Baransu’nun bavulunun TERTİP için yetmediğini ve bu nedenle iki merkezde daha TERTİPÇİLERİN görev yaptığını belirtmiştim. Bu merkezlerd...
Baransu’nun bavulunun TERTİP için yetmediğini ve bu nedenle iki merkezde daha TERTİPÇİLERİN görev yaptığını belirtmiştim. Bu merkezlerden biri Eskişehir’di ve bunu yazmıştım. Bu Merkezlerden ikincisi ise GÖLCÜK DONANMA KOMUTANLIĞI İKK şubesiydi. Tertipçiler, Denizciler arasına sızmış işbirlikçileri marifetiyle, Gölcük donanma Komutanlığı’ndaki İstihbarata Karşı Koyma servisinin döşeme altında biriktirilmiş ve çöpe atılmak için poşetlenmiş olan malzemelerin içindeki çıkma bir Harddiskin içine üretilmiş ek dijital delilleri yerleştirmek ve daha sonra özel yetkili savcılara ihbar yaparak bulunmasını sağlamak işini başarı ile kotarmışlardı.
Bu suretle bir taşla iki kuş birden vurmuş olacaklardı. Vurulacak kuşlardan biri Baransu’nun Bavulu tek başına Balyoz davasını kotarmaya yetmiyordu. Biraz daha genişletilmesi ve aynı zamanda takviye edilmesi gerekiyordu. İşte bunu sağlayacaktı. İkincisi ise Denizcilere ve Donanma Komutanlığına “işte sizi tam kalbinizden bile vurabiliriz, çırpınışınız boşuna” biçiminde bir ültimatom verilmiş olacaktı. İstihbarata Karşı Koyma şubesi bu iş için biçilmiş kaftandı. Bir de “zula” gibi bir kurgulama ile sanki Balyoz iddialarını doğrulayan deliller buruda saklanıyormuş imajı veriliyordu.
GAZETELER ve TV'LER BU DURUMDAN SÖZ EDİYORDU
Gerçek hiç de böyle değildi. İKK’da görevli işbirlikçi bir görevli (astsubay mı, subay mı, sivil memur mu bilemediğimizden görevle demekle yetiniyoruz) Tertip merkezinin hazırladığı sahte belgeleri zamanı ve modası geçmiş bir çıkma harddiskin içine yükleyerek daha sonra klasik ihbar kurumunu çalıştırarak bu sonucun kolayca ortaya çıkmasına neden olmuştu.
Gazeteler, televizyonlar bu durumdan söz ediyordu. Gölcük Donanma Komutanlığı’nın İKK servisinde zuladan belgeler ve CD’ler fışkırmıştı. Arama sonucu içindeki bilgilerden emin olanlar Hard disklerin üzerinde hiç durmadan onların imajını Donanma Komutanlığı’ndaki askerlere bırakarak ama içinden çıkan CD’lerin imajını almayarak aramayı sonlandırmışlardı.
Fakat umdukları gibi çıkmadı. Ne kadar ustalaşsalar da salaklıkları sürüyordu. Bu kez Sahte verilerin depolandığı 5 Nolu Harddiskin içinden çıkan sahte dijital belgelerde zaman çelişkileri devam ediyordu. Örneğin "yasemin.ppt" isimli BİR POVER POİNT dosyasının içerisinde Temmuz 2008 ayına ait bir banka alındı belgesinin taranmış hali bulunmasına karşın, dosyanın en son değiştirilme tarihinin 20 Ağustos 2003 olarak göründüğü tespit edilmiştir. Aşağıda Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararında hiç söz etmediği, savunma avukatlarının bu konuda sorduğu soruları sessiz geçirdiği ve hala mahkumiyeti onama kararının içinde temel bir giz olarak saklı kaldığı bazı örnekler daha yer almaktadır.
Örnek 1: “Hrp.Ak.Plan Çalışma Grubu.doc” isimli belgeyi görünürde hazırlayan kişi Z. Erdim İNAL’dı. Ancak kendisi metadata bilgilerinden yola çıkarak belgenin hazırlandığı tarih olarak belirlenen 2003 yılında henüz Yüzbaşı olmasına rağmen, aşağıda da görüleceği üzere çok sonradan terfi edeceği Yarbay rütbesi belgenin altına imza bloğu olarak açılmıştır.
(Fotoğrafı büyültmek için tıklayınız.)
Örnek 2: “AKSAZ. doc” isimli belgeyi görünürde hazırlayan kişi F. Can YILDIRIM olmasına ve kendisi 2003 yılında henüz Yarbay olmasına rağmen, aşağıda da görüleceği üzere imza bloğunda Albay rütbesi yer almaktadır.
(Fotoğrafı büyültmek için tıklayınız.)
Örnek 3: Gölcük’ten çıkan 5 No’lu Harddiske kayıtlı “TARD.doc” adlı word dokümanı “TSK’DAN İLİŞİĞİ KESİLECEK VE/VEYA GÖREV YERİ DEĞİŞTİRİLECEK DZ.K.K.LIĞI PERSONEL LİSTESİ”ni içermektedir. Bu belgenin üst veri bilgilerine göre belge en son 30 Temmuz 2003’de kaydedilmiştir.(Fotoğrafı büyültmek için tıklayınız.)
TSK’dan ilişiği kesilecek ya da görev yeri değiştirilecek 36 kişinin listelendiği bu belgede 32. sıradaki personelin çalıştığı birlik olarak TCG ALANYA yazmaktadır. Oysaki 2003’de donanmada daha böyle bir gemi görevde bulunmamaktadır. İnşası Almanya’da Abeking & Rasmussen tarafından tamamlanan mayın avlama gemisi TCG Alanya 2005’de Türk donanmasına katılacaktır.
Hatta Anadolu Ajansı’nın 2 Şubat 2005 tarihli şu haberine bakın lütfen:
“Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Alman Mayın Avlama “Gemileri Konsorsiyumu arasında imzalanan sözleşme gereğince Almanya’da inşası tamamlanan TCG Alanya mayın avlama gemisine, Bremen’de düzenlenen törenle bayrak çekildi. (…) bAbeking & Rasmussen” tersanesinde düzenlenen törene, Savunma Sanayii Müsteşarı Murat Bayar da katıldı. (…) Murat Bayar’ın eşi Efnan Bayar da gemiye Alanya ismini verdi ve gemide şampanya patlatıldı.”
Geminin Almanya’dan Türkiye’ye getirilmesi ve de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na katılması ise 26 Temmuz 2005’de gerçekleşecektir.
Askeri Savcılık tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 5 kişiden oluşan bilirkişi heyetine inceleme yaptırılmış adli analiz neticesinde 3 ve 5 No’lu Harddiskler içinde yer alan dijital dokümanların büyük bir kısmının manipülatif – sahte olduğu tespit edilmiştir. Bu belgeler Bilirkişi Raporu’nda EK-B olarak listelenmiştir. 14.01.2011 tarihli Askeri Bilirkişi Raporu’nun 6. Sayfasının 2 ve 3. paragraflarında şu değerlendirmeler yapılmıştır:
“5 numaralı hard disk üzerinde mevcut, EK-B'de bulunan dosyalar haricindeki birçok MS Office dosyasında 5 numaralı hard diskin kullanıldığı bilgisayara ait olduğu değerlendirilen "00 09 6B 97 99 B6" adlı MAC adresine rastlanmıştır. Bu nedenle 5 numaralı hard diskin bağlı olduğu bilgisayardaki MS Office programının ürettiği dosyalara MAC adresi bilgisini kaydettiği sonucuna varılmıştır. EK-B'de bulunan ve kullanıcılarca kendileri tarafından oluşturulmadığı/kaydedilmediği ifade edilen dosyalarda ise MAC adresi bilgisinin olmadığı tespit edilmiştir.”
“Bilgisayarda kullanıcılar tarafından oluşturulan/açılan dosyalar "Recent Documents" adı altında kaydedilmektedir. EK-B'de listelenen dosyaların 5 numaralı hard diskin bağlı olduğu bilgisayarda açılıp açılmadığını tespit etmek üzere bilgisayarda 01 Mayıs 2008 tarihinden itibaren kayıtların tutulduğu görülen "Recent Documents" adlı dosya incelenmiş ve anılan dosyaların Recent Documents'da herhangi bir kaydına rastlanmamıştır.”
Bir başka ifade ile Askeri Bilirkişi Raporu’nda, iddia edilen Sahte Balyoz, Oraj ve Suga Planlarının da içinde olduğu tespit edilen 3 ve 5 No’lu Harddisklerin 28.07.2009 tarihinde Donanma Komutanlığı’nda bulunan bilgisayarın yenilenme işlemleri sırasında bilgisayar kasasından söküldüğü ve bu tarihten sonrada bir daha kullanılmadığı tespit edilmiştir. Söz konusu harddiskler içinde suç konusu olmayan askeri dokümanların dijital izlerine harddisklerin söküldüğü bilgisayarda rastlanırken, suç konusu oluşturan sahte eylem planlarına ilişkin izlere bilgisayarda rastlanılmaması bu planların karargâhta bulunan bu bilgisayarda hazırlanmadığını, harddisklere sonradan yüklendiğini göstermektedir. Zira suç konusu dokümanlar bu bilgisayarda hazırlanmış olsa yani 3 ve 5 No’lu Harddiskler karargâhtaki bilgisayara takılı iken yazılmış olsalar idi bu durumda takılı bulundukları bilgisayara bir iz bırakmaları gerekirdi. Askeri Bilirkişi Raporu’nda ayrıca suç konusu dijital dokümanların sahte olduğuna ilişkin şu tespitler yapılmıştır:
“Ancak, EK-B'de bulunan dosyaların oluşturulma tarihlerinin değiştirilme tarihlerinden sonra olduğu tespit edilmiştir. Tespit edilen bu bilgiler ışığında EK-B'de belirtilen dosyaların 5 numaralı hard diskte oluşturulmadığı/açılmadığı ve bu bilgisayara başka bir kaynaktan kopyalandığı kanaatine varılmıştır.”
“5 numaralı hard diskin "D" bölümünün 09 Nisan 2008 tarihinde formatlanmış olması ve EK-B'de bulunan dosyaların kurtarılmış veriler arasında bulunmaması nedeniyle anılan dosyaların 5 numaralı hard diske 09 Nisan 2008 tarihinden sonra kopyalandığı değerlendirilmektedir.”
3 ve 5 No’lu Harddiskler 28.07.2009 tarihinden sonra Donanma Komutanlığı’nda bir daha kullanılmamış ve içinde yer alan dosyalar silinmiş yani formatlanmıştır. Formatlanan bu harddisklerin içinden geri getirme programları ile ulaşılabilen dosyalar suç konusu ile ilgisi olmayan yasal belgelerden oluşmaktadır. Bu belgeler arasında sahte eylem planlarının olmaması bu dokümanların 28.07.2009 tarihinden sonra harddisklere eklendiğini ve karargâhta bulunan bilgisayarlarda yazılmadıklarını göstermektedir. 14.01.2011 tarihli Askeri Bilirkişi Raporu’nun devamında şu önemli tespitler de yer almaktadır:
“5 Numaralı Hard Diskin bağlı olduğu bilgisayara "ikk", "kemal" ve "Administrator" kullanıcıları ile oturum açılmış olmasına rağmen, EK-B listede bulunan dosyaların sahibi "BuiltinAdministrators" grubu görünmektedir. Sonuç olarak; EK-B'de tam listesi verilen dosya ve klasörlerin sistem saati değiştirilmiş, yönetici yetkisiyle oturum açılmış başka bir bilgisayardan 5 numaralı hard diske (haricen bağlanarak) kopyalanmış olabileceği değerlendirilmiştir.(…)
Diğer taraftan EK-B listede olmayan ve sahibi "ikk" kullanıcısı olan "yasemin.ppt" isimli dosyanın içerisinde Temmuz 2008 ayına ait bir banka alındı belgesinin taranmış hali bulunmasına rağmen, dosyanın değiştirilme tarihinin 20 Ağustos 2003 olarak göründüğü tespit edilmiştir. Söz konusu tarih uyumsuzluğu hakkında mantıklı bir açıklama yapılamamıştır.”
Bu tespitler yasal belgelerin, yasal kullanıcı adıyla, karargâhtaki bilgisayarda hazırlandığını; EK-B olarak listelenen sahte dokümanların büyük bir kısmının ise bilinmeyen bir kullanıcı (TERTİPÇİ) tarafından yaratıldığını ortaya koymaktadır.
Bir sonraki yazıda başkaca bilirkişi raporlarını da ele alacak ve özellikle Microsoft’tan alınan teknik bilgileri sizlerle paylaşacağız.
Av. Celal Ülgen
Odatv.com
Bu suretle bir taşla iki kuş birden vurmuş olacaklardı. Vurulacak kuşlardan biri Baransu’nun Bavulu tek başına Balyoz davasını kotarmaya yetmiyordu. Biraz daha genişletilmesi ve aynı zamanda takviye edilmesi gerekiyordu. İşte bunu sağlayacaktı. İkincisi ise Denizcilere ve Donanma Komutanlığına “işte sizi tam kalbinizden bile vurabiliriz, çırpınışınız boşuna” biçiminde bir ültimatom verilmiş olacaktı. İstihbarata Karşı Koyma şubesi bu iş için biçilmiş kaftandı. Bir de “zula” gibi bir kurgulama ile sanki Balyoz iddialarını doğrulayan deliller buruda saklanıyormuş imajı veriliyordu.
GAZETELER ve TV'LER BU DURUMDAN SÖZ EDİYORDU
Gerçek hiç de böyle değildi. İKK’da görevli işbirlikçi bir görevli (astsubay mı, subay mı, sivil memur mu bilemediğimizden görevle demekle yetiniyoruz) Tertip merkezinin hazırladığı sahte belgeleri zamanı ve modası geçmiş bir çıkma harddiskin içine yükleyerek daha sonra klasik ihbar kurumunu çalıştırarak bu sonucun kolayca ortaya çıkmasına neden olmuştu.
Gazeteler, televizyonlar bu durumdan söz ediyordu. Gölcük Donanma Komutanlığı’nın İKK servisinde zuladan belgeler ve CD’ler fışkırmıştı. Arama sonucu içindeki bilgilerden emin olanlar Hard disklerin üzerinde hiç durmadan onların imajını Donanma Komutanlığı’ndaki askerlere bırakarak ama içinden çıkan CD’lerin imajını almayarak aramayı sonlandırmışlardı.
Fakat umdukları gibi çıkmadı. Ne kadar ustalaşsalar da salaklıkları sürüyordu. Bu kez Sahte verilerin depolandığı 5 Nolu Harddiskin içinden çıkan sahte dijital belgelerde zaman çelişkileri devam ediyordu. Örneğin "yasemin.ppt" isimli BİR POVER POİNT dosyasının içerisinde Temmuz 2008 ayına ait bir banka alındı belgesinin taranmış hali bulunmasına karşın, dosyanın en son değiştirilme tarihinin 20 Ağustos 2003 olarak göründüğü tespit edilmiştir. Aşağıda Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararında hiç söz etmediği, savunma avukatlarının bu konuda sorduğu soruları sessiz geçirdiği ve hala mahkumiyeti onama kararının içinde temel bir giz olarak saklı kaldığı bazı örnekler daha yer almaktadır.
Örnek 1: “Hrp.Ak.Plan Çalışma Grubu.doc” isimli belgeyi görünürde hazırlayan kişi Z. Erdim İNAL’dı. Ancak kendisi metadata bilgilerinden yola çıkarak belgenin hazırlandığı tarih olarak belirlenen 2003 yılında henüz Yüzbaşı olmasına rağmen, aşağıda da görüleceği üzere çok sonradan terfi edeceği Yarbay rütbesi belgenin altına imza bloğu olarak açılmıştır.
(Fotoğrafı büyültmek için tıklayınız.)
Örnek 2: “AKSAZ. doc” isimli belgeyi görünürde hazırlayan kişi F. Can YILDIRIM olmasına ve kendisi 2003 yılında henüz Yarbay olmasına rağmen, aşağıda da görüleceği üzere imza bloğunda Albay rütbesi yer almaktadır.
(Fotoğrafı büyültmek için tıklayınız.)
Örnek 3: Gölcük’ten çıkan 5 No’lu Harddiske kayıtlı “TARD.doc” adlı word dokümanı “TSK’DAN İLİŞİĞİ KESİLECEK VE/VEYA GÖREV YERİ DEĞİŞTİRİLECEK DZ.K.K.LIĞI PERSONEL LİSTESİ”ni içermektedir. Bu belgenin üst veri bilgilerine göre belge en son 30 Temmuz 2003’de kaydedilmiştir.(Fotoğrafı büyültmek için tıklayınız.)
TSK’dan ilişiği kesilecek ya da görev yeri değiştirilecek 36 kişinin listelendiği bu belgede 32. sıradaki personelin çalıştığı birlik olarak TCG ALANYA yazmaktadır. Oysaki 2003’de donanmada daha böyle bir gemi görevde bulunmamaktadır. İnşası Almanya’da Abeking & Rasmussen tarafından tamamlanan mayın avlama gemisi TCG Alanya 2005’de Türk donanmasına katılacaktır.
Hatta Anadolu Ajansı’nın 2 Şubat 2005 tarihli şu haberine bakın lütfen:
“Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Alman Mayın Avlama “Gemileri Konsorsiyumu arasında imzalanan sözleşme gereğince Almanya’da inşası tamamlanan TCG Alanya mayın avlama gemisine, Bremen’de düzenlenen törenle bayrak çekildi. (…) bAbeking & Rasmussen” tersanesinde düzenlenen törene, Savunma Sanayii Müsteşarı Murat Bayar da katıldı. (…) Murat Bayar’ın eşi Efnan Bayar da gemiye Alanya ismini verdi ve gemide şampanya patlatıldı.”
Geminin Almanya’dan Türkiye’ye getirilmesi ve de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na katılması ise 26 Temmuz 2005’de gerçekleşecektir.
Askeri Savcılık tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 5 kişiden oluşan bilirkişi heyetine inceleme yaptırılmış adli analiz neticesinde 3 ve 5 No’lu Harddiskler içinde yer alan dijital dokümanların büyük bir kısmının manipülatif – sahte olduğu tespit edilmiştir. Bu belgeler Bilirkişi Raporu’nda EK-B olarak listelenmiştir. 14.01.2011 tarihli Askeri Bilirkişi Raporu’nun 6. Sayfasının 2 ve 3. paragraflarında şu değerlendirmeler yapılmıştır:
“5 numaralı hard disk üzerinde mevcut, EK-B'de bulunan dosyalar haricindeki birçok MS Office dosyasında 5 numaralı hard diskin kullanıldığı bilgisayara ait olduğu değerlendirilen "00 09 6B 97 99 B6" adlı MAC adresine rastlanmıştır. Bu nedenle 5 numaralı hard diskin bağlı olduğu bilgisayardaki MS Office programının ürettiği dosyalara MAC adresi bilgisini kaydettiği sonucuna varılmıştır. EK-B'de bulunan ve kullanıcılarca kendileri tarafından oluşturulmadığı/kaydedilmediği ifade edilen dosyalarda ise MAC adresi bilgisinin olmadığı tespit edilmiştir.”
“Bilgisayarda kullanıcılar tarafından oluşturulan/açılan dosyalar "Recent Documents" adı altında kaydedilmektedir. EK-B'de listelenen dosyaların 5 numaralı hard diskin bağlı olduğu bilgisayarda açılıp açılmadığını tespit etmek üzere bilgisayarda 01 Mayıs 2008 tarihinden itibaren kayıtların tutulduğu görülen "Recent Documents" adlı dosya incelenmiş ve anılan dosyaların Recent Documents'da herhangi bir kaydına rastlanmamıştır.”
Bir başka ifade ile Askeri Bilirkişi Raporu’nda, iddia edilen Sahte Balyoz, Oraj ve Suga Planlarının da içinde olduğu tespit edilen 3 ve 5 No’lu Harddisklerin 28.07.2009 tarihinde Donanma Komutanlığı’nda bulunan bilgisayarın yenilenme işlemleri sırasında bilgisayar kasasından söküldüğü ve bu tarihten sonrada bir daha kullanılmadığı tespit edilmiştir. Söz konusu harddiskler içinde suç konusu olmayan askeri dokümanların dijital izlerine harddisklerin söküldüğü bilgisayarda rastlanırken, suç konusu oluşturan sahte eylem planlarına ilişkin izlere bilgisayarda rastlanılmaması bu planların karargâhta bulunan bu bilgisayarda hazırlanmadığını, harddisklere sonradan yüklendiğini göstermektedir. Zira suç konusu dokümanlar bu bilgisayarda hazırlanmış olsa yani 3 ve 5 No’lu Harddiskler karargâhtaki bilgisayara takılı iken yazılmış olsalar idi bu durumda takılı bulundukları bilgisayara bir iz bırakmaları gerekirdi. Askeri Bilirkişi Raporu’nda ayrıca suç konusu dijital dokümanların sahte olduğuna ilişkin şu tespitler yapılmıştır:
“Ancak, EK-B'de bulunan dosyaların oluşturulma tarihlerinin değiştirilme tarihlerinden sonra olduğu tespit edilmiştir. Tespit edilen bu bilgiler ışığında EK-B'de belirtilen dosyaların 5 numaralı hard diskte oluşturulmadığı/açılmadığı ve bu bilgisayara başka bir kaynaktan kopyalandığı kanaatine varılmıştır.”
“5 numaralı hard diskin "D" bölümünün 09 Nisan 2008 tarihinde formatlanmış olması ve EK-B'de bulunan dosyaların kurtarılmış veriler arasında bulunmaması nedeniyle anılan dosyaların 5 numaralı hard diske 09 Nisan 2008 tarihinden sonra kopyalandığı değerlendirilmektedir.”
3 ve 5 No’lu Harddiskler 28.07.2009 tarihinden sonra Donanma Komutanlığı’nda bir daha kullanılmamış ve içinde yer alan dosyalar silinmiş yani formatlanmıştır. Formatlanan bu harddisklerin içinden geri getirme programları ile ulaşılabilen dosyalar suç konusu ile ilgisi olmayan yasal belgelerden oluşmaktadır. Bu belgeler arasında sahte eylem planlarının olmaması bu dokümanların 28.07.2009 tarihinden sonra harddisklere eklendiğini ve karargâhta bulunan bilgisayarlarda yazılmadıklarını göstermektedir. 14.01.2011 tarihli Askeri Bilirkişi Raporu’nun devamında şu önemli tespitler de yer almaktadır:
“5 Numaralı Hard Diskin bağlı olduğu bilgisayara "ikk", "kemal" ve "Administrator" kullanıcıları ile oturum açılmış olmasına rağmen, EK-B listede bulunan dosyaların sahibi "BuiltinAdministrators" grubu görünmektedir. Sonuç olarak; EK-B'de tam listesi verilen dosya ve klasörlerin sistem saati değiştirilmiş, yönetici yetkisiyle oturum açılmış başka bir bilgisayardan 5 numaralı hard diske (haricen bağlanarak) kopyalanmış olabileceği değerlendirilmiştir.(…)
Diğer taraftan EK-B listede olmayan ve sahibi "ikk" kullanıcısı olan "yasemin.ppt" isimli dosyanın içerisinde Temmuz 2008 ayına ait bir banka alındı belgesinin taranmış hali bulunmasına rağmen, dosyanın değiştirilme tarihinin 20 Ağustos 2003 olarak göründüğü tespit edilmiştir. Söz konusu tarih uyumsuzluğu hakkında mantıklı bir açıklama yapılamamıştır.”
Bu tespitler yasal belgelerin, yasal kullanıcı adıyla, karargâhtaki bilgisayarda hazırlandığını; EK-B olarak listelenen sahte dokümanların büyük bir kısmının ise bilinmeyen bir kullanıcı (TERTİPÇİ) tarafından yaratıldığını ortaya koymaktadır.
Bir sonraki yazıda başkaca bilirkişi raporlarını da ele alacak ve özellikle Microsoft’tan alınan teknik bilgileri sizlerle paylaşacağız.
Av. Celal Ülgen
Odatv.com
Hiç yorum yok