HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

YPG: Afrin'deki saldırılar Türk-Suudi işi

YPG Afrin Askeri Meclisi, 27 Ekim'de El Kaide bağlantılı grupların bu bölgede başlattıkları saldırı dalgasının Türk ve Suudi Arabista...

YPG Afrin Askeri Meclisi, 27 Ekim'de El Kaide bağlantılı grupların bu bölgede başlattıkları saldırı dalgasının Türk ve Suudi Arabistan istihbarat servislerince organize edildiğini belirtti.
ANF'nin haberine göre, YPG Afrin Askeri Meclisi, 22 Eylül'de başlayan saldırıların son hamlesi olan 27 Ekim'den bu yana süren çatışmaların bilançosunu açıkladı. YPG açıklamasında, saldırılardan önce Türkiye ve Suudi Arabistan istihbarat servislerinin önce Riyad'da sonra da El Kaide'nin denetimindeki Azzaz'da toplantılar gerçekleştirdiğini açıkladı.
YPG'nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"22 Eylül'de IŞİD tarafından Cindires üzerine kapsamlı bir saldırı ile Afrin'e yönelik saldırılar başladı. IŞİD ve çete gruplarının saldırılarına karşı güçlerimiz ve halkımızın desteği ile gösterilen güçlü direniş karşısında çete gruplarının saldırıları kırıldı ve kaçmak zorunda bırakıldılar. Cindires'te aldıkları yenilgi karşısında çaresiz kalan IŞİD, Eylül sonu Ekim başında bu kez Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gruplarını (Azzaz'da) alt etmelerinden aldığı moralle (Azzaz sınırındaki) Qestel Cindo köyüne yönelik kapsamlı bir saldırı başlattı.
Üç gün yoğun bir şekilde yaşanan şiddetli çatışmalarda YPG'nin gösterdiği muazzam direniş ve şehitlerimizin fedaice duruşlarıyla IŞİD'in yaptığı saldırı tümden kırılarak destansı bir direnişle tarihe yazıldı. Yine aynı alanda bayram vesilesiyle güçlerimizin tek taraflı ateşkeste olduğu bir sırada, bayramın birinci gününde aynı gruplar tarafından Azaz'a yakın Yazıbağ köyüne ikinci bir saldırı daha başlatıldı.
YPG'nin gösterdiği direnişle saldırılar kırılırken, kimi yerlerde çeteler geriletilerek ağır kayıplar verdi. Bu alanda çetelerin üzerinden içinde ağır silahların da bulunduğu çok sayıda silah, cephe ve bazı cenazelerine de güçlerimiz tarafından el konuldu."
Riyad ve Azzaz'daki toplantılar
Açıklamada devamla şunlar belirtildi:
"Qestel ve Yazıbağ'daki saldırıların güçlerimizin tarafından püskürtülmesi ve hatta kimi yerlerde güçlerimiz tarafından ilerlenmesi karşısında çeteler ağır darbeler aldılar. Aynı zamanda güçlerimizin Derik, Serêkaniyê, Kobani ve Halep'te yürüttükleri destansı savaş ve direniş komplocu güçlerin sonuç almayacaklarını anladıkları için Suudi Arabistan önderliğinde yeni bir plan hayata geçirmek için İstihbarat Başkanı Bender Bin Sultan ve Türkiye istihbaratı, başkent Riyad'da bir toplantı gerçekleştirdiler. Bu toplantıda sözde çatışmalı ÖSO ile IŞİD'i birleştirerek Efrin'e yönelik bir saldırı planlandı. Bu toplantıda Zehran Aluş denilen bir kişi görevlendirilerek Azaz'a gönderilmiştir. Azaz'da IŞİD, Liva Tevhid ve Türkiye istihbaratının katılmasıyla bir toplantı yapılmıştır. Bu toplantıda Afrin'e yönelik saldırı planının uygulamaya geçilmesi ve bu güçlerin bir biriyle çatışmalı değil birleşmesi kararı alındı. Bu saldırı planının uygulanması için ekonomik masrafları ve cephanesinin Türkiye tarafından karşılanması biçiminde anlaşmaya varıldı."
Saldırı için görevlendirilen 17 grup
YPG, toplantıda Efrin ve çevresine yönelik saldırı gerçekleştirmesi için görevlendirilen grupları şöyle sıraladı: 1-Liva Tevhid Abdulcabbar Egidi bölümü, 2-Cephet İslami (İŞİD), 3-Cêêş Muhammed, 4-Ehrar Şam, 5-Rabi El Arabi, 6-Hareket Fecr, 7-Liva Beyarek El Şam, 8-Liva Fatih Sultan Mehmet, 9-Ketibet el Baz, 10-Liva Fursan, 11-Liva Selahaddin Kurdi, 12-Ehfad Selahaddin,13-Ketibet Azadi, 14-Ketibet Yusuf El Azma, 15-Cephe İslamiyê Kurdi, 16-Cephet Mücahidi, 17-Liva Furkan.
Askeri Meclis, Liva Tevhid ve IŞİD öncülüğünde 27 Ekim tarihinde yeni planın uygulanması için Akibê, Bênê, Cılbır, Mahrezkê ve Qestel Cindo'ya eş zamanlı saldırılar başlatıldığını kaydetti.
Açıklamada şöyle denildi:
"Tüm bu grupların içinde yer aldığı saldırılara rağmen halkla birleşen güçlerimiz büyük bir direniş gösterdi. Çeteler sonuçsuz bırakıldı. Ancak saldırının ilk gününde Cılbır köyünün savunmasını halkımız kendi imkanları ile yaptığı için, saldırgan güçler ağır silahlarla ve büyük bir güçle bu köye girebildiler. Köyde büyük bir vahşetle halkın mallarını ve evlerini yaktılar. Saldırıda köyden 4 sivil insanımızı katlettiler. YPG'nin müdahale etmesiyle iki günde köy çetelerin elinden alınarak denetimimize alınmıştır. Üç günlük direnişte çetelere ağır darbeler vurularak çok sayıda cenazeleri ve içinde ağır silahlarında olduğu ferdi silahlarla birlikte güçlerimizin eline geçti.
Çılbır köyünde güçlerimiz tarafından kuşatılan çete grupları kuşatmaya alınan güçlerini çıkarmak için önce Mahrezkê tarafından ardından Bênê tarafından saldırıya geçerek bir cephe açmak istediler. Ancak buradaki saldırıları da çok kısa süre içinde güçlerimiz tarafından püskürtüldü. Aynı gün Qestel Cindo'da da saldırıya geçmek istediler ancak büyük bir direnişle geri püskürtüldüler."
'3 günde 65 çete üyesi öldürüldü'
27 Ekim'de çete gruplarının yeni bir saldırı dalgası ardından üç gün boyunca yaşanan çatışmalarda kadar en az 65 çete üyesinin öldürüldüğünü açıkladı. Bilanço şöyle verildi:
-Cılbır köyüne yönelik saldırının ilki günü olan 27 Ekim'de 21 çete üyesi öldürüldü
-28 Ekim günü çetelerin Qestel'e yönelik saldırılarında 7 çete üyesi öldürülmüştür.
-Aynı gün Bênê, Cılbır, Basilê, Akibê dört yolunda yaşanan çatışmada 3 çete üyesi öldürülmüştür
-28 Ekim'de ayrıca Mahrezkê'ye yönelik gerçekleştirmek istedikleri saldırıda 11 çete üyesi öldürülmüştür. Burada bir doçka (uçaksavar) silah ile bir adet 57'lik top imha edilmiştir.
-29 Ekim günü Bênê köyüne yönelik gerçekleştirmek istedikleri saldırıda şiddetli çatışmalar yaşandı. Bu çatışmalar sonucunda 17 çete üyesi öldürülmüştür.
-Aynı günün akşamı Çılbır köyünün özgürleştirilmesi sırasında 27 çete üyesi öldürülmüştür.
'7 YPG savaşçısı hayatını kaybetti'
Bu üç günlük çatışmalar sırasında El Kaideli güçlerin elindeki Azzaz kenti ile sınırı olan Efrin'in Qestel Cindo köyünde Beritan ve Berxwedan adlı YPG savaşçıları, Çılbır köyünde Avesta, Şoreş, Muhammed isimli savaşçılar, Bênê'de ise Xabur ve Kemal isimli savaşçılar hayatını kaybetti.
YPG, Bênê ve Çılbır arasındaki tepe saldırısı sırasında hayatını kaybeden Xabur Derik isimli savaşçının YPG Efrin Askeri Meclis üyesi olduğunu açıkladı.
Çetelerle hareket eden Kürt gruplar
Askeri Meclis, "Bu çatışmalar süresi boyunca dikkatimizi çeken saldırganların içersinde hain Kürtlerin de bir hayli fazla yer almasıdır. Cılbır'ı tekrardan ele geçirdikten sonra köylüler ile savaşçılarımızın dikkatini çeken Kürdistan yerel hükümetinin bayraklarının birçok evin duvarının üzerine çizilmiş olmasıdır" dedi.

Business News