Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Yukarı Bahçeler Mahallesi Engiz bölgesinde Altıntepe Madencilik şirketi siyanürün kullanılacağı altın madeni çıkarma çalışmalarına karşı halkın direnişi sürüyor. Kadınların en önde yer aldığı direnişte 7 Eylül’de Fatsalılar şirketin teller ve bariyerlerle çevirdiği alana yürüdü. Ordu’nun yerel haber kanalı Mir Kuzey TV’de yayımlanan aşağıdaki video Fatsalıların direnişini, devletin kolluk güçlerinin ise şirketin Fatsalıların yüzyıllardır üzerinde yaşadığı topraklar ve doğa üzerinde “özel mülkiyet” hakkını halka karşı nasıl savunduğunu gözler önüne seriyor
Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Yukarı Bahçeler Mahallesi Engiz bölgesinde halk Altıntepe Madencilik şirketinin siyanürün de kullanılacağı maden çalışmalarına karşı direnişi sürdürüyor.
Fatsalı kadınlar eylemin en önünde. Jandarma Komutanı ise kadınlara basın açıklaması yapın gidin derken uyarısını yapıyor: ‘Özel mülkiyete giremezsiniz’!
‘Bugün burda ölümse ölem külümse külem…’
Kadınlar maden şirketinin yüzyıllardır yaşadıkları bölgede yarattığı yıkıma ‘Böyle bir kanun mu var?’ haykırışları ile karşı çıkarken bir kadın kendilerini engellemek için dizilen jandarmanın üzerine yürüyor:
Jandarma “Bizi zor durumda bırakıyorsunuz” diyerek halkı geri döndürmeye çalışsa da kadınların başı çektiği kalabalık şirket sahasına giriyor. Jandarma komutanı bu defa robocoplarını devreye sokuyor.
Ne olmuştu?
Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Yukarı Bahçeler Mahallesi Engiz bölgesinde Altıntepe Madencilik şirketi siyanürün kullanılacağı altın madeni çıkarma çalışmaları için alt yapı hazırlıklarına başladı. Bölge halkı “haberimiz bile yok” diyor ama şirket 2013 yılında Ordu Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden olumlu ÇED kararı çıkardı. Yaz aylarında siyanürle altın ayrıştırma için kullanılacak kuyularda ağaç kesimine başladı.
Bölge halkı kendilerine ÇED halkın katılım toplantısıyla ilgili bilgi verilmediğini, ÇED raporunun verilip verilmediklerini bile bilmediklerini, madenin yapılacağı alanın etrafındaki tüm köy muhtarlarının maden şirketi tarafından telefonla arandığını ve iş vaadinde bulunulduğunu bu nedenle maden şirketine karşı erken bir örgütlenmeye gidilmesinde zorluk yaşandığını söylüyorlar.
Maden arazisi Kocahisar, Şerefiye, Tepeköy, Bahçeler ve Yukarı Bahçeler köyleri de dahil 8 köyü kapsıyor. Halk Fatsa Belediyesi’nin kendi yanlarında yer almadığını ifade ediyor.
Köylüler daha önce de tapulu arazilerinden geçen yolları kapatarak şantiye alanına araçların geçmesine müsaade etmemişti.SENDİKA.ORG-MEDYA