Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
HIDE_BLOG

SON EKLENENLER

latest

Yıkım getiren işgalin 12. yılı

ABD ve müttefiklerinin “Taliban’ı yok etmek” misyonuyla 2001’de işgal etmesinden bu yana geçen 12 yılda Afganistan’da savaş halen sürüyor...

ABD ve müttefiklerinin “Taliban’ı yok etmek” misyonuyla 2001’de işgal etmesinden bu yana geçen 12 yılda Afganistan’da savaş halen sürüyor. Ancak 12 yıldır yıkım dışında hiçbir şey getirmeyen işgalin ardından Taliban masaya oturtulmaya çalışılıyor.
(soL - Dış Haberler) NATO’nun ABD liderliğindeki Afganistan işgali 12 yılı geride bıraktı. Bu yıl “hükümetin kapanması”ndan dolayı iç sorunlara gömülen ABD’liler, yıllardır savaş getirdikleri bu ülkeyi unutmuş görünüyor. Ancak, ABD’nin Sonsuz Özgürlük Operasyonu’nu başlattığı 7 Ekim 2001’den bu yana geçen 12 yılda, halen 60 bini ABD’li toplan 87 bin 200 yabancı asker Afganistan’da bulunuyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, dün bölgedeki uluslararası askeri gücün görev süresini, sorumluluk Afgan güvenlik güçlerine verilmeden önce son kez 31 Aralık 2014 tarihine kadar uzattı. ABD ordusu Şubat’a kadar bölgedeki asker sayısını 34 bine çekmeyi planlıyor, koalisyon güçlerine ait üs sayısı ise 800’den 100’e düştü. Ancak askerler en az 15 ay daha burada kalacaklar.
Son zamanlarda Suriye’ye müdahale tartışmaları, federal hükümetin kapanması gibi sorunlar nedeniyle ABD medyasında Afganistan haberleri pek yer bulmamaya başlasa da yalnızca bu hafta dört ABD askeri hayatını kaybetti.
Bağımsız internet sitesi iCasualties.org’un verilerine göre, 2013 yılının bitmesine yaklaşık 3 ay kala, en az 111 ABD askeri Afganistan’da öldü. Bu, savaşın ilk altı yılında olduğundan daha büyük bir sayı.
Sivil katliamı
Öte yandan ölen ABD askerlerinden çok daha fazla sayıda Afgan askeri ve sivil gerek NATO gerekse Taliban saldırılarında hayatını kaybediyor. Birleşmiş Milletler’in son hazırladığı raporda 2013’ün ilk altı ayında bin 300 Afgan sivilin öldüğü açıklandı. Taliban’a karşı savaşta giderek daha fazla görev üstlenen Afgan güvenlik güçlerinin de verdiği kayıplar oldukça yüksek. Afgan Savunma Bakanlığı bir süredir internet sitesinde ölü sayısına ilişkin verilere yer vermiyor ancak ölü sayısının haftada ortlama 100 olduğu tahmin ediliyor.
ABD, 11 Eylül saldırılarının hemen ardından, saldırılardan sorumlu tuttuğu El Kaide üyelerini barındırdığı gereçesiyle Afganistan’ı işgal etmiş ve ülkedeki Taliban iktidarını kısa bir süre içerisinde devirmişti. Ancak aradan geçen 12 yılda, ABD’nin bir zamanlar Sovyetler Birliğine karşı kendi beslediği Taliban ve El Kaide’yle savaşı sona ermedi. Dönemin ABD Başkanı George Bush’un 2004’te ilan ettiği zafere rağmen, dağlara çekilen Taliban militanları savaşmaya devam etti. ABD, 2009’da Afganistan’a 30 bin asker daha göndermek zorunda kaldı. Ancak bu da Taliban’ı geriletmeye yetmedi.
12 yıldır süren Afganistan işgali hiçbir sorunu hafifletmezken çok ağır problemleri de beraberinde getirdi. ABD, 2014’te bölgeden askerlerini çekeceğini söylüyor ancak Taliban’ın bir türlü geriletilememesi, NATO bölgeden ayrıldıktan sonra bir iç savaş tehlikesini doğuruyor. Bunun farkında olan ABD de, “kendi çocuğu” Taliban’ı yok etmek misyonuyla girdiği Afganistan’dan, Taliban'la bir barış yaparak ayrılmaya çalışıyor. Bu da ABD’nin yıllarca savaşa mahkum ettiği Afgan halkını yeniden Taliban’ın kucağına atması anlamına geliyor.
Rasmussen Karzai’yi azarladı
NATO başkanı Anders Fogh Rasmussen, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’yü ülkesindeki yabancı askerlerin varlığına karşı yaptığı son açıklamalarınan dolayı azarladı. Önceki gün bir basın toplantısı düzenleyen Rasmussen, Karzai’nin, “Afganistan’da ABD liderliğindeki askerlerin varlığının, Afgan halkına son 10 yılda çok büyük acılar çektirdiği” görüşünü şiddetle reddetti. Aksine Afganistan’da “son 10 yılda önemli bir ilerleme” kaydettiklerini iddia eden Rasmusssen, “Afgan güvenlik güçlerinin planlandığı gibi 2014 sonunda tüm sorumluluğu alabileceğine güveniyorum” dedi.SOL.ORG

İŞÇİ GÜNLÜĞÜ