Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

SON EKLENENLER

latest

Kürtaj olmak isteyenlere cevap: ‘Yasaklandı’

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi’ne son dönemde gelen “Kürtaj yasaklandı” veya “Eş rızası gerekli” gibi nedenlerle yapılmadığına da...

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi’ne son dönemde gelen “Kürtaj yasaklandı” veya “Eş rızası gerekli” gibi nedenlerle yapılmadığına dair şikâyetler gelmeye başladı
İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi’ne son dönemde gelmeye başlayan şikayetler üzerine Milliyet Gazetesi İstanbul, Ankara, Bursa, Konya’nın da aralarında bulunduğu illerdeki devlet hastanelerini arayarak bir araştırma yaptı. Yasaya göre 10 haftaya kadar kürtaj yaptırılabilirken bu hastanelerde ya ‘kürtaj yasaklandı’ deniliyor ya da bekar kadınlardan dahi “eş izni” isteniyor.
‘Kürtaj yasaklandı’
Mevcut Kürtaj Yasası’nın gebeliğin sona erdirilmesi ile ilgili 5’inci maddesinde, “Gebeliğin onuncu haftası doluncaya kadar annenin sağlığı açısından tıbbi sakınca olmadığı takdirde istek üzerine rahim tahliye edilir…” ifadesi geçse de Ankara Atatürk Devlet Hastanesi ve İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hastanesi, “kürtaj yasaklandığı için, işlemin hastaneden kaldırıldığını” ifade etti.
Bursa Yenişehir Hastanesi’nin cevabı da “Kadının kendi isteğine göre yapmak yasak. Bebeğin veya annenin doğuma hazır ve uygun olmadığı anlaşırsa, kürtaj işlemi gerçekleştirilir. Yoksa 10. haftayı geçmemiş olsa bile alınmıyor” şeklinde oldu. Konya Akşehir Devlet Hastanesi ve Sinop Atatürk Devlet Hastanesi’nden de aynı cevap geldi: “Doktor uygun görürse yapar, kendi isteğiniz ile yaptıramıyorsunuz.”
Bekar kadınlardan da ‘eş rızası’ isteniyor
Kürtaj Yasası’nda yer alan “Rızaları alınacak kişiler evli iseler, eşin de rızası gerekir” şeklindeki ifadeye rağmen bazı hastaneler bekâr anne adayları için de “eş rızası” arandığını belirtti.
İstanbul’da Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi 11. haftaya kadar kürtaj yaptıklarını, ancak eş rızasının önemli olduğunu söyledi. Prosedür olarak eş kuralını koşul koyan bir diğer hastane de Kocaeli Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi oldu.
Yönetmelikte eş rızasına dair hiçbir madde olmamasına rağmen sorulduğunu belirten İstanbul Barosu Kadın hakları Merkezi’nden Avukat Bahar Ünlüer Öztürk, “2012 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın ortak hazırladığı Kürtaj Yasası tasarı değişikliği askıda kaldı. Ancak bu yasa kesinleşmiş gibi bazı devlet hastanelerinde kürtaj işlemi kaldırıldı, kaldırmayanların çoğu da eş rızası olmadan bu işlemi yapmıyor ki her hamile kadın evli olmak zorunda değildir” dedi.
Kürtaj için yasal olan sürenin 10 hafta olduğunu ve bu haftaya kadar eş rızası olmadan kişinin talebi halinde devlet hastanelerinde kürtaj işleminin yapılmasının mecburi olduğunu ifade eden Avukat Öztürk, “Rahim tahliyesi ve sterilizasyon hizmetlerinin yürütülmesi ve denetlenmesine ilişkin tüzükte gebeliğinin 10. haftası doluncaya kadar kadın kendi arzusu ile devlet hastanelerinde kürtaj işlemi yaptırabilir” dedi.
Sendika.Org

İŞÇİ GÜNLÜĞÜ