Yargıtay’ın elektrikte kayıp kaçak bedelini hukuka aykırı bulmasıyla binlerce vatandaş dağıtım şirketleri ile hakem heyetlerine koştu. A...
Yargıtay’ın elektrikte kayıp kaçak bedelini hukuka aykırı bulmasıyla binlerce vatandaş dağıtım şirketleri ile hakem heyetlerine koştu. Ancak hükümet bu bedeli yasal zemine oturtacak ve geri alınmasını engelleyecek uygulama için düğmeye bastı
Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre; Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun elektrikte kayıp Kaçak bedelinin faturalarla tahsil edilmesinin hukuka aykırı olduğu kararı vermesi üzerine vatandaşlar dağıtım şirketleri ve tüketici hakem heyetlerine hücum etti. Hükümet ise mahkemeleri tüketici davalarından kurtaracak düzenleme için harekete geçti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kayıp kaçak bedeli konusunda hem yargıyı rahatlatmak, hem de stabil yapıyı oluşturmak için ocak ayında düzenleme yapılacağını söyledi. Düzenlemenin, kayıp kaçak tahsilatını yasal zemine oturmanın yanı sıra, kayıp kaçak bedellerinin geri alınmasını geriye dönük şekilde engellemesinin amaçlandığı öğrenildi.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun elektrik faturalarına yansıtılan kayıp kaçak bedelinin hukuka aykırı olduğuna hükmetmesinin üzerine çok sayıda vatandaş son 10 yılda ödedikleri kayıp kaçak bedelini hesaplatmak için dağıtım şirketleri önünde sıraya girdi. Abonelerin parasını geri alıp alamayacağına tüketici hakem heyeti karar veriyor.
Anayasa Mahkemesi gündeme gelebilir
Henüz son şekli verilmeyen çalışmalara göre, Bakan Yıldız’ın bahsettiği düzenleme, kayıp kaçağın yasal dayanağa kavuşmasıyla hayata geçecek. Edinilen bilgiye göre düzenlemenin geriye dönük işleyecek şekilde yapılandırılması, bu şekilde geçmiş yıllardaki alacaklar için de mahkemeye gidilmesinin de önü kesilmeye çalışılacak. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Hukuk Müşaviri Hayati Küçük ise geriye dönük düzenlemenin böyle bir düzenleme yapılmasının hukuka aykırı olacağını savunarak düzenlemenin hayata geçmesi halinde tek yol olarak tüketicilerin bireysel olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasının kalacağını ifade etti.
Ocakta zam yok
Taner Yıldız, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yeni yılda artış olup olmayacağına yönelik soruya, “Elektrik ve doğalgazda herhangi bir fiyat düzenlemesi düşünmüyoruz” yanıtını verdi. Atatürk, Keban ve Karakaya gibi barajların özelleştirme kapsamında olmayacağını belirten Yıldız, “Ancak önümüzdeki 2 yıl içinde özelleşmemiş doğalgaz santrali kalmaz diye düşünüyorum” dedi.
Türk Akım’a ortaklık
Yıldız, Türkiye’nin Türk Akımı’na hissedar olup olmayacağı sorusuna karşılık, “Türk Akımı’nda Trakya bölgesinde yapılacaklar konusunda hissedarlığı da konu ederiz. Türkiye’nin kara sınırına girdikten sonra Türkiye’nin ortaklık yapısıyla alakalı konuları konuşabileceğini söylemem lazım” diye konuştu. Yıldız, benzinde son 6 ay içerisinde, 10 kez 87 kuruşluk, motorinde de 8 kez 76 kuruşluk indirim yapıldığını belirterek, son 6 ayda fiili satışlarla beraber 14 milyar liranın vatandaşın cebinde kaldığını söyledi.
‘Muhasebe ayrıştırması’
Kayıp-kaçak bedellerinin iadesiyle ilgili sorular üzerine Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), dağıtım özelleştirmelerinden sonra muhasebe ayrıştırmasını hedefleyen bir çalışma yaptığını, vatandaşın 100 liralık faturasında herhangi bir değişiklik söz konusu olmadığını savunarak, şöyle konuştu:
“Yalnızca muhasebe ayrıştırmasının böyle bir davaya konu olmasını açıkçası doğru bulmuyorum. Önceki uygulama neyse o devam ediyor. Türkiye’deki kayıp - kaçakların tamamı yalnızca Şanlıurfa’da,Diyarbakır’da, Van’da olmuyor. Türkiye’deki kayıp - kaçağın yarısı bu 3 bölgede diğer yarısı da 18 bölgede. Yalnızca bir bölgeye isimlendirerek ‘Ben doğuda ödemeyenin parasını batıda ödüyorum’ demek tek başına doğru bir yaklaşım değil. Miktar olarak İstanbul’daki kaçağın miktarı daha az değil.”