Başbakan Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta ODTÜ’de gerçekleştirilen ağaç katliamını engellemeye çalışanları, ‘modern eşkıyalar’ olarak niteledi. Ancak Başbakan’ın eşkıya dediği ODTÜ’lüler, dünya genelinde 2004 takımın katıldığı Uluslararası Genetiği Tasarlanmış Makineler Yarışması’nda altın madalya kazandılar.
Yusuf Yavuz-SOL.ORG
Türkiye günlerdir ODTÜ’deki ağaç katliamını ve bu kıyıma tepki gösteren öğrencileri konuşuyor. Başbakan Erdoğan’ın eleştirilerinin de hedefinde olan ODTÜ’lü öğrenciler, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından 2004 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası Genetiği Tasarlanmış Makineler Yarışmasında altın madalya kazandılar. Dünya ölçeğinde lisans ve lisansüstü eğitimlerini sürdüren öğrencilerden oluşan takımların katıldığı sentetik biyoloji yarışmasında, temelde farklı canlıların özelliklerini tek hücreli organizmalara aktarıp günümüz sorunlarına en faydalı çözüm sistemlerinin oluşturması amaçlanıyor.
Arı ölümlerinin önüne geçecek projeye altın madalya
2007 yılından bu yana iGEM yarışmasına katılan ODTÜ öğrencileri, her yıl farklı projeleriyle önemli başarılara imza atarak bugüne kadar toplamda 4 bronz, 3 gümüş ve 1 altın madalya kazandı. Bu yıl ‘METU-Turkey’ takımı olarak 11-13 Ekim tarihleri arasında Fransa’nın Lyon kentinde düzenlenen yarışmaya katılan ODTÜ’lü 25 öğrenci, hazırladıkları arı ölümlerine çözüm bulmayı hedefleyen “Bee subtilis” adlı projeleriyle dünya genelinde 204, Avrupa Şampiyonasında ise 59 takımla mücadele ederek altın madalya kazandı.
Bakterileri kullanılarak arılar dirençli hale getirilecek
ODTÜ’lü öğrencilerin geliştirdiği proje, bitkilerin polenleşmesinde en önemli role sahip olan arıların, böcek ilaçlarındaki kimyasallardan ve besleyici özelliği olmayan gıdalarla beslenmeleri nedeniyle savunma sistemlerini kaybettikleri için son yıllarda yaşanan koloni düzeyinde kayıplara ve ölümlerine çözüm bulmaya odaklanıyor. ODTÜ takımı projeyle arıların midesinde bulunan ve onlarla ortak yaşam süren bakterileri kullanarak düzenlediği biyolojik sistem ile arıları kimyasallara karşı dirençli hale getirmeyi amaçlıyor.
Özgün Kırdar: 'Projenin uygulanması için çalışacağız'
Kendilerine verdiği destekten dolayı ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar’ın yanı sıra Prof. Dr. Gülay Özcengiz, Doç. Dr. Zeynep Işıl Kalaylıoğlu ve Doç. Dr. Mesut Muyan ile Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı’na teşekkürlerini ileten ODTÜ takımının üyelerinden biri olan Biyoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi Özgün Kırdar, iGEM yarışmasına ilk kez 1. sınıfta katıldığını ve bronz madalya kazandıklarını belirterek, “bu yarışma birinci sınıf öğrencileri için bile çok öğretici. Bu yılki yarışmaya 25 öğrenciden oluşan bir takımla katıldık. Yarışmaya hazırlanırken çok sıkı bir çalışma dönemi geçirdik. Gece gündüz laboratuvarda çalıştık. Çünkü iGEM, emek verilmesi gereken bir proje. Bize verilen destekler sayesinde de başarıya ulaştık. Yarışmada altın madalya almamız, projemizin yapılabilirliğini gösteriyor. Biz de takım olarak bu projenin uygulanması için çaba harcayacağız” diye konuştu.
‘Başbakan bize eşkıya diyor, biz insanlığa katkı için çalışıyoruz’
Başbakan Erdoğan’ın ODTÜ’deki ağaç katliamını engellemeye kalkanlara yönelik kullandığı “yol kesen modern eşkıyalar” tanımını da eleştiren Kırdar, “Başbakan bizi eşkıya olarak niteliyor ama bu okulda başarılı öğrenciler yetişiyor. Bizim projemiz onlarca çalışmanın içinden sadece biri. Biz insanlığa, bilime kendimize bir şeyler katmaya çalışıyoruz ama bunu görmek istemiyorlar. Doğa alanlarında uygulanan yıkımlara her zaman karşı çıktık. ODTÜ’de kesilen sadece ağaçlar değildi, o ağaçları yuva yapmış canlılar da öldürüldü. Eylemcilere sıkılan biber gazları çalıştığımız laboratuvarlarımıza kader girdi. Bu insanlık dışı bir uygulamadır. Tam anlamıyla bir vahşettir. Ama bunlar bizi yolumuzdan alıkoyamaz, bizi yıldıramaz” görüşünü dile getirdi.
Daha yeni Daha eski