Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
HIDE_BLOG

SON EKLENENLER

latest

Mısır Kadın Hakları İhlalinde Birinci

Thomson Reuters Vakfı’nın araştırmasına göre, cinsel taciz, kadın sünneti ve şiddetteki artışla, Arap ayaklanmalarının ardından Mısır kad...

Thomson Reuters Vakfı’nın araştırmasına göre, cinsel taciz, kadın sünneti ve şiddetteki artışla, Arap ayaklanmalarının ardından Mısır kadınlar için yaşanacak en kötü Arap ülkesi haline geldi. Mısır’ı, Irak, Suudi Arabistan, Suriye ve Yemen takip ediyor.
336 toplumsak cinsiyet uzmanının vakfın online anketine verdiği cevaplara göre oluşturulan raporda, uzmanlar kadınların Arap ayaklanmalarının kazananı olması gerekirken, çatışma, istikrarsızlık, yerinden edilme ve İslamcı grupların artmasıyla kadınların “kaybeden” olduğunu söyledi.
Mısırlı köşe yazarı Mona Eltahawy “Araştırma sonuçlarının gösterdiği üzere, biz kadınların çifte devrim yapması gerekiyor; biri ülkelerimizi mahveden diktatörlere karşı, diğeri kadınların yaşamlarını mahveden zehirli kültür ve din karışımına karşı” diye konuştu.
Raporda kadın haklarının durumu altı kategoride incelendi: Kadına şiddet, üreme sağlığı hakları, aile içinde kadın, ekonomide kadın, toplumda kadın ve siyasette kadın.
Mısır 22 ülke arasında neredeyse tüm kategorilerde son sırada yer aldı.
Kadın sünneti, evlilikiçi tecavüzün tanınması, kadın ticareti, erkek şiddetinin toplumda gördüğü kabul, cinsel saldırılarda cezasızlık, cinsel saldırı mağdurlarının korunması, dini doktrinlerin radikal yorumlanması ve namus cinayetlerinin sıklığı kriterleriyle incelenen kadına şiddet kategorisinde en iyi durumda olan ülke Cezayir, en çok yaşandığı ülke Mısır ve ardından Irak.
Hamilelik ve iş güvencesi, ne zaman kaç çocuk yapacağına karar verme özgürlüğü, cinsel sağlık eğitimine erişim, doğum kontrolüne erişim, kürtaja erişim kriterlerine göre incelenen üreme sağlığı hakları konusunda en iyi durumda olan ülke Komor adaları, en kötü ülke Mısır, Lübnan ve Suriye.
Cinsiyet temelli miras kanunları, görücü usulü evlilik baskısı, boşanma hakkı, boşanma sonrası dışlanma gibi kriterlere göre incelenen ailede kadın kategorisinde en iyi durumda olan ülke Komor adaları, en kötü ülkeler ise Suriye, Irak, Suudi Arabistan ve Mısır.
İşyerinde cinsiyet ayrımcılığı, mülkiyet hakları, krediye erişim, mülkiyette dini gelenekler gibi kriterlere göre incelenen ekonomide kadın kategorisinde en iyi durumda ülke Komor adaları, en kötüsü Filistin, Suudi Arabistan, Suriye ve Mısır.
Eğitime erişim, erken evlilik baskısı, evde kadın-erkek arasında sorumluluk ve otorite paylaşımı, ekonomik bağımsızlık, kadının gelişimi için sivil ve devlet mekanizmaları, seyahat özgürlüğü, internet erişimi gibi kriterlerle incelenen toplumda kadın kategorisinde en iyi ülke Bahreyn, en kötü ülkeler Irak, Suriye, Sudan ve Yemen.
Kamuda seçilerek gelinen pozisyonlarda çalışma, kadına ayrımcılığı engelleyen yasaların varlığı, kadınların neyi yapıp yapamayacağına yönelik kültürel stereotipler, toplumsal cinsiyet eşitliği, hükümetin kadına ayrımcılığa yaklaşımı, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü gibi kriterlere göre incelenen siyasette kadın kategorisinde en iyi ülke Cibuti, en kötü ülkeler ise Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Yemen.

İŞÇİ GÜNLÜĞÜ