Başbakan’ın 7 bin dediği dinleme sayısı 50 katı çıktı Bilişim Uzmanı Tacidar Seyhan, “Bir önceki yıla göre dinlenenlerin sayısı 200 bi...
Başbakan’ın 7 bin dediği dinleme sayısı 50 katı çıktı
Bilişim Uzmanı Tacidar Seyhan, “Bir önceki yıla göre dinlenenlerin sayısı 200 bin arttı. Vekil olduğum dönemde beni de dinlemişler, 4 ay önce öğrendim” dedi
TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu eski Üyesi, 23. Dönem CHP Milletvekili Bilişim Uzmanı Tacidar Seyhan, “Milletvekili olduğum dönemde beni de dinlediklerini 4 ay önce tarafıma gönderilen savcılık yazısından öğrendim. Milletvekili olduğum dönemde dinlendiğimi söyleyince, ilgili makamların ‘o zaman milletvekili olduğunuzu bilmiyorduk’ dediler. Benim başıma gelenlerin benzeri şu anda çok sayıda milletvekili, bürokrat ve gazeteci için de geçerlidir” dedi.
Geçen yıl mahkeme kararıyla tam 375 bin kişinin telefonlarının dinlendiğini öne süren bunu “kesin bilgi” olarak niteleyen Seyhan, “Bir önceki yıla göre dinlenenlerin sayısında 200 bin civarında artış olduğunu” kaydetti.
‘Şikayet hakkı yok’
TBMM’de görev yaptığı dönemde yasadışı dinlemelere karşı soru önergeleri verdiğini, Başbakan’ın bu önergelere verdiği cevapta ‘yasadışı dinlemelerin bulunmadığını belirttiğini’ kaydeden Seyhan, “Tüm uyarılara rağmen, önlem almayan, hatta dinleme olduğunu kabul etmeyen Başbakan’ın, şimdi dinlendiği için şikayet etmeye de hakkının olmadığını” söyledi. Birkaç kişi adına alınan dinleme kayıtlarının altına yapılan eklemelerle sayının artırıldığına dikkat çeken Bilişim Uzmanı Seyhan, “Denetim yapılmadığı için dinlemelerde de keyfilik yaşandığını” öne sürdü. Bazı yerlerde mahkemeden “bölgesel” dinleme kararı alındığını, bu kapsamda o yörede bulunan herkesin telefonlarının dinlemeye alındığını ifade eden Seyhan, bazı telefonlarla ilgili de telefon IMEI numarası ya da soyadı bile yazılmadan sadece terör örgütünün adı belirtip yanına isim yazıldığını kaydetti.
Hakimler çekiniyor
SÖZCÜ’nün görüştüğü iki hakim ise telefon dinleme taleplerinin genelde yerine getirildiğini belirtiler. Bir hakim bunun gerekçesini şöyle açıkladı: “Dinleme talepleri genelde örgütler ve çetelerle ilgili geliyor. Sözlü olarak, örgütün siyasi cinayetler işleyeceği anlatılıyor. Böyle bir durumda dinleme kararı vermemeniz halinde, gerçekten bir cinayet işlendiğinde, hakimden dinleme istenmesine rağmen verilmediği için suçlanacağımızı biliyoruz. O yüzden sıkıntıya girmemek için telepleri yerine getiriyoruz. Ancak, bir kişi için dinleme kararı veriyorsanız, bunun altına başka isimler de eklendiğini biz de duyuyoruz. Bu durum, denetimsizlikten, bugüne kadar kimseye hesap sorulmamasından kaynaklanıyor.”