HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Okumuş İnsan Halkın Yanındadır: ‘İstanbul’un mahallelerine üniversiteler kurduk’

İstanbul’da bu sene de üniversiteliler ve gönüllüler yoksul mahallelere ‘üniversite’ kuruyor. 1 ay boyunca Halkevleri Yaz Okulları’nd...


İstanbul’da bu sene de üniversiteliler ve gönüllüler yoksul mahallelere ‘üniversite’ kuruyor. 1 ay boyunca Halkevleri Yaz Okulları’nda gönüllüler atölye çalışmalarından, ders destek çalışmalarına ve kreş gruplarına kadar çocuklarla yan yana birlikte eğleniyor, birlikte öğreniyor  Okumuş İnsan Halkın Yanındadır diyor.
Okumuş İnsan Halkın Yanındadır kampanyası 7 yıl önce Öğrenci Kolektifleri ve Halkevleri’nin birlikte el ele vererek başlattığı bir kampanya. Bu kampanya kapsamında Türkiye’nin dört bir yanında yaz aylarında üniversiteliler yoksul mahallelere giderek 1 ay boyunca üniversitelerini Halkevleri’nin kapılarını açtığı mahallelere taşıyor. Politeknik de halkın mühendisleri, mimarları olarak eğlenceli bilim derslerinin içeriğini hazırlıyor. Yaz Okulu çalışmalarına katılıyor.
Bilgi ve birikimini halk yararına kullanan üniversiteliler; başka bir eğitim ve yaşam mümkün diyor! Parasız, ezberci değil katılımcı, bireyci ve rekabet temelli değil paylaşımcı bir eğitim anlayışıyla 7 yıldır Türkiye’de pek çok mahalleye kucak açan kampanya, her sene daha da büyüyor, önüne daha büyük hedefler koyuyor. Kampanyanın İstanbul ayağında Kolektif Basın Merkezi’nin derlediği bilgileri paylaşıyoruz.  Kampanya hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak isteyenler  Halkevleri sayfasından yararlanabilir. işte fotoğraflar ve dolu dolu içeriğiyle Okumuş İnsan Halkın Yanındadır kampanyası:
Beşiktaş
Okumuş İnsan Halkın Yanındadır kampanyasıyla geçen sene forumun yapıldığı Abbasağa Parkı’nda tanışan Beşiktaş da yaz okuluna geçen yıl da olduğu gibi ilgi ve gönüllü desteği artarak devam ediyor. Doğanın, talan edilmek istenen parkların tam da içinde Barış Parkı’nda gerçekleştirilen kampanya kapsamındaki dersler ile 20′den fazla çocuk eğlenerek öğreniyor. Okul ve sanat derslerinin yanı sıra çocuk oyunları da oynanıyor, çocuklar kendi masallarını hazırlıyor.
abbasaga4
abbasaga3
abbasaga2
abbasaga1
abbasaga
Sarıgazi
Sarıgazi’de de ikinci kez gerçekleşen yaz okulları, ilk haftasını geride bıraktı. Sarıgazi öğrencileriyle Evrim, Yaratıcı İşler, Çocuk Hakları, Çocuk Korosu, Eğlenceli Matematik, Satranç, Felsefe Treni, Tiyatro gibi dersler işleyen üniversiteliler kendi bildikleri çocuk oyunlarını da çocuklara öğreterek beraber oynuyor, beraber kitap okuyor.
sarigazi
Kreş sınıfı da var
Derslere gelen 7 yaşının altındaki miniklere çocuk gelişimi için oyun saati ve yaratıcılık sağlayacak atölyeler gerçekleştiren üniversiteliler mahalleyi de unutmadı. .
Daha önce Ümraniye’de gerçekleştirilen kampanya ile birlikte çocuklar için park yapılmış, her sene bozulan park ise her Okumuş İnsan kampanyası zamanı tekrar inşa edilmişti. Sarıgazi Halkevi’nde dersler veren üniversiteliler de geleneği devam ettiriyor. Spor alanı olmadığından yolu şeritlerle kesip çocuklara oyun alanı oluşturan üniversiteliler başka projeler için de kolları sıvamış durumda.
sarigazi3
sarigazi2
sarigazi1
Okmeydanı
Okumuş İnsan Halkın Yanındadır kampanya 7 sene önce başladığı ilk yazdan beri Okmeydanı’nda dersler veren üniversiteliler, bir kez daha Okmeydanı yolunu tuttu. İlkokul çağındaki çocuklarla fotoğrafçılık dersi gibi çocukların ilk kez kamera tutup fotoğraflarını çektiği derslerde buluşan üniversiteliler; eğlenceli matematik, satranç, yaratıcı drama, resim, koro, ingilizce, eğlenceli bilim, toplumsal cinsiyet, halkoyunları gibi dersler gerçekleştirdi. Ayrıca spor dersinde masa tenisi ve badminton öğrenerek oynandı, ritim dersinde ise ritim tutmayı öğrenen çocuklar kendi müzik aletlerini yapacakYaratıcı yazarlık dersinde hikaye kahramanlarının kendileri olduğu hikayeler yazan çocuklar her yıl olduğu gibi bu yıl da yaz okulunu kendi ürettiklerini sergileyecekleri bir şenlikle bitirecekler.
okmeydani1
İlkokul ve ortaokul olmak üzere iki yaş grubuna ayrılmış olan çocuklardan, ortaokul öğrencileriyle aynı derslerin yanı sıra bir de Felsefe Atölyesi gerçekleştiriliyor. Bu dersteise her şey tiyatro yardımı ile anlatılıyor. İlk haftalarında ilkel komünal toplumları tiyatro ile anlatılırken bir sonraki hafta için Köleci ve Spartaküs dönemi de aynı teknikle anlatılmaya hazırlanıyor.
okmeydani4
Politeknik üyesi mimar ve mühendislerin katıldığı eğlenceli bilim atölyesi
okmeydani3
okmeydani2
okmeydani

Bahçelievler
Okumuş İnsan Halkın Yanındadır kampanyası ile yoksul mahallelere üniversiteler inşa eden Öğrenci Kolektifleri ve Halkevleri bu yaz da Bahçelievler’de derslere başladık” diyor Bahçelievler’deki üniversiteliler ve gönüllüler neler yaptıklarını anlatmaya başlarken.
bahcelievler
Derslere katılanlar için “küçük arkadaşlarımız” diyen gönüllüler, çocuklar için kendilerini daha iyi ifade etmelerini sağlayacakları ve yaratıcılıklarını geliştirecekleri dersleri de ön planda tutmuş. Tiyatro, Resim, Yaratıcı İşler, Felsefe Treni gibi derslerin yanı sıra Eğlenceli Bilim, İnsanlık Tarihi gibi derslerle de eğitici ve öğretici derslerle çocukların bilime ulaşması sağlanıyor.
Ayrıca çocukların sanatsal faaliyet gösterebilecekleri koro ve halk oyunları dersleriyle de yeteneklerini keşfetmelerini sağlanıyor. Sağlık taramasının yapıldığı ve sağlıklı yaşam için temel bilgilerin verildiği sağlık dersi de ihmal edilmiyor. Okumuş İnsan Halkın Yanındadır kampanyası gönüllülerinden biri yaptıklarını “Ezberci, baskıcı, paralı eğitime karşı sanatsal, bilimsel ve yaratıcı çalışmalar üretiyoruz”diye özetliyor.
bahcelievler1
bahcelievler2
Gazi Mahallesi
Gazi Halkevi’nde gerçekleşen, daha önce 100 üzeri çocukla derslerini sürdüren Gazi gönüllüleri, yine 100′e yakın çocuk ile kampanyanın bir haftasını tamamladı.
gazi1
İlk hafta çocukların kaynaşması için bolca tanışma etkinliği düzenlediklerini anlatan gönüllüler, çocuk hakları dersleriyle de tanışma etkinliğine devam ettiklerini dile getirdi.Eğlenceli Matematik dersinden İngilizce’ye kadar okul derslerinin daha katılımcı ve paylaşarak öğretildiği kampanya da çocukların hayal güçlerini geliştirmeleri için Yaratıcı İşler ve Ritim dersleri birlikte kollarını sıvayarak çocukların kendi enstrümanlarını yapmasını sağlayacak.
Kilden heykeller ve atık kağıt kutusu yapan çocuklar, üniversiteliler ile maç yapmayı da ihmal etmiyor. Her ders arasında top oynayan gönüllüler ve çocuklar, parka gidip doyasıya eğleniyor.
gazi2
gazi
Sarıyer
Sarıyer’de Dağevleri ve Tarabyaüstü olmak üzere 2 mahallede düzenlenenen yazokulu çalışmaları başladı. Dağevleri 2 Temmuz Yaşam Evi’nde 18 Haziran’da yapılan tanışma etkinliğiyle veliler, çocuklar ve gönüllü eğitimciler bir araya geldi. Etkinlikte öncelikle yaz okulunun neyi hedeflediği ve nasıl bir program izleneceği üzerine konuşuldu. Ardından yaz okulu ile ilgili kısa bir film izlendi. Daha sonra gönüllü eğitimcilerle çocuklar tanıştı ve gruplar halinde tanışma etkinliklerine geçildi.
sariyer1
İlk etkinlik eğlenceli bilimdi. Çocuklar üflemeden balon şişirmeyi öğrendi. Ardından müzik dersi yapıldı. Her yaştan çocuğun keyif alarak katıldığı ses açma egzersizleri yapıldı. İkinci bir grupsa basketbol oynayarak tanışma etkinliğini tamamladı. Birinci haftasını dolduran yaz okulu 60′ın üzerinde çocukla devam ediyor.
Tarabyaüstü Halkevi’nde öğrenciler ve velilerin katılımıyla yaz okulu tanışma toplantısı düzenlendi. 16 Haziran’da düzenlenen toplantının ardından çocuklarla birlikte eğlenceli bilim deneyi yapıldı.
Eğlenceli bilim, karikatür, halk oyunu, resim, koro, basketbol, İngilizce, eğlenceli matematik ve yaratıcı işler derslerinin işlendiği atölyeler devam ediyor.
tarabyaustu1
tarabyaustu
sariyer6
sariyer5
sariyer4
sariyer3
sariyer2
sariyer
Sendika.Org, Halkevleri.org.tr, Kolektifler.net

Business News