Tüm gözler Ankara başta olmak üzere birçok ilde seçim sonuçlarını belirleyecek YSK’da. Başbakan Erdoğan seçimlerden bir hafta önce YSK i...
Tüm gözler Ankara başta olmak üzere birçok ilde seçim sonuçlarını belirleyecek YSK’da. Başbakan Erdoğan seçimlerden bir hafta önce YSK için, “Oradaki koalisyonların ne olduğunu da biliyoruz. Bu seçimlere gölge düşürmeye kimsenin hakkı yok" derken, AKP yöneticileri ve yandaş medya sık sık “paralel yapının” YSK’da manipülasyon yapacağını öne sürmüştü.
Bilindiği gibi YSK 7 asıl ve 4 yedek üyeden oluşuyor. Üyelerin 6’sı Yargıtay, 5’i de Danıştay Genel Kurulları tarafından kendi üyeleri arasından gizli oyla seçiliyor. Seçilen 11 üye de yine kendi arasında gizli oyla başkan ve başkanvekilini belirliyor.
Peki iktidarın boy hedefi yaptığı, seçimlerden önce uyardığı YSK’da kim kimdir, ona bakalım.
Yargıtay kontenjanından seçilen üyeler şunlar:
Başkan Sadi Güven: 1955 Balıkesir Dursunbey doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Mesleğe İstanbul hâkim adayı olarak başladı. Sırasıyla Narman, İslahiye Sorgu Hâkimliği, İslahiye, Malkara, Fethiye, Ankara Hâkimliği, Ankara Ticaret Mahkemesi Başkanlığı ve Adalet bakanlığı Müsteşar yardımcılığı görevlerinde bulundu. 13 Temmuz 2008’de, yani 2010 Anayasa referandumundan önce Yargıtay üyeliğine seçildi. Halen Yargıtay 17’inci Hukuk Dairesi üyesi. 2013 yılında YSK’ya seçildi.
Üye Muharrem Coşkun: 1949 Akdağmadeni doğumlu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Mesleğe Ankara hâkim adayı olarak başladı. Mutki, Divriği Cumhuriyet Savcı Yardımcılığı, Adalet Müfettişliği, Ankara Cumhuriyet Savcılığı ve Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı görevlerinde bulundu. 25 Temmuz 2005’te Yargıtay üyeliğine seçildi. Halen Yargıtay 2’inci Ceza Dairesi üyesi. 2010 yılında YSK’ya seçildi.
Üye Mehmet Kürtül: 1956 Osmaniye doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Mesleğe Osmaniye hâkim adayı olarak başladı. Varto, Çüngüş, Keles Cumhuriyet Savcılığı, Adalet Müfettişliği, Adalet Başmüfettişliği ve Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 25 Temmuz 2005’te Yargıtay üyeliğine seçildi. Halen 16. Hukuk Dairesi üyesi. YSK üyeliğine de 2010’da seçildi.
Üye Ali Kaya: 1967 Gaziantep doğumlu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Gaziantep hâkim adayı olarak mesleğe başladı. Rize-Ardeşen, Van-Çaldıran, Hatay-Altınözü Hâkimliği, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Tetkik Hâkimliği ile Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. 24 Şubat 2011’de Yargıtay üyeliğine seçildi. Halen Yargıtay 4’üncü Hukuk Dairesi Üyesi. YSK’ya da 2013 yılında seçildi.
Üye İbrahim Zengin: 1968 Yalvaç doğumlu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Mesleğe Konya hâkim adayı olarak başladı. Malatya, Kozluk Cumhuriyet Savcılığı, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Tetkik Hâkimliği ve Ankara Cumhuriyet Savcılığı görevlerinde bulundu. 24 Şubat 2011 de Yargıtay üyeliğine seçildi. Halen Yargıtay 14’üncü Ceza Dairesi ve Yargıtay Yayın Kurulu üyesi. YSK’ya da 2013’te seçildi.
Üye Hakkı Manav: 1949 Afyon/Sandıklı doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Göreve Sandıklı hâkim adayı olarak başladı. Viranşehir, Buldan Cumhuriyet Savcılığı, Adalet Müfettişliği ve Adalet Başmüfettişliği görevlerinde bulundu. 16 Mart 2003’te Yargıtay Üyeliğine seçildi. Halen Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi Üyesi. YSK’ya da 2013’te seçildi.
YSK’da Danıştay’dan ise şu 5 üye var:
Turan Karakaya, Ünal Demirci, İlhan Hanağası, Zeki Yiğit ve Nilgün İpek.
Başkanvekili olan Turan Karakaya, 1954 Ankara doğumlu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Göreve 1977’de Danıştay Yardımcısı olarak göreve başladı. Ankara İdare Mahkemesi Üyeliği ve Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1997’de Danıştay Savcısı, 2004’te Danıştay Üyesi, 2008’de Uyuşmazlık Mahkemesi Hukuk Bölümü asil üyesi oldu. 2010’da YSK üyeliğine, 2011’de de YSK Başkanvekilliğine seçildi.
Danıştay kontenjanından YSK’ya seçilen Karakaya ve Nilgün İpek dışındaki diğer isimler 2013 yılında YSK üyesi oldu.
YSK’ya 2010-2013 yıllarında seçilmiş olsalar da özellikle Yargıtay kökenlilere bakıldığında sadece iki ismin 2010 Anayasa referandumundan sonra seçildiği görülüyor.
ANKARA AKIBETİNİ BELİRLEYECEK
Durum bu iken Başbakan Erdoğan’ın sadece bu seçimde değil, 2011 genel seçimleri öncesinde de YSK’yı hedef aldığını görüyoruz. O günlerde YSK’nın 7’si BDP’li 12 bağımsız adayı önce veto etmesi, ardından vetosunu kaldırması üzerine, seçimlerden sonra YSK konusunda çalışma yapılacağını açıkladı.
Erdoğan, 30 Mart yerel seçim kampanyası sırasında da CHP’nin Sarıyer başvurusuyla ilgili kararı üzerine YSK’ya şöyle seslendi:
“Sen geçen seçimlerde Uşak'ta farklı partiyi yine böyle üç-beş dakika geç kaldıkları için seçime sokmadın. Şimdi bunu nasıl yapıyorsun? Diyorum ki, bakın sizler yargının içinden gelen insanlarsınız. Adil davranacaksınız adil. Davranmadığınız sürece bu halk ve tarih hiçbir zaman sizleri affetmez. Oradaki koalisyonların ne olduğunu da biliyoruz. Bu koalisyonların ne olduğunu da biliyoruz ve bu seçimlere gölge düşürmeye kimsenin hakkı yok."
Başbakan Erdoğan’ın seçim öncesi YSK’ya tepkisinin ikinci sebebi ise AKP reklâmını yasaklaması oldu. Erdoğan, "Biz de onu yasaklarız. Yasağa yasak getiririz” dedi.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu da açıktan YSK’yı hedef alıp, şunları söyledi:
“Seçim güvenliğinden endişe ediyoruz. Biz endişe ediyoruz YSK’dan. YSK’nın seçime hile karıştıracağından endişe ediyoruz AK Parti olarak. Bunu her yerde de dile getiriyoruz. Bakın AK Parti’nin bir reklâmı yayınlandı biliyorsunuz değil mi? YSK’nın aldığı karar keyfi bir karardır. YSK Başkanı’nın ideolojik yaklaşımıdır. Sabahleyin bir toplantı yapıyorlar, alelacele reklam çıktığı andan itibaren ertesi sabah yine olağan toplantıları var. Gece olağanüstü toplantıya çağırıyorlar. Gece, neden? Reklam durdurulsun diye.”
YSK’da ne tür “koalisyonlar” olduğunu, “paraleller” bulunup bulanmadığını, Başkanın “idolojisini” bilmiyoruz, ama AKP’nin YSK ile bir meselesi olduğu açık.
Dolayısıyla şimdiden özellikle Ankara’daki seçim sonuçlarıyla ilgili kararın, hem YSK’nın akıbetini, hem de AKP’nin YSK politikalarını belirleyeceğini öngörebiliriz.
Silivri, Hasdal, Hadımköy, Maltepe, Sincan, Mamak ve Şirinyer’e kucak dolusu sevgiler
Müyesser Yıldız
Odatv.com