sözümüzü söyledik deyip kişisel, grupsal tatminle ayrılmayın. Dersim’i bir gün değil, 365 gün koruyun. Bizim, her şeye gücümüz yeter” dedi.
Suavi, “Bu memleket bizim” ezgisini İbrahim Kaypakkaya, Mazlum Doğan ve cezaevlerinde direnen herkes için söyledi, kitleyi alkışlarla saygı duruşuna çağırdı. Onbinler, dakikalarca alkışa durdu, stadyumda alkış tufanı koptu.
Munzur’a, dağlara ve Gezi’de direnenlere selam gönderen Suavi, “Dağlar” ezgisini söyledi. Alanda bulunan kitle “burayı gökyüzüne çevirin. Yanınızda olmayanlar için yanınızdaki bir eşyayı kaldırarak, eşlik edin” çağrısına, stadyumda bulunanlar çakmak yakarak, yanlarında bulunan bir şeylerini havaya kaldırarak, hep bir ağızdan eşlik etti. “Bir soğuk yel eser” ezgisini ise Yılmaz Güney, Ahmet Kaya ve ölümsüzleşenler için söyledi.
Gezi direnişinde yaşamını yitirenler, mazgallar arkasında hala özgürlük diye haykıran tutuklu Gezi direnişçileri için ise “Tükenme” ezgisini seslendirdi.
Suavi’nin ardından Erdoğan Emir ve Ahmet Aslan sahne aldı.
Festival, coşkulu gece ile sona erdi.
Kaynak: ETHA

Business News