Page Nav

HIDE

DÜNYANIN SESİ

GRID_STYLE
TRUE

EN YENİLER

SHOW_BLOG

SON YAZIDAN

"Andımız kimi niye rahatsız ediyor"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ’nun başkanlığında, basına kapalı olarak toplanan CHP grubunda milletvekilleri, parti yönetiminin AKP hüküm...

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında, basına kapalı olarak toplanan CHP grubunda milletvekilleri, parti yönetiminin AKP hükümetinin “demokratikleşme” paketine daha “sert ve net” tavır koymasını, “türbanlı milletvekili” konusunda tutum belirlenmesini istedi. Kılıçdaroğlu, milletvekillerinin, “Eskiden ‘laikliğe çok vurgu yapılıyor, abartılıyor’ diyorduk, şimdi ise hiç değinilmiyor gibi bir izlenim var” eleştirilerine, “Anayasanın ilk 4 maddesi kırmızı çizgimiz. Laiklik vazgeçilmez ilkemiz” karşılığını verdi.

Cumhuriyet’ten Ayşe Sayın’ın haberine göre; Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında parti genel merkezinde, basına kapalı toplanan CHP grubunda, başta AKP hükümetinin “demokratikleşme paketi” konusunda izlenecek tavır, seçim hazırlıkları olmak üzere partinin önümüzdeki dönemde izleyeceği temel stratejiler masaya yatırıldı. Toplantıda milletvekillerinin büyük bölümü, hükümetin kamuda türban serbestisi getiren, “Andımız”ın kaldırılmasını da içeren hükümetin paketini eleştirdi. Edinilen bilgiye TBMM İdare Amiri de olan Malik Ecder Özdemir ile Gülsün Bilgehan’ın da aralarında bulunduğu bazı milletvekilleri, AKP’li bazı kadın milletvekillerinin “hac dönüşü” türbanla TBMM Genel Kurulu’na gireceği duyumunu aldıklarını belirterek “Bu konuda parti olarak bizim tavrımız ne olacak” sorusunu yöneltti. Kılıçdaroğlu ise “Bu konuyu MYK’de arkadaşlarla değerlendirdikten sonra tavrımızı açıklayacağız” karşılığını vermekle yetindi. 
İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz kamuda türban serbestisinin AİHM kararlarına da aykırı olduğuna dikkat çekerek “Kamuda dini simge kullanılması AİHM kararlarına aykırıdır. Çünkü devlet dini inançlara karşı kör olmak zorundadır” görüşünü dile getirdi.
Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ise Kılıçdaroğlu’nun başkanlık sistemi konusunda gösterdiği kararlı “karşı” tavrı, hükümetin “demokratikleşme paketine” karşı da koymasını istedi. Akagün Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu bazı vekiller, yerel seçimlerde “anket” yöntemiyle aday belirlenmesini eleştirdi. 
Kılıçdaroğlu ise hedeflerinin AKP iktidarından kurtulmak olduğunu belirterek partiye “bir oy fazla getirecek, parti ilkelerine uyan” kişileri aday göstereceklerini, genel merkez olarak “kişisel” tasarrufta bulunmayacaklarını söyledi. Milletvekillerinden “çok çalışmalarını” isteyen Kılıçdaroğlu, hedeflerini AKP hükümetinden kurtulup, iktidar olmak olarak açıkladı. 
Toplantıda “Doğu ve Güneydoğu” bölgeleri için milletvekilleri ve PM üyelerinden oluşan heyetin çalışmalarından memnuniyetini dile getiren Kılıçdaroğlu, diğer bölgeleri de kapsayacak şekilde bu heyetlerin artırılmasını istedi. Bu kapsamda ilk aşamada Karadeniz Bölgesi için heyet oluşturulması karara bağlanırken, ilerleyen aşamada diğer bölgeler için de heyetler oluşturulması benimsendi.
AYGÜN: ANDIMIZ NİYE RAHATSIZ EDİYOR
Toplantıda en ilginç çıkış ise Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’den geldi. Toplantıda çok sayıda milletvekili, “laiklik” konusunda daha hassas olunmasını istedi. Bu görüşlere destek veren Aygün, Deniz Baykal’ın genel başkanlığı dönemini kastederek, “Eskiden, ‘laikliğe çok vurgu yapılıyor, abartılıyor’ diyorduk, Şimdi ise laiklikten hiç söz edilmiyor. Kamuoyunda böyle bir algı var” dedi. Andımız’ın kaldırılması konusunda ise “Andımız kimi niye rahatsız ediyor. Ben, Türklük kavramına karşı değilim, bu kavramı kaldırırsak, altından ümmetçilik çıkar” görüşünü savundu.
KILIÇDAROĞLU: ANAYASANIN İLK DÖRT MADDESİ KIRMIZI ÇİZGİMİZ
Eleştirileri yanıtlayan Kılıçdaroğlu ise özellikle “türban” konusunda net tavır alınmasını isteyen milletvekillerine, bu serbestinin sakıncalarının “uygulamada” görüleceğini belirtmekle yetindi. Kılıçdaroğlu, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda üyeleri Süheyl Batum ile Atilla Kart ve Rıza Türmen arasındaki “görüş ayrılığı”na dönük eleştirilere dikkat çekerek şunları söyledi: “Üyeler arasında tartışmaların olması doğaldır. Orada dile getirilen, partinin görüşü değil, arkadaşlarımızın kişisel görüşleridir. Baştan söyledik. Elbette cumhuriyetin kazanımları ve rejimin değiştirilmesi girişimleri konusunda hassasız, elbette laiklik konusunda hassasız. Laiklik bizim temel ilkemiz. Anayasanın ilk 4 maddesi bizim kırmızı çizgimizdir ve hiçbir şekilde değiştirilmesine izin vermeyiz.” Kılıçdaroğlu, anayasada 60 maddelik pakete destek kriterini ise “4 maddenin üzerinde uzlaşılması” koşuluna bağladı.
29 EKİM’E GÖRKEMLİ KUTLAMA
Kılıçdaroğlu, bu yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın çok daha önem kazandığını, parti olarak daha “görkemli” bir kutlama planladıklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Başta Ankara il başkanlığımız olmak üzere bu yıl da 29 Ekim’i en görkemli şekilde kutlayacağız. Tüm Türkiye’de gerçek bir bayram havasında etkinliklerde bulunacağız” dedi.

Hiç yorum yok

YAZI KATKI