Esad güçleri aylardır kuşatmaya altına almaya çalıştığı ve
ÖSO milislerinin kentten çıktığı Halep ile Türkiye arasındaki 4 kilometrelik
koridoru da ele geçirdi. Bu gelişmenin ardından 3 milyon Suriyeli'nin
Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.
Esad güçleri aylardır kuşatmaya altına almaya çalıştığı ve ÖSO milislerinin kentten çıktığı Halep ile Türkiye arasındaki 4 kilometrelik koridoru da ele geçirdi. Bu gelişmenin ardından 3 milyon Suriyeli'nin Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.
NELER OLDU?
Şam rejimine bağlı askerler aylardır kenti kuşatma altına almaya çalışıyordu. Halep'in Handaratbölgesinde son günlerde şiddetli çatışmalar yaşanırken Esad güçleri kent çevresindeki çemberini iyice daraltmıştı.
Kentteki muhalif güçlerden Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) mensup milislerin de dün kentten ayrıldığı bildirildi.
HALEP'İN EN BÜYÜK KOMUTANI TÜRKİYE'DE
ÖSO'nun Halep'te en büyük komutanı olan Cemal Maruf da önceki gün Türkiye'ye gelmişti. Çekilmenin ardından Halep ve etrafında ÖSO'dan kimsenin kalmadığı öğrenildi. Diğer muhalif güçler de kentten ayrılırsa Halep, 2 yıl aradan sonra yeniden Şam rejiminin kontrolü altına girecek. Halep'in kuşatılmasıyla muhaliflerin Suriye genelinde aktif savaş yürüttükleri hiçbir büyük kent merkezi kalmadı ve rejim IŞİD'in elindeki Rakka ve Dey Ez-Zor dışında Suriye'deki bütün kentlerde kontrolü büyük oranda ele geçirmiş oldu.
BAKAN "3 MİLYONLUK GÖÇ OLABİLİR" DEDİ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meclis'te bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, "Suriye rejiminin son günlerdeki temel hedefi Halep'i çevreleyerek buradaki muhaliflerin uluslararası yardımlara ulaşmasını engellemek ve muhaliflerin Türkiye ile bağlantısını kesmektir" dedi. Çavuşoğlu, Halep'ten 3 milyonluk insani göç alabileceğini belirtti. Bakan Çavuşoğlu, "Suriye muhalefetine tam destek verilmediği sürece, aşırılık yanlısı gruplar çekim merkezi olmayı, rejim de bu durumdan yararlanmayı sürdürecek. IŞİD'den kaynaklanan tehdidin ortadan kaldırılması için hava harekatının tek başına yeterli olmayacağı açık" dedi.
HUMUS'TA İNSANİ DRAM YAŞANMIŞTI
Şam rejimi daha önce de Humus'ta benzer bir şekilde yaklaşık iki yıl boyunca kuşatma uygulamış ve bölgede büyük bir insani dram yaşanmıştı.
ŞEHRİ MECBUR BIRAKMA POLİTİKASI
Kuşatma altında tuttuğu bölgelere ilaç ve gıda girişine izin vermeyen rejim güçleri, bu şekilde kenti teslim olmaya mecbur bırakma politikası güdüyor. Rejimin Humus'ta uyguladığı abluka,Cenevre 2 Konferansı'nda da gündeme gelmiş, varılan anlaşma ile bölgeye gıda ve insani yardım girişine bir süre izin verilmişti.