Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
SHOW_BLOG

TÜRGEV Adlı Garip Bir Hikaye...

17 Ara­lık yol­suz­luk ope­ras­yo­nuy­la gün­de­me ge­len Tür­ki­ye Genç­lik ve Eği­ti­me Hiz­met Vak­fı­’y­la (TÜR­GEV) il­gi­li id­di­...

17 Ara­lık yol­suz­luk ope­ras­yo­nuy­la gün­de­me ge­len Tür­ki­ye Genç­lik ve Eği­ti­me Hiz­met Vak­fı­’y­la (TÜR­GEV) il­gi­li id­di­alar müt­hiş… 5 bin li­ra ser­ma­yey­le ku­ru­lan va­kıf, AKP dö­ne­min­de şah­lan­dı.
Ver­gi kı­ya­ğı
HÜ­KÜ­MET, Baş­ba­ka­n’­ın oğ­lu Bi­lal Er­do­ğa­n’­ın yö­ne­ti­ci­si ol­du­ğu vak­fa, 2011 yı­lın­da ver­gi mu­afi­ye­ti ta­nı­dı. Bu ta­rih­ten iti­ba­ren, vak­fa ba­ğış ya­pan fir­ma­lar, dev­let iha­le­le­ri­ni al­ma­ya baş­la­dı…
Çark iş­li­yor
ÖY­LE ki, 200 mil­yon li­ra ba­ğış ya­pan­lar bi­le ol­du. Dev­let­ten iha­le al­ma­nın yo­lu­nun TÜR­GE­V’­den geç­ti­ği id­di­ala­rı gün­de­me gel­di. Ba­ğış­çı­la­rın al­dı­ğı iha­le­ler de bu­nu doğ­ru­lar ni­te­lik­te.
Bilal Erdoğan’ın yönettiği vakıfla ilgili yeni iddialar çıktı
TÜRGEV’in mal varlığındaki artış, Başbakan’ın ‘ustalık’ döneminde hızlandı. Başrolü, kamu ihalelerinde aslan payını alan firmalar oynadı
TÜRGEV, 5 bin lira sermayeyle kuruldu. Vakfın bahtı, Başbakan Erdoğan’ın kendisi için ‘ustalık dönemi’ ilan ettiği 2011 seçimlerinden sonra değişti. Vakfa yapılan bağışlar için 26 Ağustos 2011’de vergi muafiyeti tanındı. Bu adımdan sonra TÜRGEV’in mal varlığı hızla artmaya başladı. Bu dönemde önce belediyelerin devreye girdiği ve yaptırdıkları tesisleri vakfa devrettikleri iddiası gündeme geldi.
12 kız yurdu açtı
TÜRGEV, bu yolla 8’i İstanbul’da, diğerleri Bursa, Artvin, Konya ve Şanlıurfa’da olmak üzere 12 kız yurdu açtı. TÜRGEV’in, İstanbul’da İbn-i Haldun adıyla bir üniversite kurmasına izin veren yasa tasarısı da, AKP iktidarı tarafından Meclis’e sevk edildi. Tasarıda üniversitenin eğitim, iletişim, insan ve toplum bilimleri, hukuk ve siyasal bilgiler alanında eğitim vereceği belirtildi.
Müteahhitlerle güçlendi
Vakfın 2011-2013 yılları arasındaki ana sponsorlarının ise Çevre Bakanlığı ve belediyelerin verdiği inşaat izinleriyle büyüyen müteahhitler ile kamu ihalelerinden büyük pay alan firmalar olduğu öne sürüldü. İddialara göre bu dönemde TÜRGEV’e, Taşyapı firması 1.5 milyon, Kalyon İnşaat 500 bin, Cengiz İnşaat bir milyon, Mapa İnşaat 6 milyon, Sinpaş GYO 5.5 milyon, Ali Ağaoğlu 100 bin, Mehmet Ali Aydınlar 500 bin, İspa İnşaat 750 bin, Altınok Kadıoğlu AŞ 600 bin, Turgut İhşaat 150 bin, OBP İletişim ve Medya Hizmetleri 200 bin, İlbak Yapı ve Medya Hizmetleri 375 bin, BBM Büyük Baskı Merkezi Matbaa 600 bin, PC İletişim ve Medya Hizmetleri 600 bin, 3. Mecra Reklam ve Turizm AŞ 1 milyon 600 bin, ASL İnşaat bir milyon, Öz Koçaklar İnşaat 200 bin, Haluk Ahmet Aksüs 200 bin ve Özel Arnavutköy Hastanesi 300 bin lira bağışladı. En yüklü bağışı ise 200 milyon lirayla yurtdışı bağlantılı Royal Protocol firması yaptı.
Kalyon-Cengiz ön planda
Bu firmalardan Kalyon ve Cengiz İnşaat, bu dönemde kamudan aralarında İstanbul’a yapılacak 3. Havalimanı’nın da olduğu milyarlarca dolarlık ihale aldı. Özellikle Cengiz İnşaat, özelleştirme ihalelerinden aldığı kamu kuruluşu ve elektrik dağıtım hatlarıyla da adını duyurdu. Ali Ağaoğlu’nun sahibi olduğu Akdeniz İnşaat ile SİNPAŞ ise lüks konut yapımında TOKİ ile en fazla işbirliği yapan firmaların başında yer aldı. Akdeniz İnşaat’ın bu dönemde aldığı ihalelerin toplamının 4.5 milyar lirayı aştığı öne sürüldü. Kamuoyu şimdi, bu şirketlerden yaptıkları bağışlara ve bu bağışın miktarına ilişkin açıklama yapmalarını bekliyor.
Erdoğan’ın oğlu, kızı, eniştesi dünürü maaile vakıfta buluştu
Açık adı Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı olan TÜRGEV’i, Başbakan’ın küçük oğlu Bilal Erdoğan, kızı Esra Albayrak, damadı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak, dünürü Orhan Uzuner’in eşi Reyhan Uzuner, eniştesi Ziya İlgen ve kızı Esra Albayrak’ın eltisi Şule Albayrak kurdu. Genel kurul üyeleri arasında, Başbakan’a yakınlığıyla tanınan işadamı Remzi Gür’ün kızı Yasemin Solmaz, Tarım Bakanı Mehdi Eker’in kızı Zeynep Feyza Ayhan, AKP İstanbul milletvekili Bülent Turan, AKP’li belediye başkanları Hasan Can (Ümraniye), Mevlüt Uysal (Başakşehir) ve Mustafa Demir (Fatih) de yer aldı.
200 milyon liralık dev bağışa ilişkin sorular cevapsız kaldı
Genel merkezi İstanbul Aksaray’daki Vakıfbank Şubesi’nin üst katında bulunan ve AKP Fatih İlçe Başkanlığı’na komşu olan TÜRGEV’e, 200 milyon lirayla tek kalemde en yüklü bağışı Royal Protocol adlı firmanın yaptığını Kemal Kılıçdaroğlu açıkladı. CHP lideri, bu paranın Vakıfbank’taki bir hesaba yatırıldığını da belirtti. Bu kaynağın, kara para olup olmadığı, bankanın bu konuda MASAK’a başvurup başvurmadığı gibi sorular cevapsız kaldı. Royal Protocol’ün, terörü finanse etmekle suçlandığı için bir dönem Türkiye’deki mal varlığı dondurulan Yasin El Kadı’ya ait olup olmadığına ilişkin iddia da araştırılmadı.
Bilal Erdoğan’ın hiçbir şeyden haberi yokmuş
Yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alınacak isimler arasında olduğu iddia edilen Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın 5 Şubat’ta savcılığa verdiği ifadenin ayrıntıları belli oldu. Taraf gazetesinin haberine göre, üç savcı tarafından gizlice sorguya giden Erdoğan’ın ifadesinin, yöneticisi olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitim Hizmet Vakfı’yla (TÜRGEV) ilgili suçlamalar doğrultusunda geliştiği belirtildi. Erdoğan, telefon görüşmelerinin üçüncü kişiler arasında geçtiğini iddia etti.
Neler soruldu?
Erdoğan’a, Sabah Atv satışıyla ilgili toplanan paraları takip ettiği iddiaları da dahil bütün suçlamalar ve telefon görüşmeleri de soruldu. Erdoğan, adının geçtiği telefon görüşmelerinin aile ve arkadaşlarıyla ilişkileri nedeniyle yapmış olduğu görüşmeler olduğunu ve suç unsuru taşımadığını söyledi.

Hiç yorum yok