HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Kuzey Kıbrıs'ta ilk imam-hatip tartışmalarla açıldı

Kuzey Kıbrıs'ta uzun süredir tartışılan imam-hatip açıldı. Lisenin ismi Hala Sultan İlahiyat Koleji olarak belirlendi. Muhalefet ise...


Kuzey Kıbrıs'ta uzun süredir tartışılan imam-hatip açıldı. Lisenin ismi Hala Sultan İlahiyat Koleji olarak belirlendi. Muhalefet ise "tükürdüklerini yaladılar" diyerek Başbakan Özkan Yorgancıoğlu'na tepki gösterdi.
Kuzey Kıbrıs'ta yıllardır tartışılan imam-hatip lisesi açıldı. Hala Sultan İlahiyat Koleji ismiyle açılan okulun açılış törenine Türkiye'den Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile TOBB Başkanı Rıfat Hizascıklıoğlu katıldı.
Açılışta bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Hala Sultan bir sembol... Onun ismi kuzeyde yaşatılacak. Bir başka örneği de burada arkadaşlarımız da not etmişti. Kıbrıs Türkü öğretmen Refika Hanımı da burada hatırlatmak istiyorum. Hala Sultan'lar, Refika Hanım'ların devamıdır bu... Hem inanç değerlerini, kimliğini zor şartlar altında koruyan bu millet, bu gençler ile bu değerleri yaşatma şansı bulacak" diye konuştu.
Erbakan istemiş, AKP yapmış
Törende, Kuzey Kıbrıs'ta bir İmam-Hatip Lisesi'nin açılmasını en çok isteyenlerden birinin de Necmettin Erbakan olduğu ifade edildi. Erbakan, bir gazeteciye konuyla ilgili yaptığı konuşmasında Kuzey Kıbrıs'a çok istediği halde bir İmam-Hatip Lisesi yaptıramadığını belirtmiş "Kıbrıs’ın bu ülke için ne kadar hayati öneme sahip olduğunu bilen ve Siyonizm’in Ada’ya ilişkin hesaplarının şuurunda olan gazetecilere ihtiyacımız var. Ben Kıbrıs’ta İmam Hatip açmak için çok uğraştım. Ama, büyük engeller çıkartıldı. Şimdi, böyle bir engel olmaz. Tayyip evladımız bu konularda samimidir. Oraya İmam Hatip yaptırtmak ister. Buna gücü de yeter. Aman bu işin üzerinde dur, kendisine bu işin önemini hatırlat!” demiş.
Muhalefet: 'Tükürdüklerini yaladılar'
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Cemal Özyiğit, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin açılış törenine katılan ve ikinci etabın temelini atan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun, muhalefette iken Hala Sultan İlahiyat Koleji ile ilgili yaptığı tüm eleştirileri ve söylemleri yalayıp yuttuğunu belirtti.
Özkan Yorgancıoğlu’nun muhalefette olduğu dönemde, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin inşaatıyla ilgili ‘dayatmacı bir yaklaşımla ve tek tip insan yetiştirme hedefiyle inşaatına başlanmıştır’ dediğini, projeye onay veren geçmiş Ulusal Birlik Partisi (UBP) hükümetini ise AKP’ye biat etmekle suçladığını anımsatan Özyiğit, “Sn. Yorgancıoğlu, dayatmayla, tek tip insan yetiştirme hedefindeki bir yerin açılışını yaparak bu düşünceye hizmet etmiş ve bizzat açılışa katılarak siz de biat etmiş olmadınız mı” diye sordu.
'Dik durmayı değil, şirin görünmeyi tercih etti'
TDP Genel Sekreteri Cemal Özyiğit, muhalefette iken karşı olduğu okulun Başbakan olduktan sonra açılışını yapan ve caminin temelini atan Yorgancıoğlu’nun dik durmayı değil, şirin görünmeyi tercih ettiğini vurguladı.
Geçmiş dönemde ‘İlahiyat (İmam Hatip) Lisesi açılmayacak’ diyen UBP Hükümeti’nin, bu sözünü tutmadığı gibi, daha da ileri giderek, ortaokuldan itibaren tedrisatı olan İlahiyat (İmam Hatip) Koleji açma kararını aldığını, muhalefette iken eleştiren CTP’nin de şimdi açılışını yaptığını kaydeden Özyiğit, CTP ile UBP’nin bu konuda birbirine benzediğini belirtti.
'Sünni İslam'a göre bireyler yaratma politikası'
TDP olarak din üzerinden siyaset yapılmaması, siyasetin de din üzerinde bir baskı unsuru olmaması gerektiğine inandıklarını ifade eden Özyiğit, “Elbette her birey istediği ve benimsediği dini inanç doğrultusunda hareket edebilir, ancak Kuzey Kıbrıs'ta İlahiyat (İmam Hatip) Kolejine ihtiyaç yoktur. Bugün yapılan yalnızca İslami bir devlet anlayışına, hatta Sünni İslam mezhebine göre çocukluktan itibaren yeni model bireyler yaratma politikasının filizlerini atmaktır” dedi.
Kıbrıs Türk halkının kimliği ve kültüründen onur duyduklarını belirten Özyiğit, Sömürgeci İngiliz ve Faşist EOKA’cılara karşı olduğu gibi, bunları değiştirmeye yönelik her politikanın karşısında olmaya devam edeceklerini ifade etti.

Business News