HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Önemli iddia: Türkiye'den Esad'a mektup gitti!

El Ahbar gazetesi, Ortadoğu'da dengelerin "savaş"tan "diplomasi"ye doğru kaydığını söylerken, Suriye Devlet Başka...

El Ahbar gazetesi, Ortadoğu'da dengelerin "savaş"tan "diplomasi"ye doğru kaydığını söylerken, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a Katar ve Türkiye'den birer mektup gittiğini iddia etti.
Lübnan'dan yayın yapan El Ahbar gazetesinin genel yayın yönetmeni İbrahim el-Amin, "Bölge Suriye Krizinde Yavaşça Diplomasiye Kayıyor" başlıklı yazısında ilginç iddialar ortaya attı.
Bütün menfaatlerini Şam yönetimini devirmeye bağlayan bazı ülkelerin, özellikle ABD'nin diplomasiye ağırlık vermesiyle bir dönüş yaptığını söyleyen Amin, Suudi Arabistan dışındaki Suriye düşmanı ülkelerin yavaş da olsa yeni siyasetler aradığını kaydetti.
Amin, ABD-Rusya anlaşmasının İran'a merkezi bir rol oynamasına olanak tanıdığını, Ruhani'nin İran'ın başına geçmesinin ABD ile ilişkilerin gelişmesine yaradığını, ancak en önemli gelişmenin Mısır'daki Müslüman Kardeşler iktidarının çökmesi olduğunu belirtti.
Türkiye'den Esad'a mektup gitti!
Amin, son dönemde bölgede yaşanan gelişmeleri şöyle özetledi:
- Hamas Hizbullah'la temas kurmaya çalışıyor. Bu durum, Türk ve Katarlı yetkilileri İran'la daha derin bir birlik konusunda cesaretlendirdi. Bu iki ülke, Suriye'deki krizin çözümünün "meyvelerini" toplamaya çalışıyor.
- İran, Türkiye ve Katar'a, kendisinin şu anki stratejisinin bölgedeki sıcak bölgeler ve gerilimler üzerine düşünmek olduğunu söylerken, Suriye konusunda somut ve olumlu adımlar atmalarını tavsiye etti. Lübnanlı hacıların serbet bırakılmasının, bu uyarının Türk ve Katarlılar tarafından "tercümesi" olduğu belirtiliyor.
- Katar, kendi açısından, Hizbullah'la kopan bağlarını yeniden tesis etmeye hazır olduğunu ilan etti.
- Türkiye ve Katar, Suriye'nin kuzeyinde bir sınavla karşı karşıyalar. Suudi Arabistan, kontrol ettiği Selefi grupların bölgeyi ele geçirerek ÖSO'nun rejimle bir anlaşmaya varma ihtimalini ortadan kaldırmak istiyor. Türkiye ve Katar, bu anlaşma ihtimalini dışlamıyorlar.
- Hizbullah, Katar'ın önerilerine genel olarak sorumlu yaklaşsa da, Doha'yı Suriye konusundaki politikasını değiştirme konusunda daha belirgin adımlar atmaya çağırmıyor.
Amin'in ortaya attığı en önemli iddia ise, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a Türkiye ve Katar'dan mektup gitmesi. Ancak Amin, Esad'ın bu iki ülkeye, krizin başladığı zamandan beri Suriye'ye karşı sergiledikleri düşmanlık nedeniyle, yeni bir kanal açmayı düşünmediğini kaydediyor.

Business News