HIDE
GRID_STYLE
TRUE
SHOW_BLOG

'Et ve Balık Kurumu'nda işkence'ye dava

Amasya Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Eylül döneminde işlenen işkence suçuna ilişkin sürdürdüğü soruşturmayı tamamlayarak, o dönemde yüzbaşı...

Amasya Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Eylül döneminde işlenen işkence suçuna ilişkin sürdürdüğü soruşturmayı tamamlayarak, o dönemde yüzbaşı olarak görev yapan Atasoy Fıtoz ve Başçavuş Burhan Yöntem hakkında dava açtı. İddianamede, Amasya'nın Suluova ilçesinde bulunan Et ve Balık Kurumu'nun işkence merkezi olarak kullanıldığı bilgisi yer aldı.

12 Eylül Askeri Darbesi’nin hayatta kalan mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında dava açan, özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, “işkence ve kötü muamele suçlarına” ilişkin yapılan suç duyuruları ile ilgili olarak “yetkisizlik” kararı vermişti. Savcı Çetin, suç yeri itibariyle 47 ilin Başsavcılığına gönderdiği yetkisizlik kararında işkence ve kötü muamele iddialarıyla ilgili soruşturma açılmasını istemişti.

Et ve Balık Kurumunda işkence
Bu kapsamda Amasya’da yaşayan dört darbe mağdurunun, darbe döneminde işkence ve kötü muameleye maruz kaldıkları gerekçesiyle yaptıkları suç duyurusu üzerine Amasya Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında ifade veren müştekiler, Amasya İli Suluova İlçesinde bulunan Et Balık Kurumu’nun tutulduklarını ve kendilerine işkence yapıldığını iddia etti.

Orası işkence merkezi miydi
Müştekiler o dönemde kendilerine işkence yapan askerlerin Yüzbaşı Atasoy Fıtoz ve Astsubay Burhan Yöntem olduğunu ileri sürdü. Savcılık soruşturma kapsamında Genelkurmay Başkanlığı’na yazı yazarak, darbe döneminde “Suluova Et Balık Kurumu’nun” sorgulama merkezi olarak kullanıp kullanmadığını sordu. Savcılık ayrıca askerler Atasoy Fıtoz ve Burhan Yönetme’in görev yerleri hakkında da bilgi istedi. Genelkurmay Başkanlığı savcılığa gönderdiği yanıtta, Et ve Balık Kurumu’nun işkence merkezi olarak kullanıp kullanmadığı konusunda ellerinde bilgi ve belge bulunmadığını ifade ederken, söz konusu askerlerin görev yerleri hakkında da bilgi gönderdi.

Bodrum katını kullandık
Savcılık soruşturma kapsamında Atasoy Fıtoz ve Burhan Yöntem hakkında işkence suçunda iddianame hazırladı. Hazırlanan iddianamede, şüphelilerden Atasoy Fıtoz’un ulaşılmadığı gerekçesiyle hakkında yakalama kararı çıkartıldığı anlatıldı. İfadesi alınan şüpheli Burhan Yöntem de 1980 -1983 yılla arasında Amasya İli Suluova ilçesinde Et ve Balık Kurumu’nda Astsubay olarak görev yaptığını ifade ederek, “Bahsi geçen kurumda belirtilen tarihlerde yalnızca bodrum katı gözetim evi olarak kullanıldı. Bu nedenle burası sorgulama merkezi olarak kullanılmadı. Ben, belirtilen tarihlerde Et ve Balık Kurumunda gözetim evinde sorumlu astsubay olarak görev yaptım. Ancak işkence olayına dahil olmadım” dedi.

İşkence insanlığa karşı suçtur
İddianamede, işkence fiilinin siyasal, felsefi, ırki ve dini saiklerle sistemli bir şekilde işlendiği takdirde “insanlığa karşı suç” olarak görüldüğü bu nedenle zaman aşımı hükümlerinin işlemeyeceği kaydedilerek, şöyle denildi: “AHİM kararlarında bir devlet görevlisinin işkence veya kötü muamele içeren suçlarla suçlandığı durumlarda af veya zaman aşımından yararlandırılmaması gerektiğini açıkça dile getirilmektedir.”

İşkenceyi anlattılar
Hazırlanan iddianamede müştekilerin ifadelerine yer verildi. Müştekilerden Musa Koyunca 22 gün Et ve Balık Kurumunda gözaltında tutulduğunu ve burada çeşitli işkencelere maruz kaldığını anlatarak “Kafama araba lastiği geçirilip gözlerim kapalı şekilde yere düşürüldüm. Ayaklarıma bir çok kez jop ile vuruldu” dedi. Ali Soyal ise gözaltına alındıktan sonra Et ve Balık Kurumu’na götürüldüğünü ifade ederek, “Burada gözlerim bağlı şekilde kaba dayağa maruz kaldım” diye konuştu. Fazlı Kuru da 1982 anayasasına karşı bildiri dağıttığı gerekçesiyle gözaltına alındığı, elektrik işkencesine maruz kaldığını, gördüğü işkenceler nedeniyle sakat kaldığını ifade etti. MESUT BENLİ-RADİKAL

Hiç yorum yok